בביקורת הגבולות ברוב שדות התעופה בעולם, יבדקו אם הבאתם אתכם כלי נשק, חומרים מסוכנים או סכומי כסף גבוהים מהמותר. בניו זילנד יעניין אותם הרבה יותר לבדוק שאין לכם פירות וירקות בתיק, שאין בוץ על סוליות הנעליים שלכם ובגדול, שלא הבאתם אתכם שום דבר אורגני. ככה זה באי מבודד עם מזג אויר שמאפשר לכל דבר לגדול ולהתרבות במהירות בלתי נתפסת. אז לפני שאתם מזמינים טיסות לניו זילנד, בואו לגלות עוד קצת על המדינה הקסומה באוקיינוס הפסיפי.
יש סיפור על בחור שהבריח אל ניו זילנד בשלהי המאה הקודמת זוג פוסומים מאוסטרליה (הפוסום הוא חיה ממשפחת המכרסמים). הפוסומים התרבו במהירות אדירה עד שהפכו למכת מדינה של ממש, גרמו להפרת האיזון האקולוגי ופגיעה קשה ביערות ובבעלי החיים של ניו זילנד. עד כדי כך פגעו הפוסומים בניו זילנד שהמקומיים (שבד"כ שומרים על הטבע ועל בעלי החיים בקנאות), רואים כיום בדריסת פוסום מצווה של ממש.
וזה אולי אחד מהדברים הכי מרשימים שיש לניו זילנד להציע. יש הרבה מדינות שהטבע שלהן מאוד מרשים, בניו זילנד הוא לא רק מרשים, הוא פשוט לא נגמר. הגודל, העוצמה, הגיוון והכמות של אתרי הטבע והנופים הופכים את חוויית הטיול בניו זילנד לכל כך מרשימה. הנסיעות הופכות להיות חלק בלתי נפרד מהטיול ונקודות העצירה בצידי הכביש יפות לעיתים כמו אתרי הטבע עצמם. הנופים משתנים במהירות בלתי נתפסת ככל שמתקדמים בנסיעה ורק כמויות של כבשים (32 מיליון במספר) מעטרות כל גבעה ועמק על הדרך.
ליופי יש מחיר (והוא לא זול בכלל)
טיול בניו זילנד הוא סיפור יקר. הטיסה מישראל חוצה לרוב את רף ה- 2,000$ ועלויות המחיה במדינה דומות לעלויות במדינות מערב אירופה. סביר שתרצו להספיק לראות כמה שיותר מקומות ולהתנסות בכמה שיותר פעילויות, מה שמכביד עוד יותר על הכיס. תרמילאים שמגיעים לניו זילנד עושים בעיקר טרקים וטיולים ארוכים בטבע וכך הם מצליחים לשרוד את הטיול בניו זילנד מבחינה כלכלית, אבל כך הם מפספסים דברים אחרים שיש למדינה להציע.
ועוד מילה לתרמילאים שמתכוונים להגיע לניו זילנד. תגיעו רק אם אתם באמת אוהבים טבע ואוהבים לטייל (ומסוגלים לעשות רק את זה במשך חודשיים - שלושה), אחרת, כדאי שתשמרו את הטיול במדינה לשלב מאוחר יותר בחיים. בניו זילנד מצויים כמה מהטרקים וממסלולי הטיול היפים ביותר בעולם, אבל מצד שני, חיי הלילה מוגבלים מאוד, אין תרבויות מרתקות כמו במדינות העולם השלישי ולא ניתן לחיות כמלכים עם מעט כסף כמו במדינות במזרח הרחוק, דרום ומרכז אמריקה. בשביל לעשות טיול מושלם בניו זילנד צריך סכומי כסף שלא מצויים בידי תרמילאים לרוב.
מטיילים מבוגרים יותר אינם צריכים לחשוש מחובת עשיית טרקים בניו זילנד. אפשר ליהנות מטיול במדינה גם בלי לעשות אף טרק. בנוסף, כמעט בכל טרק של מספר ימים, אפשר לעשות רק חלק ממנו - יום אחד / כמה שעות (באמצעות חברות מקומיות שייקחו אתכן לנקודה מסוימת בטרק ויחזירו אתכם בסוף היום מנקודה בהמשך הדרך). בשורה התחתונה, גם מי שאינו אוהב לטייל במשך ימים שלמים ברצף או שאינו נמצא בכושר הגופני המתאים, יוכל ליהנות בניו זילנד ולא לפספס יותר מידי.
מדד ההמבורגר במקדונלד'ס
אחת מהדרכים היעילות ביותר בשביל לקבל מושג עד כמה מדינה יקרה, היא לבדוק כמה עולה המבורגר במקדונלד'ס. ביקור באחד מסניפי הרשת בניו זילנד, מגלה משהו מעניין הרבה יותר מהמחיר. ברוב המדינות בעולם, העובדים במקדונלד'ס (וברשתות אוכל בכלל) הם חבר'ה צעירים , אך בניו זילנד העובדים ברשתות המזון הם לרוב אנשי משפחה בשנות ה-40 / 50 לחייהם. גם בענפים ומקצועות אחרים שנחשבים מתאימים בעיקר כעבודה זמנית של צעירים אוו במקצועות שנחשבים ל"עבודה שחורה", ניתן למצוא אנשי משפחה שבמבט ראשון אינם נראים לעיניים שלנו כבחירה המוכרת לתפקיד.
וזה מלמד על הצד השני של ניו זילנד, הצד האנושי. ניו זילנד היא מדינת מהגרים צעירה ומבודדת עם אוכלוסייה קטנה (4.5 מיליון אנשים) הפרושה על שטח גדול. בכדי שהמדינה תתנהל כמו שצריך, צריך עובדים בכל ענפי התעשייה, צריך שכולם יוכלו להקים משפחות, להתפרנס ולחיות בכבוד. ואיכשהו בניו זילנד הצליחו לעשות את זה. ההרגשה האמיתית במדינה היא שכל עבודה מכבדת את בעליה וגם משכורת מעבודה במקדונלד'ס מספיקה בשביל לקנות בית ולנהל חיים מאושרים.
כאשר פוגשים מקומיים במהלך הטיול, נדהמים בכל פעם מחדש עד כמה האנשים שחיים במדינה הזאת נחמדים, מסבירי פנים ושלווים. כנראה שהשילוב של טבע עוצר נשימה, עבודה מסודרת, בית, פעילות גופנית, טיולים וחיי קהילה, הם המתכון האמיתי לחיים הטובים. יכול להיות שגם לנו, "אומת הסטארטאפים" - שחושבת כל העת כיצד לשנות את העולם, יש מה ללמוד.
יש עוד דבר אחד שחייבים להגיד בשבחה של ניו זילנד. רמת ההשקעה שלהם בתשתיות לתיירים היא לא פחות ממדהימה. בכל עיירה נידחת יש מרכז מידע למטיילים שמרכז את כל מה שיש לעשות באותו אזור. המדינה נקייה בצורה שלא תאמן וגם באזורים הכי נידחים יש כבישים איכותיים שנראים כאילו אתמול סיימו לסלול אותם. במהלך הטיול נתקלנו באחת הנסיעות בעבודות לתיקון כביש של כמה עשרות ק"מ. שלושה ימים אח"כ כשחזרנו באותה הדרך, הכביש כבר היה גמור לחלוטין. אצלנו זה יכול היה לקחת חודשים.
נקודת מפגש הימים
ניו זילנד מפוצלת לשני איים, האי הצפוני ירוק יותר ומזג האוויר בו נחשב לרגוע יותר והאי הדרומי מעט פחות ירוק, אך הוא מגוון יותר מבחינת אתרי הטבע והנופים. בשביל לראות את כל מה שיש לניו זילנד, כדאי ומומלץ לטייל בשני האיים (המעבר ביניהם פשוט יחסית ומתבצע באמצעות מעבורת שיוצאת מעיר הבירה - וולינגטון. על המעבורת ניתן לעלות גם עם רכבים).
אחד מהאזורים היפים ביותר באי הצפוני נמצא בנקודה הצפונית ביותר האי. הנקודה המכונה קייפ רנגה היא למעשה נקודת המפגש של הים הטסמני עם האוקיינוס הפסיפי. זו אולי התמונה המפורסמת ביותר מהחלק הזה של ניו זילנד היא תמונת המגדלור עם השלט שמציג נתוני מרחק לערים הגדולות בעולם. התצפית מרהיבה ויש גם מסלול טיול של כמה שעות על חוף הים.
הדרך אל קייפ רנגה היא ללא ספק אחת מהדרכים היפות ביותר בניו זילנד. אפשר להגיע עם רכב פרטי או בסיור מאורגן עם אוטובוס מיוחד בעל יכולות שטח. אם תבחרו את הסיור המאורגן, תוכלו לעשות את הדרך על חוף 90 המיילים (במקום על הכביש). אזור נוסף ששווה לעצור בו בדרך, הוא של דיוניות החול המרשימות טה פאקי. אפשר להסתכל, אפשר לצלם, אפשר לטפס והכי מעניין - אפשר לגלוש. השכרת גלשני חול אפשרית בסמוך לדיונות.
פעילות געשית ענפה
כשמדברים על פעילות וולקנית אתם בטח ישר חושבים על הרי געש. אבל יש בניו זילנד עיר בשם רוטורואה שבה הפעילות הוולקנית נמצאת בכל מקום. בחלק מהבתים יש מוקד פעילות בחצר הבית ועשן עולה מבור באדמה דרך קבע. בורות שכאלה ניתן למצוא גם בין הרחובות ובפארק רוטורואה שנמצא ממש בכניסה לעיר. סביב הפעילות הוולקנית הזאת הפכה רוטורואה לעיר האטרקציות של האי הצפוני בניו זילנד ולצד הפעילויות שקשורות לאיתני הטבע ניתן למצוא בה שלל פעילויות אקסטרים ואטרקציות.
אחת מהאטרקציות המפורסמות ביותר ברוטורואה היא ארוחת הערב המסורתית של המאורים. זהו למעשה אירוע של ערב שלם במהלכו צופים בהופעה מסורתית של המאורים ולאחר מכן מתכנסים לארוחת ערב חגיגית שבושלה באיטיות על אדי הלבה הוולקנית. מקום נוסף שנכנס לרשימת יעדי החובה הוא הפארק הוולקני וואי-או-טאפו שממוקם באמצע הדרך בין רוטוראה לטאופו. הפארק מרשים מאוד ומציג לגונות וולקניות בשלל צבעים זוהרים ומסלול הליכה דרך היער.
בנוסף למסלול הטיול בפארק, בכל בוקר מתקיים במקום מופע תצוגת תכלית שמציג בשידור חי התפרצות של גייזר לשמיים. כפי שהמנחה מסביר במהלך ההדגמה, הגייזר התגלה בעבר במקרה כאשר המקומיים רצו לנצל את המים החמים שפורצים מבטן האדמה לצורך מקלחת. מסתבר שהמגע של סבון עם החומר הוולקני יוצרים ריאקציה כימית שגורמת לגייזר להתפרץ. בסוף ההסבר המנחה זורק סבון אל תוך לוע הגייזר ולאחר כמה דקות מגיעה ההתפרצות העוצמתית.
בנסיעה קצרה מרוטורואה מגיעים אל העיר טאופו שמהווה נקודת מוצא לטרק יומי אתגר - הטונגרירו קרוסינג. הטרק היומי (שהוא יום אחד מתוך טרק הטונגרירו השלם) נחשב לטרק הפופולרי והטוב ביותר בניו זילנד בזכות הקצב המהיר בו משתנה הנוף במהלך הטרק ונקודות הטבע המרהיבות שנמצאות לאורכו. אל הטרק צריך להגיע בכושר טוב שכן מדובר בהליכה של 20 ק"מ בתנאים לא קלים, אבל הוא ללא ספק מומלץ ביותר.
חפרו לעצמכם ג'קוזי
יש הרבה תופעות טבע מעניינות בניו זילנד, אבל זו שנמצאת בקורומנדל (חצי אי שנמצא דרומית לאוקלנד), היא ללא ספק אחת המגניבות שבחבורה. מדובר בחוף ים המכונה Hot Water Beach ואם תגיעו אליו בשעות הבוקר, לא תזהו בו משהו ששנראה שונה מחופים אחרים באזור. אך בשעות אחה"צ השפל מתחיל, הים נסוג לאחור וחושף חלק נוסף של החוף. זה בדיוק הזמן בו מטיילים שהשמועה על החוף המיוחד הגיעה לאוזניהם, מתחילים להגיע למקום מצוידים באתי חפירה.
מה שהעניק לחוף את שמו המיוחד, היא העובדה שהוא ממוקם מעל מאגרים של מים חמים שנוצרו כתוצאה מפעילות וולקנית (בדומה למעיינות גופרית). מספיק לחפור כמה עשרות סנטימטרים בכדי לגרום למים החמים להתחיל לבעבע מהקרקע (מדובר במים חמים מאוד בטמפ' של 64 מעלות צלסיוס ולכן יש לוודא שהמים הספיקו להתקרר מעט לפני שמכניסים את הרגליים). בכל יום ישנו חלון זמן קצר מאוד כשהשפל בשיאו של בערך שעתיים במהלכו ניתן לבוא וליהנות מהג'קוזי הטבעי ולכן מומלץ לבדוק בקפידה של שעות הגאות והשפל לפני שמתכננים להגיע. אין ספק שמדובר באחת החוויות היותר כיפיות בניו זילנד.
לפעמים הים הוא רק תירוץ
רוב החופים בניו זילנד אינם חופי רחצה אידאליים. הים קפוא, מלא בסלעים ולעיתים מהווה ביתם של בעלי חיים שלא תרצו לבוא איתם במגע ישיר. אבל את החוויה שהים לא מצליח לספק, מספקים החופים עצמם. חוף פאראריקי שנמצא בגולדן ביי (בחלק הצפוני ביותר של האי הדרומי) מרגיש כאילו הגעתם לעולם אחר. מדובר בחוף רחב מאוד, מוקף בגבעות של חול לבן עם נגיעות קלות של אפור שנמתח עד לקצה גבול האופק. חלק גדול מהמטיילים מפספסים את החוף הזה בתכנון המסלול וחבל. יש תמימות דעים שמדובר בחוף היפה בניו זילנד.
חוף פאראריקי הוא גם ביתם של משפחות של כלבי ים. במהלך הסיור שלנו בחוף, נתקלנו במשפחה של כלבי ים שוחה להנאתה באחת הנקבות שבין הסלעים. התאפשר לנו להתקרב עד למרחק של כמה מטרים ולצפות בבעל החיים החביב הזה מבלי להפריע לשגרת יומו. שעה שלמה ישבנו בשקט וצפינו בגורים הקטנים שוחים ומשחקים במים ובאמם שמשגיחה עליהם. עוד חוויה מרגשת מבית היוצר של ניו זילנד.
בין קרחונים ופיורדים
ככל שנוסעים דרומה באי הדרומי של ניו זילנד, הנוף נעשה יותר מרשים ומגוון. צמד הקרחונים פוקס ו- פרנץ' ג'וזף (נמצאים במרחק של חצי שעה נסיעה זה מזה) הם שתיים מהאטרקציות שמושכות אליהן לא מעט מטיילים. אל כל אחד מהקרחונים יש מסלול הליכה שמאפשר לצפות בו מקרוב, יש סיורים שמאפשרים לטפס על הקרחון ויש אפילו פעילויות אקסטרים כמו טיסה במסוק ונחיתה באמצע הקרחון. באזור יש מעניינות חמים ומפר מסלולי טיול נחמדים של כמה שעת. בערב, לאחר שהתיירים חוזרים מטיולים יומיים, מתמלאים בתי הקפה, המסעדות והפאבים במטיילים והאווירה במקום פשוט מצוינת.
יעד נוסף שמושך אליו מטיילים רבים (ונחשב לאחד מאתרי התיירות הכי פופולריים בניו זילנד) הוא המילפורד סאונד. מדובר בפיורד מרשים במיוחד שנמצא בפארק הלאומי פיורדלנד בדרום מערב האי. רוב המטיילים עושים שייט של מספר שעות באזור ומלבד הצפייה במילפורד ובפיורדים מסביבו, ניתן לראות במהלך השייט כלבי ים, דולפינים ומפלים. כדאי לדעת שמדובר באחד מהאזורים הגשומים ביותר בניו זילנד (מעל שבעה מטרים של גשם בשנה) ולכן מומלץ לבדוק את מזג האוויר לפני שיוצאים לשייט. באזור ניתן לעשות את המילפורד טרק שהוא אחד מהטרקים הנחשבים ביותר בניו זילנד. זהו טרק קשה ומבוקש עד כדי כך שיש צורך להזמין מקום בו לפחות חצי שנה מראש.
מרשימה לא פחות מאזור המילפורד עצמו היא הדרך שמובילה אליו. מדובר בנסיעה של שעתיים מהעיירה טה אנאו ועד למילפורד סאונד עם נקודות תצפית ומסלולים קצרים שיכולים למלא יום טיול שלם. מפסגות מושלגות, דרך אגמי מראה ועד נהרות, מפלים ולגונות נסתרות מדובר באחת מהנסיעות היפות ביותר בניו זילנד וכזו שבוודאי אסור לפספס.
לחיות בתוך גלויה
אם יש מקום שכמעט כל מטייל שחוזר מניו זילנד מדבר עליו במונחים של "מקום קסום" ו- "אין סוף ליופי", זאת העיירה הקטנה וואנקה. מדובר בעיירה עם 6,000 תושבים בלבד שנמצאת באזור שאם היה ממוקם במקומות אחרים בעולם, היה הופך לוודאי לאתר נופש עולמי ברמה של קנקון או אקפולקו במקסיקו. אבל כמו במקומות אחרים בניו זילנד, הטבע בא לפני הכל ונשמר בצורה אבסולוטית.
בדרך ההררית שמובילה אל וואנקה מתגלה לפתע אגם וואנקה שעל שמו נקראת העיירה. אם תגיעו ביום שמש, יתגלה לפניכם אחד מהמראות היפים ביותר שניתן לתאר. אגם וואנקה הוא אגם מראה שמציג תמונת השתקפות מושלמת של ההרים והשמיים כמו בגלויות היפות ביותר שתמיד תוהים לגביהן, האם קיים מקום כזה באמת.
וואנקה נמצאת באזור נוח מאוד מבחינת מזג אויר עם כמות נמוכה של משקעים והרבה יותר שמש ביחס לאזורים אחרים בניו בניו זילנד. זהו אזור שניתן לשלב בו אטרקציות, פעילויות אקסטרים, מסלולי טיול וגם טרקים למי שחפץ בכך. אחד ממסלולי היום היפים באזור הוא מסלול הרוב רוי. זהו מסלול קצר של 3-4 שעות שמוביל לנקודת תצפית ממנה ניתן לצפות בקרחון "רוב רוי" מקרוב. אטרקציות נוספות כוללות את עולם הפאזלים (מוזיאון שמציג חידות ואשליות) ואת הסינמה פרדיסו (בית קולנוע בעיצוב רטרו שמכין עוגיות שוקולד בלתי נשכחות).
להתחבר עם הטבע
קל אולי לטעות כשרואים את כל תמונות הטבע, אבל ניו זילנד היא מדינה מערבית לחלוטין עם כל האלמנטים המוכרים של התרבות שלנו. מי שירצה לברוח למקום בו ניתן להתנתק מהתרבות המוכרת, יצטרך להגיע לקצוות המדינה. הקטלינס הוא אזור מבודד (אין קליטת טלפונים סלולריים) שנמצא ממש בקצה הדרומי של האי הדרומי ואליו מגיעים רק חלק קטן מהמטיילים. זהו אולי גם האזור הכי מבודד במדינה והכי מעניין מבחינת בעלי החיים שנמצאים בו.
אם מקום הלינה שלכם הוא במקום הנכון, תוכלו להגיע תוך מספר דקות הליכה לחופים בהם ניתן לצפות באריות ים, כלבי ים, פינגווינים ודולפינים בסביבת החיים הטבעית שלהם. מסלולי הטיול באזור כוללים מפלים, מערות ונקודות תצפית מרהיבות. זהו האזור שבו אנחנו הם האורחים ובעלי החיים הם בעלי הבית שמארחים אותנו לביקור קצר. אין הרבה מקומות בעולם בהם ניתן להתקרב כל כך אל בעלי החיים בסביבתם הטבעית.
סוף המסע
לפני הטיול, כשדיברנו עם אנשים שהיו בניו זילנד, זיהינו אצלם משהו שונה מאשר אצל מטיילים שחזרו ממקומות אחרים בעולם. תמיד, כאשר חוזרים מטיול מוצלח בחו"ל נותרת תחושת הגעגוע לנופים, לתרבות השונה, לחוויות מהדרך ולהרגשת החופש המוחלטת שיש בטיול. אצל מטיילים שחוזרים מניו זילנד, נראה שהרגשת הגעגוע חזקה הרבה יותר מכל יעד אחר שנתקלתי בו בעולם. חלק גדול ממי שחזרו מניו זילנד מדברים על מקום בו יכלו לחיות כל החיים, על סביבה אידיאלית להקים בה משפחה ועל אוירה שמובילה לשלווה פנימית אמיתית.
לפני שהגענו לניו זילנד (ולמרות שטיילתי במקומות אקזוטיים רבים בעולם), לא יכולנו להבין את החיבור הכל כך חזק שמטיילים מרגישים אל ניו זילנד. כיום, אנחנו יכולים להגיד בפה מלא שגם אנחנו נשבנו בקסמה של המדינה הקסומה הזאת שמציגה לצד הטבע הבלתי נגמר שלה, דרך חיים אחרת, שלווה ורגועה יותר לעולם הלחוץ והתחרותי שאנחנו חיים בו מבלי לפסוח על הקדמה הטכנולוגית ועל אורח החיים המערבי. אז אולי לא נעזוב הכל וונעבור לחיות בניו זילנד, אבל אין ספק שנחזור לשם. בינתיים, אנחנו מתגעגעים.
תמונות נוספות