הכתבה מאת איתמר קוטלר פורסמה בתאריך 06/04/14 תגובה אחת   |   11 לייקים   |   14K צפיות
יבשת:   אירופה
מדינה:   גיברלטר

אל חצי האי הזעיר גיברלטר מגיעים לרוב כחלק מטיול בחבל אנדלוסיה שבדרום ספרד בדרך כלל על ידי טיסות לברצלונה. קשה מאוד לפספס את המקום שבנוי כולו מסלע גיר ענק המתנשא לגובה של 426 מטרים מעל פני הים, אבל כאשר מסתכלים מקרוב מגלים שמדובר באיזור קטן מאוד שנמתח לאורך של 6 ק"מ ורוחב של קילומטר בודד. כמות התושבים על חצי האי (כ- 30,000 אנשים) הופכת אותו למדינה השלישית הכי צפופה בעולם (מקדימות אותה רק מונקו וסינגפור). גיברלטר היא גם המדינה השלישית הכי קטנה בעולם כשרק מונקו והוותיקן קטנות ממנה.

גיברלטר, למרות שמתנהלת כמדינה עצמאית עם ראש ממשלה ופרלמנט, היא למעשה טריטוריה השייכת לבריטניה שהייתה לאימפריה האחרונה ששלטה במקום. מיקומו האסטרטגי של גיברלטר, שיושב על נתיבי המסחר שבין אירופה לאפריקה, הפך לאותו לאזור מריבה בין האימפריות של העולם הישן ובתקופות רבות בהיסטוריה האי היה נתון תחת מצור. גם כיום מתנהל מאבק שקט שנמשך כבר עשרות שנים בין ממשלת ספרד שרוצה לספח לעצמה את חצי האי שנמצא בפועל בשטחה לבין ממשלת בריטניה שמחזיקה בשליטה על המקום ולא מוכנה לוותר על זכויות השליטה בו.
 

האי גיברלטר


כמעט כל המטיילים מגיעים לגיברלטר דרך מעבר הגבול היבשתי שנמצא בעיירה La Linea שבספרד. ניתן בעיקרון לעבור לגיברלטר עם רכב, אבל מומלץ לוותר על הרעיון ולהשאיר את המכונית בצד הספרדי שכן בשעות העומס אתם עלולים להמתין זמן ארוך מאוד (מעל שעה) בביקורות הכניסה והיציאה. גם לאחר שתעברו את הביקורת, תגלו עד כמה חמורה בעיית החנייה ברחבי המקום (את גיברלטר פוקדים מידי שנה מעל 10 מיליון תיירים מה שהופך לעיתים את התורים לבלתי נסבלים). המעבר הרגלי לעומת זאת הוא פשוט ומהיר ביותר - כל מה שדרוש הוא דרכון בתוקף. פחות מחמש דקות ואתם עוברים את הגבול בין ספרד לגיברלטר.

כמות הטיסות אל גיברלטר נמוכה מאוד וכל הטיסות הסדירות יוצאות מאנגליה בלבד. הסיבה לכך היא ששדה התעופה הקטן שבחצי האי חוצה את הכביש הראשי וגורם לכך שבכל פעם שמטוס ממריא או נוחת, כל התנועה בכביש הראשי נעצרת למשך 10 דקות תמימות (זה גם דירג אותו בתור אחד משדות התעופה הכי מסוכנים בעולם). אם תרצו להגיע לחופשה יעודית בגיברלטר, כדאי לנחות בשדה התעופה במלגה שבספרד שנמצא במרחק של שעה ורבע נסיעה ממעבר הגבול אל האי. עם זאת, מומלץ לשלב את הביקור בגיברלטר כחלק מטיול בדרום ספרד שכן יום או יומיים צפויים להספיק לכם בכדי לחוות את המקום בצורה אופטימלית.
 

שדה התעופה בגיברלטר



טעימה קטנה מאנגליה

מיד אחרי שעוברים את הגבול ניתן להבחין בשינוי דרמטי בסגנון באווירה. הסממנים הספרדיים מתחלפים במאפיינים שמוכרים לכולנו מהממלכה הבריטית כמו האוטובוסים האדומים, הבוביז (השוטרים הבריטיים עם הלבוש המסורתי) והטלפונים הציבוריים במראה המזוהה כל כך עם לונדון, גם סגנון הבנייה נראה שונה מאוד מהסגנון שמוצג בערי החוף הסמוכות בספרד. לעומת זאת, הנהיגה בגיברלטר היא בצד ימין של הכביש ולא בצד השמאלי כמו שקורה באנגליה וברוב המדינות שהיו בעבר תחת שליטתה. 

יש כמה דרכים אפשריות לטייל בגיברלטר. מי שמגיע ליום שלם ואינו נתון במגבלות של זמן (מעבר הגבול פתוח 24 שעות כך שאין סיבה למהר), יכול לקחת את האוטובוס הציבורי מהגבול לרחוב הראשי של האי ומשם לעלות ברכבל אל ראש הצוק ולסייר בין האטרקציות שבשמורה בקצב אישי. מי שמוגבל בזמן יכול לקחת מונית תיירים מהגבול שתיקח אותו לסיור מאורגן בכל האטרקציות ונקודות התצפית המעניינות באי. בסיום הסיור המונית תיקח אתכם אל מרכז העיר או תחזיר אתכם אל מעבר הגבול. למי שיש זמן אני ממליץ לבחור באופציה העצמאית שתאפשר לכם לחוות את גיברלטר דרך הרגליים.
 

אוטובוס ציבורי בגיברלטר



כולו דיוטי פרי

גיברלטר נחשב למקום מצויין עבור חובבי הקניות מכיוון שאין בו מע"מ ומכס על רוב המוצרים והשירותים. הרחוב הראשי שנמתח כמעט לכל אורך האי הוא מעין שילוב של רחובות פיקדילי ואוקספורד בלונדון. בתחילת הרחוב תגלו כיכר גדולה בה ניתן למצוא את בניין הפרלמנט כמו גם מסעדות ובתי קפה ובהמשך הרחוב תגלו שלל חנויות שמציעות למכירה את כל המותגים המובילים. המוצרים שניתן לרכוש בגיברלטר במחירים אטרקטיביים כוללים מותגי ביגוד, מוצרי אלקטרוניקה, קוסמטיקה, תכשיטים, שעונים, טבק ואלכוהול.

אם אתם מתכננים לעשות קניות בגיברלטר, כדאי להגיע מראש מהארץ עם סכום כסף משמעותי בפאונדים (זה לא מובן מאליו מכיוון שרוב המטיילים מגיעים מספרד ובאופן טבעי הכסף מוחזק באירו). ניסיון להמיר אירו לפאונדים בכניסה לגיברלטר יעלה לכם בעמלה ובהפרשים של שערי המרה. ישנה גם אופציה לשלם באירו בגיברלטר, אבל העסקים המקומיים גובים מחירים גבוהים משמעותית כאשר משלמים באירו (הם מבצעים המרה בשערים גבוהים בהרבה משערי ההמרה היציגים). זה לא נורא אם אתם רק יושבים בבית קפה או מסעדה, אבל זה יהיה מורגש מאוד אם תבצעו קניות בסכומים גדולים. אופציה נוספת לשלם סכומים סבירים היא לבצע את החיובים בכרטיס האשראי שם הכסף יומר לפי השער האמיתי ברגע הרכישה.

גם אם אתם לא חזקים בעניין הקניות, סיור ברחוב הראשי של המקום עשוי להיות מהנה במיוחד. כדאי לנסות את בתי הקפה והמסעדות הפזורים בכיכר המרכזית וברחוב עצמו, להציץ בחלונות הראווה ולסייר בין הסמטאות הקטנות המתפצלות מהרחוב הראשי.
 

הרחוב המרכזי של גיברלטר



עולים לראש הצוק

מיד כאשר הרכבל מתחיל לטפס במעלה צוק גיברלטר, נחשף הנוף המרהיב של חצי האי עצמו ושל עיירות החוף הסמוכות בספרד. חלקו העליון של הצוק הוא למעשה שמורת טבע המכונה Upper Rock Nature Reserve ומכסה כ- 40% מהשטח הכולל של גיברלטר. במהלך הסיור בשמורה ניתן להגיע עד לנקודה הגבוהה ביותר באי (426 מטרים מעל פני הים) ולהשקיף ממספר נקודות תצפית אל ספרד ומרוקו (העיר טנג'יר במרוקו נמצאת במרחק של פחות מ- 20 ק"מ מגיברלטר) .

סיור רגלי בשמורה ומעבר דרך כל האטרקציות שיש בה לוקח בערך 3 שעות ומצריך כושר הליכה סביר (אם אתם מגיעים בחודשי הקיץ, קחו בחשבון שעלול להיות מאוד חם ולח בחלק העליון של הצוק). כמו שציינתי קודם, קיימת אופציה נוספת שמחליפה את הרכבל ואת ההליכה בשמורה ומאפשרת סיור בחלק העליון של הצוק עם מונית ונהג שמשמש כמדריך. מי שלא הצטרף לסיור במעבר הגבול, יוכל לעשות זאת ממרכז העיר או מתחנת הרכבל (מוניות עומדות ממש בסמוך לתחנה ומציעות לתיירים את שירותן).
 

רכבל לראש הצוק בגיברלטר



הקופים היחידים באירופה

מפתיע לגלות שהקופים הפראיים היחידים בכל יבשת אירופה נמצאים דווקא בשמורת הטבע בגיברלטר. במעלה הצוק חיים כ- 250 קופי מקאו (אותם קופים הנפוצים בעיקר במדינות המזרח הרחוק כמו תאילנד וסין) והם ילוו אתכם בכל מסלול הטיול בשמורה. שתי הנקודות בהן ניתן לצפות בריכוזי הקופים הגדולים ביותר הם בסמוך לנקודה העליונה בה עוצר הרכבל ובאזור הנקרא Apes Den ומשמש כגינת האכלה עבור הקופים.

אפשר לבלות זמן רב בצפייה בקופים בזמן שהם אוכלים, משחקים וקופצים ממקום למקום (שימו לב שאסור בשום אופן להאכיל את הקופים והקנס לפי שינסה לעשות זאת צפוי לעמוד על 500 פאונד). חשוב מאוד לשמור על הציוד האישי כי יש לא מעט סיפורים על תיירים שהקופים פתחו להם את התיק והוציאו משם חפצים (באופן אישי נתקלנו בזוג תיירים שאחד הקופים גנב להם מטען לסמארטפון מתוך התיק והם לא הצליחו לקחת אותו בחזרה).
 



מערת נטיפים מרהיבה ומנהרות המצור הגדול

ישנן מספר אטרקציות מעניינות ברחבי השמורה על ראש הצוק - הפופולריות ביותר הן מערת הנטיפים St.Michael Cave ורשת מנהרות המצור The Great Siege Tunnels. מערת הנטיפים על שם מיכאל הקדוש  קטנה יחסית, אבל מדובר במחזה מרהיב במיוחד של נטיפים בגודל עצום שנבנו בתהליך איטי של מליוני שנים. מערת מיכאל הקדוש נחשבת לאטרקציה הפופולרית ביותר בגיברלטר והיא מושכת אליה מעל מיליון מבקרים בשנה. המערה אגב מדורגת כבר כאחת מ- 15 מערות הנטיפים היפות ביותר בעולם.

סיור במנהרות המצור הגדול יחזיר אתכם אל הימים בהם חצי האי גיברלטר היה שרוי במלחמה. במהלך ההיסטוריה, תושבי גיברלטר היו שרויים במצור מספר רב של פעמים, אולם המצור הארוך ביותר נמשך מעל שלוש שנים תמימות (בין השנים 1779-1783). במטרה להגן על האי מפני הפולשים הספרדיים והצרפתים, חפרו החיילים הבריטים בעבודת כפיים סיזיפית רשת של מנהרות בתוך הצוק ומשם הופגזו בירי תותחים הספינות של הצבאות הזרים שניסו להשתלט על האי. כיום מדובר באטרקציה שנותנת טעימה קטנה מההיסטוריה של גיברלטר.
 

מערת הנטיפים St. Michael Cave



לסיים את היום עם דולפינים ובריזה מהים

לאחר שחוזרים מהסיור בשמורה מומלץ להגיע לאזור המרינה המכונה Ocean Village ונמצא כ- 10 דקות הליכה מהרחוב הראשי. זהו האזור היוקרתי בגיברלטר עם מגדלי מגורים לעשירון העליון, מרינה בה עוגנות יאכטות של עשירי אירופה המגיעים לביקור באי וגם מסעדות, ברים וחנויות יוקרה. לאחרונה נפתח במרינה מלון צף שנחשב לאחד מהמלונות היוקרתיים ביותר באירופה, המחירים אם שאלתם מתחילים ב- 200 פאונד לאדם ללילה ומטפסים במהירות כשעולים ברמת המגורים.

מאזור המרינה ניתן לצאת לשייט שמטרתו איתור וצפייה בדולפינים ששוחים דרך קבע במפרץ הטבעי שבין גיברלטר למרוקו. ישנן 3 חברות מקומיות המציעות סיורים דומים לצפייה בדולפינים עם מחירים שנעים בין 20-25 פאונד לאדם. אחוזי הצפייה בדולפינים כמעט אבסולוטיים (ובכל מקרה הם מבטיחים שאם לא צפיתם בדולפינים תוכלו להצטרף בחינם לסיור ביום למחרת). המדריך שלנו בסיור התגאה בעובדה שמהלך השנה האחרונה מתוך 350 סיורים, רק בסיור בודד הם לא הצליחו למצוא את הדולפינים. הזמן הטוב ביותר לצפייה בדולפינים הוא בין שעות אחר הצהריים המוקדמות ועד שעת השקיעה בהן ניתן לצפות בלהקות גדולות של דולפינים משחקים בים. המחזה ללא ספק מהפנט ומשאיר טעם של עוד.
 

המרינה בגיברלטר



חוזרים לספרד עם שלל חוויות

את יום הטיול בגיברלטר אפשר לסיים עם קפה במרינה או עם ארוחה טובה ברחוב הראשי של המקום. את הדרך חזרה אל מעבר הגבול אפשר לעשות עם אוטובוס מקומי או עם מונית. חציית הגבול בחזרה לספרד היא מהירה בדיוק כמו הכניסה אל חצי האי. מי שירצה יוכל כמובן להגיע לגיברלטר לכמה ימים מלאים ולחוות את האוירה המקומית בצורה יותר אינטימית ומעמיקה. רוב המטיילים שמגיעים בדרום ספרד יסתפקו ביום טיול בודד שירכז ויתמצת את החוויה הגיברלטרית. לטעמי, מדובר היום הטיול המהנה, הגדוש והמפתיע ביותר מכל הטיול בדרום ספרד.


תמונות נוספות מהטיול
 

מבט על המרינה של גיברלטר מהים

 

ראש הצוק בגיברלטר

 

קופים בגיברלטר

 

קוף מזנק באויר

 

דולפינים בגיברלטר
התקבלה תגובה אחת
רונה דגן:  יופי של כתבה !
נכתב לפני 10 שנים
על מנת להגיב עליכם
X