טיול בפוטסדאם – Potsdam
רבים מזמינים טיסות לברלין שנחשבת לעיר פופולרית במיוחד ע"י ישראלים, אבל למי שרוצה לצאת מעט מהעיר ולטייל, יש הזדמנות להגיע אל פוטסדאם הקרובה אשר מציעה סיור בארמון סנסוסי ובגנים המרהיבים שלו הכוללים מזרקות ויצירות אומנות. אל תדלגו על ביקור באחד המקומות המצמררים עבור יהודים: וילה ואנזה בה הוצעה לפועל תוכנית "הפתרון הסופי" של הנאצים לחיסול העם היהודי.
פוטסדאם נמצאת כ- 26 ק"מ דרומית מערבית לברלין, אפשר להגיע אליה בנהיגה עצמאית עם רכב (כחצי שעה), או עם רכבת S1 ו- S7 אשר עוצרת במרכז פוטסדם. משם יש לקחת קו אוטובוס נוסף (695). אגב, אחת הכיכרות הידועות בעיר ברלין עצמה היא כיכר פוטסדאם (עם מרכז סוני ופסטיבל הסרטים של ברלין) ומכאן נכנסה אל העיר הדרך שהגיעה מפוטסדאם.
פוטסדאם החלה ככפר קטן סלאבי במאה העשירית אבל הפכה למקום חשוב במאות ה- 17 וה-18 כאשר משפחת המלוכה הפרוסית קבעה אותה כעיר הקיט ומקום מגורי הקיץ. מה שהופך אותה אטרקטיבית לתיירים הוא מתחם ענק של ארמונות וגנים גדולים המקיפים אותם ומומלץ להגיע במזג אוויר טוב על מנת ליהנות מהטיול בגנים. בארמון צציליינהוף נערכה ועידת פוטסדאם בסיום מלחמת העולם השנייה – בה חילקו סטאלין, טרומן, צ'רצ'יל ואטלי את גרמניה וקבעו כי העיר תעבור לרשות הרוסים (מזרח גרמניה) שהרסו בה לא מעט סמלים פרוסיים מהעבר. כיום זוהי בירת מחוז ברנדנבורג.
פוטסדאם מהווה מרכז חשוב לקולנוע הגרמני והאירופאי. בעיירה בבלסברג – Babelsberg נמצא מוזיאון הקולנוע ובו דמויות ידועות כמו מרלן דיטריך מהימים בהם הקולנוע הגרמני בלט בעולם, בסמוך לו נמצא פארק שעשועים Film Park.
גני סנסוסי
ארמון סנסוסי – Sanssouci (פירוש השם "ללא דאגות" בצרפתית) החל להבנות בשנת 1745. הוא עומד על גבעה ומוקף גנים מרשימים. זהו ארמון בן קומה אחת משנת 1744 עם 12 חדרים בסגנון רוקוקו, עבור מגורים ומקום בריחה מטרדות היום יום למלך פרידריך, הכניסה כרוכה בתשלום. בצד המזרחי (גב הארמון) יש שש טרסות גדולות עם דלתות זכוכית הנסגרות בחורף ומיועדות להגן על הצמחים – גפנים ועצי תאנה מהקור הגרמני.
גופתו של המלך הועברה למקום בשנת 1991 ומקום קבורתו נמצא בסמוך למבנה בצדו המזרחי. על הקבר שלו נהוג להניח תפוחי אדמה. מדוע? כי לפי המסורת, הוא הביא אותם לגרמניה ובכך שינה את התפריט הגרמני. לצד המלך, קבורים חבריו הטובים ביותר – כלבים אותם העדיף על בני האדם.
ליד הכניסה למתחם, תוכלו לראות תחנת רוח גדולה, זהו שחזור משנת 1993 של התחנה המקורית שנבנתה במאה ה-18 אך נחרבה במלחמת העולם השניה. קוריוז נחמד: אם עומדים בחזית הארמון – עם הגב אליו אפשר לראות בגבעה ממול הריסות רומאיות. הם לא ממש אותנטיות ולמעשה ניבנו על מנת שהמלך פרידריך יוכל ליצור רושם על אורחיו...
בגני הארמון סאנסוסי ישנם גנים אנגליים וסיציליאנים ועיצוב חלק מהם הושפע מגני וורסאי, הם משופעים ביצירות אומנות – פסלים, בריכות ומזרקות רבות. יש שם מבנים מרשימים המקושטים בעיטורים, כמו בית תה סיני ובאביב, הפריחה בשיאה.
בצד המערבי של הארמון, נמצא Neue Kammern – בית הארחה של המלך (שימש בהתחלה כמשתלה לתפוזים). בתוך המבנה אפשר לראות חדרים בעיצובים שונים – כולל חדר המצופה בעץ עטוי חריטות יפייפות. כוכי השינה אינם עמוקים, בגלל שהנוהג היה לישון על ערימת כריות בזווית בגלל אמונה שגרסה כי שינה במאוזן גורמת למוות כמו בקבר חל איסור מוחלט לצלם במצלמה – אלא אם רכשתם מראש היתר צילום. את הקבוצה שלנו ליוו עובדים מקומיים שלא הרשו לגעת בשום דבר או לצלם. מכאן מומלץ לרדת אל הגנים בכוון דרומה ולאחר מכן לפנות מזרחה אל השטח המרכזי עם המזרקה הגדולה בגב של ארמון סנסוסי ולעלות אליו דרך הטרסות.
בצד המזרחי של מתחם פארק סאנסוסי, נמצא הארמון החדש – Di Neues Palais שנבנה ב-1763, יש בו כמה אולמות מרשימים (אולם הגרוטות עם קירות מצופי צדפים, מראות ועוד)
בילוי בעיר העתיקה של פוטסדאם
בעיר העתיקה של פוטסדאם יש שער ברנדנבורג בסגנון רוקוקו (פחות מרשים מהשער בעיר ברלין שבנוי בסגנון ניאו קלאסי). המרכז המסחרי היפה של העיר נמצא בשטח מדרחוב ברנדנבורגר, יש בו בתי קפה, קונדיטוריות, מסעדות וחנויות, מתאים למנוחה והסתובבות של כשעתיים שלוש בשעות אחר הצהריים. לא רחוק ממנו, נמצא הרובע ההולנדי עם בתים בצבע אדמדם שנבנה ע"י מהגרים הולנדים שהגיעו לכאן במאה ה-18, גם כאן יש בתי קפה, גלריות וחנויות בוטיק. בכיכר השוק הישנה (אלטמארקט) אפשר לראות את המבנה הגבוה בעיר – כנסיית ניקולאס הקדוש עם כיפה מרשימה שנבנתה בשנת 1849.
ליד הרובע ההולנדי, ברקע שער נאוונר:
גשר המרגלים
בדרך מפוטסדאם אל ואנזה, נעבור על גבי אחד הגשרים המפורסמים בעולם בעשרות השנים האחרונות: גשר גליניקה. לא בגלל גודל או תכנון יוצא דופן, אלא בגלל הפעילות שהתרחשה עליו. גשר זה - Glienicker Brücke שהיה נקודת גבול, שימש עבור חילופי מרגלים במלחמה הקרה בין ארצות הברית לבין ברית המועצות. כאן גם צעד לעבר המערב החופשי אסיר ציון נתן (אנטולי) שרנסקי בפברואר 1986 בתמורה למרגלים רוסיים. הגשר עומד מעל Havel – נהר האבל והוא נבנה במקור בשנת 1907 (כיום הוא עשוי מברזל).
וילה ואנזה
זהו אחד מיעדי הביקור החשובים לכל יהודי וישראלי המבקר באזור. לכאן אפשר להגיע עם רכבת S1 או S7 ומשם קו אוטובוס מספר 114.
על שפת אגם ואן הפסטורלי נמצאת שכונת ונזה היוקרתית, גם האומן היהודי מקס ליברמן החזיק כאן בית. המבנה נבנה כווילה של תעשיין בשנת 1915 ומלחמת העולם השנייה שימש כבית לכינוסים והארחה של ה- SS הנאצים. הדיון שנערך בו ב- 20 לינואר 1942 נוהל ע"י ריינהרד היידריך והשתתפו בו מזכירי משרדי ממשלה שונים ואנשי צבא – בינם גם אדולף אייכמן שכתב את פרוטוקול הישיבה. באופן קר ומצמרר תיאמו בפגישה הנציגים השונים את תהליך השמדת כל יהדות אירופה והמבקרים בוילה ואנזה יכולים לראות את כל המסמכים והתיעוד לתכנית השטנית.
משתתפי הישיבה קיבלו בשלב מאוחר יותר פקודה להשמיד את הפרוטוקולים שבידיהם על מנת להעלים עדויות, אך אחד מהם נמצא לאחר המלחמה (ומוצג במקום) וחשף באופן ברור את התוכנית הסדורה להשמדת היהודים. בווילה מתקיימת תערוכה קבועה המתעדת את שנאת היהודים לפני המלחמה ורצח העם במהלכה, כולל רשימה של מספרי היהודים בכל מדינה באירופה ותוכנית ההשמדה.
תמונות נוספות: