כמה פעמים הוקסמתם כאשר סיפרו לכם על ערים רחוקות בעולם אשר התגלו מחדש ונחשפו מתוך האדמה? מסתבר שלא צריך להזמין טיסות לפראג או ללונדון כי גם בישראל ישנה עיר כזו, זוהי עכו.
רבים אינם יודעים, אבל מסתבר כי לעיר העתיקה יש סיפור מרתק שהולך ונחשף רובד אחר רובד בפרוייקט ארכיאולוגיה ענק שתפס תאוצה בשנים האחרונות. העיר הצלבנית הישנה היתה מכוסה משך מאות שנים בחול ואבנים, עד שנבנתה מחדש בתצורה בה אנו מכירים אותה כיום. אפילו נכון לעכשיו, יש עדיין שטחים לא מעטים אשר מכוסים באדמה, זוהי העיר התחתונה אשר משתרעת מתחת לשטחים נרחבים בעיר העתיקה הנוכחית.
הצלבנים באים
ההיסטוריה של עכו מתחילה כבר בתקופת הברונזה – אז יושב לראשונה תל עכו, אך ההיסטוריה שנחשפת בשנים האחרונות מתחת לקו העיר המודרנית מתחילה בתקופה הצלבנית. הצלבנים הגיעו לעכו בשנת 1103 וצרו עליה בפיקודו של המלך בלדווין הראשון. הם לא הצליחו בניסיון הראשון וחזרו ב- 1104 למצור נוסף שהצליח להביס את מגיני העיר. המלך נעזר בצי אוניות של ג'נובה וכהכרת תודה על הניצחון, העניק לאיטלקים רובע מגורים. גם ליהודים היתה עדנה בשנים הללו ואף הרמב"ם התגורר בה כחצי שנה כאשר עלה לארץ ישראל. בשנת 1187 הגיע לעיר צלאח א-דין וכבש אותה מידי הצלבנים, אולם אלו לקחו אותה בשנית במסע הצלב השלישי בשנת 1191 והפכו אותה לבירת האיזור בשליטתם.
העיר שהתכסתה באדמה
הסולטאן אל מאליק אל אשרף (ממלוכים) כבש את עכו מידי הצלבנים בשנת 1291. על מנת למנוע מהצלבנים לחזור אליה, הוא הרס את בתי העיר, שפך לתוכם אדמה ופסולת וכך עמדה העיר חרבה עד המאה ה-17. פרוייקט החשיפה שמתבצע בעיר בשנים האחרונות ע"י החברה לפיתוח עכו העתיקה, חושף בעבודה סיזיפית בתים ורחובות שלמים שהיו מכוסים מאות שנים בחול ואבנים.
אחד מהמבנים המרשימים שנחפרו מתוך החול הוא אולמות האבירים. במקום ניצב חדר אוכל צלבני עם עמודים גדולים ומאסיביים עליהן יש טבעות ברזל. באחת מפינותיו ניתן לראות סמל חבצלת (הפרח) על הקיר, המלך הצרפתי לואי השביעי אימץ אותו כסמל המלוכה לאחר ביקור כאן.
למבקרים יש אפשרות לצעוד במנהרה צרה וארוכה – זוהי מנהרת ביוב צלבנית שהובילה את השפכים אל הים, שימשה אולי גם כמנהרת מילוט אל הנמל בעת פלישה.
למעשה, העיר אותה אנו מכירים כיום, נבנתה על חורבות העיר הקודמת ע"י בדואי שליט הגליל – דאהר אל עומר במאה ה-18 ומי שירש אותו – אחמד אל ג'זאר שיפץ את העיר בנה אמת מים והקים ביצורים גדולים שניצבים עד עצם היום הזה. בסמוך ליציאה מאולמות האבירים, נמצא מוזיאון עוקשי אשר שוכן בתוך מבנה אורוות סוסים מהמאה ה- 18 ומציג, מלבד יצירות האמן הססגוניות גם תצוגות מתחלפות של אומנים נוספים.
אטרקציות בעכו
מי שחפץ להנות מחוויה מלאה בעכו, יכול לרכוש כרטיס כניסה משולב לאטרקציות השונות, הוא מתאים לשימוש עד סוף השנה, כלומר, ניתן לנצל ממנו חלקים בעת הביקור ולהמשיך בסיור גם במועד מאוחר יותר.
החמאם הטורקי - חמאם אל באשא
המקום נבנה בסוף המאה ה-18. המקום הפך למוזיאון שמצליח להעביר חוויה אותנטית מאוד של בית מרחץ ומרכז חברתי חשוב. חווית ביקור מלווה בסרט וסיור עם אוזניות אלחוטיות המדריכות את המבקרים בחדרים השונים. המקום משוחזר ושמור באופן מרשים מאוד, החוויה מוחשית וניתן להרגיש ממש כמו בחמאם טורקי חי ופועל.
שוק עכו העתיקה
השוק של עכו העתיקה ססגוני ותוסס, בתקופה הצלבנית, רחוב השוק הוביל לאזור הנמל שהיה חשוב ופעיל. כיום, פועלים במקום דוכנים רבים המציעים מיני מזונות, מזכרות לתיירים, מיני מתיקה מקומיים, דוכני דגים טריים, תבלינים, נרגילות ועוד.
העיר מפורסמת מאוד בזכות כמה חומוסיות מובילות ופופולריות במיוחד, כמו חומוס סעיד (פתוח רק עד שעות הצהריים), חומוס סוהילה, כף הזהב, חומוס פול עיסא, אבו ג'ורג' ואחרות.
בית כנסת רמח"ל
בסמוך למרכז השוק, נמצא בית כנסת צנוע וחמים על שם הרמח"ל שחי בעיר עכו בין השנים 1743-1747. בית הכנסת המקורי היה גדול ומפואר אולם הוא הוחרם ע"י השליט הבדואי דאהר אל עומר ובנה מעליו את מסגד אל מעלק. היהודים קיבלו במקומו מבנה קטן שאין בו אף במה או מקום עבור עזרת נשים, בעת התפילה, הנשים עמדו בחוץ והציצו מהחלון.
חאן אל עומדאן - חאן העמודים
בסוף השוק, בסמוך לקו הים, ניצב חאן גדול ושמור (למעשה הגדול בישראל). הוא הוקם בשנת 1784 ע"י אחמד אל גז'אר והוא כולל חצר גדולה מוקפת בשתי קומות ו-40 עמודים שנבנו מאבני גרניט (מקיסריה). הוא היה בעבר מרכז סחר חשוב בקומת הקרקע ובקומה מעליה היה בית הארחה. במאה ה-19 איבד נמל עכו מחשיבותו, החאן הפך למאגר מחסנים וגם מייסד הדת הבהאית - בהאא אוללה השתמש בו כמקום אירוח. בשנת 1900 נבנה בצידו הצפוני מגדל שעון בגובה חמש קומות, בארבעת צדדיו יש שעונים שונים: אותיות עבריות, ספרות ערביות, ספרת לטיניות ושעון עם ספרות רגילות. כיום, המקום זקוק לשיפוץ ומדי פעם נערכים בו מופעים במסגרת פסטיבל עכו.
בסמוך לחאן, ניצבת מנהרת הטמפלרים – נחפרה במטרה לעקוף את הרובע הפיזני. זורמים בה מים על הקרקעית, חלקים ממנה נמוכי תקרה ויש להתכופף בעת מעבר בהם.
חומות עכו העתיקה
חומות העיר עכו מקיפות את העיר העתיקה מארבעה צדדים, הן נבנו בתקופה העות'מאנית במשך 90 שנה - עד לשנת 1840. בצידה המזרחי של החומה, היא משולבת בחומה הצלבנית וגובה מגיע עד 13 מטרים, כאשר משולבים בה מגדלי הגנה. החומות הללו הגנו על העיר במצור שהטיל נפוליאון ב- 1799 וחוזקו כך שיוכלו לעמוד בפני מתקפה ארטילרית. ביום הזיכרון לחללי הצבא הצרפתי (11 לנובמבר) מתקיים טקסט בבית הקברות בו נטמנו חללי צבא נפוליאון שניסה לשווא לכבוש את עכו.
צורת החומות במבט מלמעלה היא מחומש, בצד הפונה אל הים, נבנתה החומה ע"י דאהר אל עומר, כיום היא קטועה בחלקים ממנה, אפשר לטייל ולקבל תצפית יפה אל הים הכחול וגם לטעום ממטעמי דגה במסעדות המקומיות.
מוזיאון אוצרות בחומה
המוזיאון ממוקם בתוך חומת העיר המזרחית והגדולה. כאן שהו בעבר חיילים עותומנים והוא מחולק לאולמות. התצוגות במוזיאון מראות את החיים באזור במאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. יש כאן תצוגה אוטנטית של בעלי מקצוע, ריהוט, ביגוד ומסמכים שונים המשקפים את חיי היום יום. יש כאן יופי של תצוגה וילדים יכולים לראות כיצד עבדו בעלי המקצוע השונים בשחזור משכנע מאוד.
עכו - תמונות נוספות
שוק עכו העתיקה