מי שטייל בעולם בשנים האחרונות שלפני פרוץ מגפת הקורונה גילה עולם מפוצץ בתיירים. תחושת העומס והמסחור הגיע כמעט לכל נקודה יפה על הגלובוס וגם מקומות מבודדים שלפני כעשור הגיעו אליהם רק תרמילאים, התמלאו בהמוני תיירים, במלונות מפוארים ובסניפים של מקדונלד'ס. אז יכול להיות שהקורונה האטה מעט את התופעה, אבל סביר שמדובר בהאטה זמנית בלבד. העובדה הפשוטה היא שלא נותרו עוד הרבה מקומות בעולם שהמוני התיירים עדיין לא כבשו. מקומות בהם ניתן ליהנות מהשקט של הטבע ומאורח החיים האותנטי של המקומיים. מקומות כמו בטיולים של פעם.
כזה טיול בדיוק החלטנו לעשות. ואם לסבך את העניינים, אז חיפשנו יעדים שגם מתאימים למשפחות עם ילדים קטנים (בני 5 ושנתיים) ועדיף שיהיו שם גם חופים לבנים ומזג אוויר טרופי. וככה מצאנו את עצמנו בסוף חודש ינואר 2020 (ממש כמה שבועות לפני שהקורונה שיתקה את העולם) בטיול משפחתי של שבועיים וחצי לגואטמלה ופנמה, הצד האותנטי של מרכז אמריקה. אין לנו ספק שגם אחרי שנתיים של קורונה, המדינות הללו נשארו בדיוק אותו הדבר.
רוב התיירים שמגיעים למרכז אמריקה מתמקדים בקוסטה ריקה ובמקסיקו שנחשבות מערביות יותר ועם תשתיות ברמה גבוהה הרבה יותר. לגואטמלה ופנמה גם כיום מגיעים בעיקר צעירים כחלק מטיול תרמילאים. בשני היעדים ניתן לשכור רכב (מה שהופל טיול עם ילדים קטנים להרבה יותר קל), אבל בגואטמלה זה מומלץ רק לטיול בחלקים מהמדינה (באזורים אחרים לא כדאי לנהוג לבד וצריך רכב 4X4). העונה המומלצת לטיול באזורים הללו היא בעונה היבשה בין החודשים דצמבר-מאי.
הטיול בגואטמלה מתמקד יותר בצד התרבותי עם עיירות קולוניאליות ושווקים צבעוניים ותוססים לצד אתרי טבע ועתיקות מרשימים במיוחד. הטיול בפנמה הוא טיול טבע עם יערות גשם, חופים ואיים מבודדים בים הקאריבי. טיסות לפנמה עוצרות לרוב בקונקשן באירופה, בארה"ב או בקנדה. ואותו דבר לגבי טיסות לגואטמלה. אין בעיה למצוא מסלולי טיסות שנוחתים באחד מהיעדים וחוזרים מהיעד השני ואז להוסיף טיסה פנימית ביניהם. ההמלצה שלי היא להתחיל את הטיול בגואטמלה (ולהתמקד באזור אנטיגואה ואגם אטיטלן כפי שאתאר בהמשך) ואז לעבור לפנמה.
הקסם של אנטיגואה
הטיסות לגואטמלה נוחתות בעיר הבירה גואטמלה סיטי שהיא אנטיתזה מוחלטת לכל מקום אחר בגואטמלה (ניסו לבנות שם עיר בסגנון אמריקאי וקיבלו בעיקר את אחוזי הפשיעה הגבוהים שקיימים בערים הפחות מוצלחות של אמריקה). הדבר העיקרי שהרוב המוחלט של המטיילים עושים בגואטמלה סיטי, זה לעלות על הסעה שלוקחת אותם 45 דקות אל אנטיגואה, עיר הבירה הישנה של גואטמלה. למעט אם אתם מגיעים באמצע הלילה ואין ברירה אלא לישון במלון בסמוך לשדה התעופה, ההמלצה היא לנסוע לאנטיגואה מיד לאחר הנחיתה וגם בחזור להימנע מלישון שם שלא לצורך.
אנטיגואה היא עיר קולוניאלית יפייפיה עם אווירה קסומה שאף אחד לא יצליח להישאר אדיש אליה. כל בית זוהר בצבע אחר, מוזיקה לטינית נשמעת מכל עבר והמקומיים שתפגשו הם אנשים פשוטים, שמחים ונחמדים בצורה יוצאת דופן. סביב הכיכר המרכזית, הזוקאלו, ניתן למצוא כמה מהמבנים העתיקים היפים ביותר בעיר כמו גם את הנשים המקומיות בלבוש המסורתי שמציעות לעוברים ושבים את מרכותן שכוללת דברי טקסטיל ותכשיטים מקומיים בעבודת יד.
ברחובות הסמוכים יש אינספור מסעדות מקומיות, ברים עם להקות מנגנות וחנויות קטנות של המקומיים. שווה לבקר גם בשוק של אנטיגואה ובמוזיאון השוקולד. טיולי יום מומלצים מהעיר יוצאים אל הר הגעש אקטננגו אליו מומלץ להגיע בשעות הערב / לילה ולצפות בלבה שנשפכת ממנו ואל הר הגעש פקאיה שכולל טיפוס לא קל עם תגמול משתלם בסוף המסלול של אנטיגואה מלמעלה בשעת השקיעה. ניתן גם לעשות טיול עם טרקטורונים / אופנועים בהרים שמסביב לאנטיגואה.
האגם הכי יפה בעולם
אםג אטיטלן הוא אגם מרהיב ביופיו, מוקף בהרי געש ואחד מיעדי הטיול המרשימים ביותר בגואטמלה. זהו גם האגם העמוק ביותר במרכז אמריקה (עומק של 340 מ' בנקודה העמוקה ביותר) ורבים טוענים (עם מידה רבה של צדק) שזהו כנראה אחד מהאגמים היפים ביותר בעולם, אם לא היפה שבהם. למרגלות האגם שוכנת העיר פנחצ'ל שם ניתן למצוא שוק מקומי מרשים ומדרחוב תוסס עם מסעדות, ברים וחנויות של האמנים המקומיים. מסביב לאגם פזורים 13 כפרים שונים של בני המאיה.
כל אחד מהכפרים של המאיה סביב אגם אטיטלן הוא בעל אופי יחודי ושונה. אל כולם ניתן להגיע בשייט מפנחצ'ל או מהכפרים הסמוכים ואל חלקם ניתן להגיע גם בדרך יבשתית. בין הכפרים הבולטים ניתן למצוא את סן פדרו שנחשב לכפר “הישראלי” שם מתרכזים מרבית התרמילאים, סן מרקוס שהוא כפר הוליסטרי וסנטיאגו אטיטלן שהוא כפר גדול יחסית. בכל מקרה מומלץ להתמקם בכפר אחד ולצאת לטיולים יומיים בפנחצ'ל ובכפרים האחרים. אנחנו בחרנו ללון בסן מרקוס אליו ניתן להגיע עם רכב (בנסיעה איטית ומפותלת). האווירה במקום כיפית במיוחד, יש מדרחוב מלא בחנויות קטנות ומסעדות ואם תבחרו מקום לינה למרגלות האגם, תיהנו מנופים מרהיבים בכל שעות היום ובמיוחד בזריחה והשקיעה.
השוק הכי גדול במרכז אמריקה
ברוב ימות השבוע העיירה הקטנה שעונה לשם הארוך צ'יצ'יקסטננגו היא עיירה שקטה ומנומנת. אבל בימים חמישי וראשון מגיעים אל העיירה כל הסוחרים מהכפרים באזור והופכים אותה לשוק הכי גדול במרכז אמריקה. בין אתם חובבי שווקים או שאתם פחות מתחברים לזה, השוק בצ'יצ'יקסטננגו הוא חוויה אחרת לחלוטין מכל מה שאתם מכירים ולטעמי מדובר ביעד חובה עבור כל מי שמגיע לגואטמלה. רחובות שלמים מכוסים בצבעים מרהיבים של טקסטיל, אמנות מקומית, ביגוד, אוכל, כלי נגינה ועוד ועוד. גם אם לא תקנו כלום (ואם בטוח תקנו), החוויה של להסתובב בין החנויות והדוכנים ולהתרשם מאורח החיים המקומי שווה לחלוטין את הביקור.
השוק של צ'יצ'יקסטננגו נמצא במרחק של כשעתיים נסיעה הן מאנטיגואה והן מאגם אטיטלן. מומלץ להגיע כמה שיותר מוקדם בבוקר כדי שיהיה לכם את כל היום להסתובב בשוק (בעיקר אם אתם מגיעים בתחבורה ציבורית, האוטובוסים האחרונים יוצאים בחזרה לגואטמלה / פנחצ'ל סביב השעה 16:00). תביאו אתכם כסף מזומן כי ברוב המקומות לא מקבלים כרטיסי אשראי. לפני שאתם מתפתים לקנות עוד ועוד דברים (הפיתוי קל כי הדברים יפייפיים והמחירים זולים מאוד), תוודאו שיש לכם מקום לשים אותם במזוודה.
עולים על מטוס לפנמה
פנמה מדינה לא קטנה ומרחקי הנסיעה בה ארוכים ולכן צריך לתכנן היטב איפה נוחתים במדינה בטיסה מגואטמלה (הטיסה חזרה לארץ היא בכל מקרה מפנמה סיטי). אנחנו בחרנו לנחות בעיר דייוויד שנמצאת בדרום מערב המדינה (לא רחוק מהגבול עם קוסטה ריקה) במרחק של כשש שעות נסיעה מפנמה סיטי. בפנמה חובה לשכור רכב כי אין באמת דרך אחרת להתנייד בין האזורים השונים של המדינה. את מרחקי הנסיעה שתראו במפות של גוגל או בוייז כדאי לקחת בעירבון מוגבל ועם לא מעט מקדמי ביטחון כי הם לא לוקחים בחשבון פקקים, עבודות בכביש, תאונות וכל מיני סיבות משונות שגורמות למשטרה לעצור את התנועה לפרקי זמן ארוכים.
פנמה היא מדינה שונה לחלוטין מגואטמלה. כאן לא תמצאו את תרבות המאיה שקיימת בגואטמלה בכל פינה וגם לא את השווקים הססגונייים. כן תמצאו יערות גשם, טבע פראי, את תעלת פנמה ובעיקר איים עם סגנון ואווירה יחודית בים הקאריבי. לאחר הנחיתה אין טעם להישאר בדיוויד שהיא אינה עיר תיירותית אלא לבחור במקום לינה צפונית בעיירה בוקטה או דרומית באחת מהעיירת על חופי הים הפסיפי.
העיירה בוקטה ועיירת הנופש בוקה צ'יקה
העיירה בוקטה (או בוקט) נמצאת באזור הררי ירוק שופע במפלים, נהרות ומטעים של אננסים כארבעים דקות נסיעה צפונית לדיוויד. מדובר בעיירה שמגיעים אליה לא מעט מטיילים, בעיקר תרמילאים, והאווירה בה נעימה. הזמן המומלץ לשהייה בבוקטה היא 2-3 לילות. מקומות הלינה ברמה טובה, יש לא מעט מסעדות, שוק איכרים קטן וניתן לצאת ממנה למספר מסלולי הליכה מאורך של שעה-שעתיים ועד לימים שלמים. בין האטרקציות המרכזיות באזור ניתן למצוא את המפלים הנסתרים של בוקט, את הפארק הלאומי סביב הר הגעש בארו ואת שביל האננסים. ניתן גם לצאת לטיול על גשרים תלויים מעל הג'ונגל ולטיפוס הרים מודרך.
העיירה בוקה צ'יקה היא עיירת נופש קטנה ומתפתחת שנמצאת כשעה נסיעה דרומית לדיוויד בין המפרצים הרבים של הים הפסיפי. יש באזור לא מעט עיירות קטנות שכאלה ומומלץ לבחור את העיירה בהתאם למקומות הלינה ולמסעדות שיש בה (לרוב בכל עיירה שכזו יש מקום לינה אחד או לכל היותר שניים ברמה טובה). בבוקה צ'יקה יש שני מלונות טובים שנמצאים ממש על הים. רוב המטיילים שמגיעים לפנמה מתמקדים באיים ובחופים בצד הקאריבי, אבל שווה בהחלט להקדיש 2-3 לילות לצד הפסיפי שם הים רגוע יותר, הג'ונגל מגיע עד לחוף הים ואין כמעט מטיילים.
איים בניחוח קאריבי
קבוצת איי בוקס דל טורוס היא יעד הטיול הפופולרי ביותר בפנמה והסיבה לכך היא פשוטה. רוב המטיילים בבוקס דל טורו מגיעים בכלל מקוסטה ריקה. קבוצת האיים נמצאת כשעתיים נסיעה מהגבול עם קוסטה ריקה השכנה ורבים מהמטיילים במדינה עושים “קפיצה" של כמה ימים לפנמה. בשביל להגיע לאיי בוקס דל טורוס צריך לקחת מעבורת מהעיירה אלמירנטה שנמצאת כאמור כשעתיים נסיעה מהגבול עם קוסטה ריקה וכשלוש שעות נסיעה מדייויד / בוקטה. אם אתם מטיילים עם רכב, תצטרכו להשאיר אותו בחניון בעיירה (יש מספיק חניונים מסודרים) לכל זמן השהות באיים. ניתן גם להגיע בטיסה פנימית מפנמה סיטי.
מדובר באיים בסגנון של פעם. בלי מלונות יוקרה גדולים, חנויות מותגים והמוני תיירים. אווירה קאריבית טיפוסית שמזכירה מקומות כמו ג'מייקה, מסעדות רחוב קטנות ושלל פעילויות ימיות. אפילו מקומות לינה שנחשבים יוקרתיים יותר עם בקתות על המים, מסתמכים לרוב על אנרגיה ירוקה ומתמזגים היטב עם הטבע שמסביב. האי הגדול בקבוצה נקרא בוקס דל טורו ואיים מרכזיים נוספים הם האי בסטימנטוס והאיים הקטנים סולרטה וקרנרו. אין בעיה לישון בכל אחד מהאיים הללו ולעבור בינהם בקלות באמצעות מוניות ימיות, אבל אל תתפתו לישון באיים דרומיים יותר (כמו האי קריסטבול) אליהם כמעט ולא מגיעים תיירים והמעבר מהם לאיים האחרים בעייתי הרבה יותר.
את הימים בבוקס דל טורוס מעבירים בדילוג בין האיים השונים בארכיפלג. בין החופים היפים ביותר ניתן למצוא את חוף כוכבי הים (Starfish Beach) שהוא מעולה לשחייה עם ים ללא גלים ומים שקופים בו תוכלו לראות עשרות כוכבי ים פזורים בקרבת החוף. חוף מומלץ נוסף (פחות לשחייה ויותר כטיול) הוא חוף הצפרדעים האדומות (Red Frog Beach) אליו מומלץ לצאת לסיור עם מדריך. בסיור בג'ונגל שנמצא מאחורי החוף תוכלו לצפות בצפרדעים קטנקטנות במספר צבעים זוהרים כשהמפורסת ביותר היא הצפרדע האדומה שעל שמה קרוי החוף.
יום סיור מומלץ במיוחד כולל שייט של כמה שעות בפארק הלאומי של האי בסטימנטוס ובמפרץ הדולפינים. במהלך הסיור תראו לא מעט חיות לרבות קופים שאגנים, תנינים, ציפורים, עצלנים וגולת הכותרת - דולפינים. איי בוקס דל טורוס הם אחד מהמקומות הטובים ביותר בעולם לצפייה בדולפינים בסביבתם הטבעית. הדולפינים שוחים להם במים רדודים בין האיונים השונים וניתן לשוט לידם במרחק של מטרים בודדים עם סירות מנוע קטנות שמבטיחות חוויה אינטימית ומהנה במיוחד.
פנמה סיטי והתעלה המפורסמת
עיר הבירה של פנמה נראית ומרגישה כמו עיר גדולה בארה"ב מהמאה הקודמת. הכל גדול, גבוה ומרשים אבל תקוע איפשהו בשנות התשעים. הנופים מסביב לעיר מרשימים במיוחד כשבצד אחד הים הפסיפי, בצד השני תעלה פנמה המפורסמת ומאחור ג'ונגל ענק. מומלץ לבחור מלון על הקו הראשון לים / לתעלה על מנת להינות מנופים פנורמיים לפתוח איתם את הבוקר. מומלץ לצאת לסיור מודרך בתעלת פנמה שם ילמדו אתכם את ההיסטוריה של התעלה שנחשבת לאחד מפלאי תבל. סיור מומלץ נוסף הוא סיור בשייט אל אי הקופים שם תוכלו לראות כמות לא מבוטלת של קופי מקאו בג'ונגל.
אופציית לינה נוספת למי שמעדיף לישון מחוץ לעיר היא העיירה הקטנה גמבואה שנמצאת כחצי שעה נסיעה צפונית מפנמה סיטי בתוך הג'ונגל ועל חופי תעלת פנמה. ניתן לישון בתוך הטבע ולהגיע כל יום לעיר הגדולה למסעדות ובילויים. באזור גמבואה ישנה חוות פרפרית נחמדה ובאזור יש מספר מסלולי הליכה ביערות הגשם.
איי סאן בלאס
אריכלג איי סאן בלאס כולל כ- 400 איים קטנים בים הקאריבי בחלק הצפון מזרחי של פנמה. מבחינה טופוגרפית מדובר באיים שמזכירים את האיים המלדיביים עם חופים לבנים כשלג ומים צלולים כשכל אי הוא בגודל של כמה מאות מטרים רבועים. בפועל, מדובר במקום הכי שונה שיש מהאיים המלדיביים. באיי סאן אין מלונות יוקרה. ליתר דיוק, אין באיי סאן בלאס מלונות בכלל. השטח של האיים הוא סוג אוטומטיה של תרבות אינדיאנית בשם קונה יאלה שלא איפשרה מעולם את הפיתוח של האיים. כל אי שייך למשפחה אחרת וברוב האיים התשתיות הקיימות הן ברמה הכי בסיסית שיש. מי שירצה לישון באיים, יעשה זאת בבקתות שמציעות המשפחות (יש כאלה ברמה מאוד בסיסית ויש אפילו בקתות מעל הים אבל גם הן בתנאים בסיסיים). מצד שני, אין שום מקום אחר בעולם עם איים וחופים כל כך יפים בלי המוני תיירים.
אפשרויות הביקור באיי סאן בלאס כוללות סיור יומי (יוצאים מוקדם בבוקר מפנמה סיטי וחוזרים בלילה), לינה של לילה או יותר באחד מהאיים וסיורים לאיים נוספים באזור או שייט של מספר ימים ביאכטה ברחבי הארכיפלג (מטיילים רבים עושים שכזה במעבר מקולומביה לפנמה או בדרך ההפוכה). הסיורים היומיים שיוצאים מפנמה סיטי יקרים למדיי (זאת נסיעה של שעתיים לכל כיוון + מעבורת) והעלויות הגבוהות הן בעיקר בגלל מרחקי הנסיעה. אם אתם מטיילים עם רכב שכור ניתן לחסוך סכום כסף משמעותי בכך שתגיעו עם הרכב לבד לעיירת נמל בשטח של הקונה יאלה ומשם תצטרפו לאחד מהסיורים. לנהיגה עצמאית יש צורך ברכב גבוה (לא חובה 4X4). מידע נוסף וטיפים להגעה עצמאית לסיור באיי סאן בלאס תמצאו כאן. בכל מקרה אל תפספו את המקום הזה בטיול.
טיול בעולם של פעם
הטיול בגואטמלה ופנמה הוא טיול בעולם שהזמן בו נע בקצב איטי. מי שטייל במרכז אמריקה או המזרח הרחוק לפני 15-20 שנה או יותר זוכר במעומעם את כל אותן פיסות טבע מרהיבות לפני שהן התמלאו בתיירות ואת התרבויות המקומיות לפני שהן נחשפו לתרבות המערבית העכשווית. חוויית הטיול במדינות האלה היא חוויה פשוטה, אותנטית ויחודית. כזאת שמרגישה כאילו הטבע כולו הוא רק שלכם ומאפשרת להתנתק באמת מחיי היומיום. עבור משפחות עם ילדים מדובר ביעד לא שגרתי שיחשוף את הילדים לעולם שונה ואחר מכל מה שהם מכירים. לטעמי מדובר בחוויה נהדרת לכל המשפחה.
תמונות נוספות מהטיול (אלבום התמונות המלא נמצא כאן)