רכישת כרטיס טיסה - כמה זה באמת עולה לי?
למה צריך לשים לב בעת רכישת כרטיס טיסה? אתם מנסים לחסוך כסף, אבל האם זה באמת קורה כשהזמנתם כרטיס שנראה לכאורה זול יותר? האם טיסות זולות אכן זולות בהשוואה לטיסות רגילות?
רכישת כרטיס טיסה שונה ממוצרים אחרים רבים: כאשר עושים השוואת טיסות, מתברר כי יש הבדלים רבים שהצרכנים אינם מודעים אליהם, כמו מיקום שונה של שדה התעופה בנחיתה, שעות המראה ונחיתה, חניות ביניים ועוד. כל המרכיבים האלו משפיעים ישירות על עלות הטיול שלכם. בנוסף, רבים חושבים כי כרטיס לואו קוסט תמיד זול יותר מאשר טיסה רגילה, אך האם זה באמת נכון ומה צריך לבדוק על מנת להבין את העלות הסופית והאמיתית של הכרטיס?
מרחק מהיעד ועלות הגעה משדה התעופה
היכן אתם יודעים היכן נוחתים בפועל? לא מעט מיעדי הנחיתה כוללים כמה וכמה שדות תעופה, למשל, בעיר לונדון יש לא פחות משישה שדות תעופה בינלאומיים. טיסות לואו קוסט במקרה הזה, נוחתות בדרך כלל בנמלי תעופה קטנים ורחוקים יותר. המרחק מהעיר משתנה (לדוגמה, "היתרו" בו נוחתות בד"כ הטיסות הרגילות מרוחק 22 ק"מ לעומת סטנסטד המרוחק כ-50 ק"מ). גם עלות התחבורה הציבורית שונה ובחלק משדות התעופה, הדרך המהירה לעיר תהיה כרוכה בהזמנת מונית במחיר של עשרות לירות שטרלינג, כך שהפרש עלות ההגעה ללונדון מהשדה עלול להאפיל על ההפרש בין כרטיסי טיסה שונים.
מיקום הנחיתה גם עלול להשפיע על המחיר הכולל של הטיול בגלל הבדל מחירי שירותים נלווים, כמו רכב שכור, ביטוח, מיסים מקומיים וכו'. למשל, תכננתם לטייל באזור היער השחור? מי שנוחת בשוויץ ישלם כנראה מחיר גבוה יותר על שכירות רכב לעומת נחיתה בגרמניה, כך שגם את זה צריך לקחת בחשבון.
![מפה - היער השחור](/MagazineResources/Staff/liorkoren/2015/may/map_black.jpg)
שעות טיסה והשפעתן על המחיר הסופי
שעת הנחיתה ביעד עלולה לגרום לכם להזמין לילה נוסף במלון, מעבר לתקופה אותה תכננתם מראש. נניח שתכננתם להתחיל את החופש / טיול ביום שני, אבל הטיסה נוחתת בשעה 01:00 בלילה (בין ראשון לשני), זה יצריך מכם לשכור חדר לאותו הלילה (מה שלא היה קורה אם הייתם נוחתים בבוקר). החדר מוסיף לעלות הכוללת (נניח סביב 100$-200$ או יותר) וכדאי לקחת זאת בחשבון. גם בטיסה חזרה אל ישראל, שעת המראה מאוחרת בלילה תאלץ אתכם להסתובב עייפים בחוץ או לשכור חדר ללילה נוסף עבור מנוחה בשעות שלפני הטיסה.
כמה זמן לפני הטיסה מומלץ לקנות כרטיס?
סקר שעשתה חברת המחקר ADOBE בארה"ב בשנה האחרונה, מראה כי הזמנת כרטיס טיסה (לטיסה בינלאומית מארה"ב) 60 יום לפני מועד הטיסה יכול לחסוך בממוצע 17%, כאשר לקוחות עקשנים שיושבים ומבצעים מחקר השוואת מחירים יכולים לחסוך עד 32% בתאריך הזה. עליית המחירים הגדולה מתחילה להתרחש כ-20 יום לפני הטיסה כאשר מחיר הכרטיס מתייקר בממוצע כל יום ב-1.3% ביחס ליום הקודם. לפי תוצאות הבדיקה, מתוך חמישה לקוחות, רק אחד רוכש כרטיס סמוך למועד הטיסה (פחות מ-20 יום לפניה) ובכך משלם מחיר יקר יותר בד"כ.
בכל מקרה, אין שריון מחיר, קניית כרטיס טיסה מהווה תמיד סוג של הימור ואף אחד לא יכול להתחייב שהמחיר לא ירד אחרי שהזמנתם.
בדקו היטב את פרטי הכרטיס לפני רכישה
לבדוק היטב את פרטי הכרטיס לפני לחיצה על הזמנה: תאריכים, שעות המראה ונחיתה, שעות המתנה בין טיסות המשך, שמות שדות תעופה. מרגע ההזמנה, ברוב המקרים, כל ביטול או שינוי יעלה לכם כסף ובלואו קוסט גם אין ביטול אם מזמינים מאתר החברה הבינלאומי (חוק הגנת הצרכן הישראלי לא תופס כאן). ברכישה אצל סוכן ישראלי, חוק הגנת הצרכן מאפשר ביטול עד שבועיים מרגע הרכישה, עם דמי ביטול של 100 ₪ לכל כרטיס בנפרד (ולא לכל הרכישה ביחד).
חניית ביניים - הפסקה בין טיסות המשך
טיסות הן לא תמיד ישירות, במקרים רבים עוצרים ביעד ביניים (אחד או יותר) ולאחר המתנה של כמה שעות ממשיכים ליעד הסופי. לפעמים זה יכול להיות נחמד – מאפשר סיור של כמה שעות ביעד ביניים נוסף, זה בתנאי שדה התעופה קרוב מספיק לעיר הקרובה ובדקתם דרכי תחבורה מהשדה ובחזרה אליו. מצד שני, כאשר טסים עם ילדים, חניית ביניים ארוכה בשדה התעופה איננה חוויה מרנינה ומוסיפה לעלויות רכישת מזון, התפתות לקנייה בחנויות הטרמינל ועוד.
טיסה רגילה מול לואו קוסט
טיסות סדירות רגילות בינלאומיות מישראל כוללות במחיר הכרטיס מקום שמור, ארוחה או סנדוויץ' (בהתאם לאורך הטיסה), מזוודה במשקל של כ- 20 קילו ותיק יד ומערכת בידור (מוליטימדיה) בטיסה. בלואו קוסט, כל המרכיבים הללו מפורקים ומתומחרים בנפרד, כך שהנוסע יכול "להרכיב" בעצמו את מחיר הכרטיס ולהחליט על מה הוא מוכן לשלם.
זהו מודל טיסות חדש יחסית בישראל – Low Cost ומאפשר בהזמנה נכונה לחסוך כסף. אבל, השם עלול להטעות – כרטיס כזה אינו תמיד זול יותר מטיסה רגילה ואם לא תשימו לב, אתם אף עלולים לשלם יותר בהשוואה. בכדי לבצע השוואת עלות נכונה, צריך להכניס לשקלול את כל המרכיבים בהם אתם מעוניינים (מטען, אוכל וכו') ואז להשוות את מחיר הכרטיס הכולל (טיסה הלוך וחזור) לכרטיס של טיסה רגילה בתאריך דומה. כל הניסוחים השיווקיים של "כרטיס החל מ-" אינם יכולים לשמש בסיס אמיתי להשוואה.
טיסות Low Cost - מה לבדוק?
תהליך רכישת טיסות זולות לואו קוסט דורש הזמנה ורכישה עצמאית באתר האינטרנט של חברת התעופה. גם כאן, המחירים הזולים פירושם מועד הזמנה מוקדם מאוד לפני הטיסה: ככל שיש פחות מושבים פנויים במטוס, כך מחירם עולה במהירות לצרכן. הזמנת חלק מהשירותים באתר עולה חצי מאשר הזמנה שלהם בשדה התעופה! מטען, מקום ישיבה וכו'. למשל איזיג'ט גובה בין £12 - £22 למזוודה לכל כיוון טיסה אם משלמים זאת מראש באתר האינטרנט ובין £30 - £45 אם תמתינו לעשות זאת בטרמינל שדה התעופה. יש אף תוספת תשלום בכרטיס אשראי, למשל, באיזיג'ט נדרשנו לשלם 4.5 אירו עמלה על תשלום בכרטיס אשראי.
![צילום מסך מאתר Wizz Air](/MagazineResources/Staff/liorkoren/2015/may/low_cost_pay.jpg)
ביטול כרטיס, שינוי תאריך, שינוי שם
בלואו קוסט, מרגע הקנייה, הכסף כבר לא יחזור אליכם. ברוב המוחלט של המקרים, אין החזרה במקרה ביטול וכל שינוי יעלה כסף עד לגובה מלוא מחיר הכרטיס. בחלק מהחברות, ניתן לרכוש כרטיס במחיר יקר יותר מלכתחילה המאפשר גמישות גדולה יותר בשינויים.
ביטוח ביטול כרטיס: ביטוח נסיעות יכול לכסות גם עלות של ביטול טיסה. זה דורש רכישת ביטוח לפחות 90 יום לפני תאריך הטיסה. בכל מקרה, תקבלו החזר לא בכל מקרה של ביטול (כי לא התחשק לכם לטוס משום מה), אלא הכיסוי רלוונטי למקרים ספציפיים כמו מוות של בן משפחה קרוב, הצפה בדירה וכו'. יש לבדוק היטב את הכתוב בפוליסת הביטוח לפני רכישתה.
מטען - מזוודות
סעיף זה עלול להיות כבד במיוחד (תרתי משמע). הרוב המוחלט של חברות לואו קוסט מאפשר להעלות למטוס רק תיק יד ללא תוספת תשלום. מידות התיק ומשקלו המקסימלי המותר מפורטים באתר חברת התעופה וכל חריגה מהם תכריח את הנוסע להעביר את המזוודה אל תא המטען במטוס במחיר תוספת של כמה עשרות דולרים או אירו לכל כיוון. החברות מקפידות על סעיף זה משום שהוא מהווה עבורן מקור הכנסה לא מבוטל. בעקבות ההקפדה, יש יצרניות מזוודות שיצאו עם תיקי יד / טרולים שעומדים בתקן של חברות תעופה ספציפיות. למשל, בחברות UP (אל על) ו- Easyjet המידות הן 56x45x25 ס"מ והמשקל המקסימלי המותר הוא 8 ק"ג.
![צילום מסך מאתר UP](/MagazineResources/Staff/liorkoren/2015/may/low_cost_bag.jpg)
אוכל
בטיסות קצרות, אין בעיה מיוחדת להסתדר ללא אוכל, אבל ליעדים רחוקים יותר (כמו כחמש שעות אל לונדון), רכישת מזון על הטיסה תוסיף לעלות הכרטיס בשורה התחתונה. עם ילדים זו בעיה גדולה יותר ולכן יש להערך בהתאם (ולזכור כי אוכל גם מוסיף למשקל התיק וכמו כן, לא תמיד מותר להעלות הכל למטוס).
בידור בטיסה: בטיסות רגילות, נהוג לקבל אוזניות וליהנות מצפייה בסרטים והאזנה למוזיקה. בלואו קוסט, לרוב זה לא קיים או שנדרש תשלום נוסף להפעלת השירות.
מקום שמור
בטיסות רגילות, ניתן לבחור מראש את המושב במטוס. בלואו קוסט, זה כרוך בתשלום נוסף. למשל, שורה קדמית מצריכה תוספת £22 לכיוון באיזיג'ט ו- £14.49 בחמש השורות שאחריה. תוספת מרחב לרגליים: רוצים תוספת מרחב לרגליים? בחברת Wizz Air למשל, בקו מתל אביב לבודפשט התוספת למחיר הכרטיס היא 118 ₪ לכל כיוון. אם בחרתם שלא לשלם את התוספת, מיקום המושבים יקבע באופן אקראי ולפי מספר המושבים הפנוי, כך שאתם עלולים למצוא עצמכם יושבים הרחק מבת / בן הזוג - גם אם רכשתם את הכרטיס יחדיו.
![צילום מסך מאתר Easy Jet](/MagazineResources/Staff/liorkoren/2015/may/low_cost_seat.jpg)
צ'ק אין
בלואו קוסט, צריך להדפיס את כרטיס העלייה בבית או במכשיר אוטומטי בשדה התעופה, אחרת זה יעלה לכם כ-10$ נוספים לכל קטע טיסה באם תזדקקו לעשות זאת בדלפק עם עובד אנושי. דוגמה: ביצוע צ'ק אין באתר Wizz Air אינו כרוך בתשלום, אך ביצועו בדלפק בנמל התעופה יעלה כבר 47 ₪ נוספים לכל כיוון.
להזמין את כל מסלול הטיסה בחברה אחת או יותר?
בלואו קוסט, כיוון הלוך בטיסה וכיוון חזור מתומחרים באופן נפרד. מטיילים מנוסים וסבלניים יותר אשר מוכנים להקדיש זמן חיפוש ימצאו מתי הכי זול לטוס בכיוון הלוך ומתי כדאי לחזור מבחינת מחיר. לפעמים כדאי אף להזמין טיסה הלוך בחברת לואו קוסט אחת ואת קטע החזור בחברה אחרת או לחבר קטעי מסלול עם כמה חברות תעופה. אם הזמנתם טיסה בה חלק מהנתיב נעשה עם חברת תעופה אחת ובאמצע צריך לעשות חניית ביניים והחליף למטוס של חברה אחרת, קחו בחשבון כי אם מזמינים כרטיסים במספר חברות שונות אין אחריות של אף אחת מהן למקרה שבו טיסה של חברת תעופה אחרת איחרה, הסיכון הוא על הנוסע.
![צילום מסך מאתר Easy Jet](/MagazineResources/Staff/liorkoren/2015/may/low_cost_journey.jpg)