חופשה וטיול באי קוס: גם במרחק טיסה קצר מישראל, אפשר למצוא מקומות יפים לנופש, עם ניחוח של חו"ל. אחרי פחות משעתיים טיסה מישראל, קיבלנו חופשה שכללה כמצופה מאי יווני ים כחול מאוד, אווירה רגועה, אבל גם כמה הפתעות בדמות כבישי הרים ויערות ירוקים, מפרצים עם מים צלולים ואפילו מעיינות חמים. אז לפני שאתם מזמינים טיסות לקוס, בואו לגלות מה יש לאי להציע.
האי קוס שייך ליוון ומהווה חלק מקבוצת האיים הדודקאנסיים. קבוצה זו ממוקמת בצד הצפון מזרחי של הים התיכון – מול הצד הדרום מערבי של חופי טורקיה והעיר בודרום. האי הכי ידוע בקבוצה הוא רודוס (תוכלו לראות אותו מהמטוס) אשר משמש יעד פופולרי בין התיירים הישראליים. היות וביקרנו כבר מספר פעמים ברודוס, חיפשנו יעד קרוב לחופשה קצרה, שלא ידרוש טיסה ארוכה מדי ויציע שינוי. לעומת רודוס השטוח והצחיח בחלקו הגדול, לאי קוס יש תוואי גיאוגרפי מעניין יותר, שכולל אף שרשרת הרים ויערות עצי מחט ירוקים, מספר נקודות תצפית מרהיבות מעל הים ונוף מתחלף.
כבר מהמטוס, מבחינים בצורתו הארוכה והצרה של קו אורכו עומד על 40 ק"מ (כמו מתל אביב אל אשדוד) ורוחבו הוא כ-8 ק"מ, מה שאומר כי אפשר להקיף אותו ביום טיול עם רכב. שדה התעופה הקטן ממוקם בערך במרכז האי, לאחר הנחיתה, המתנו דקות ארוכות בקבוצה עד שצמד שוטרי מעבר הגבולות יבדקו את הדרכון. אם המלון שלכם נמצא בסביבות העיר המרכזית Kos, אז הנסיעה באוטובוס יכולה לארוך כשעה (תלוי בכמה מלונות הוא יעצור קודם).
האי לא תמיד היה תחת שלטונה של יוון: הוא נכבש ע"י הפרסים, אלכסנדר מוקדון, הרומאים, אח"כ הגיעה הרפובליקה של ונציה, העות'מאנים ואפילו הגרמנים כבשו אותו במלחמת העולם השניה וב-1947 הוא עבר אל יוון מדי הבריטים שהחזיקו בו אחרי המלחמה. באי נולד מי שנחשב לאבי הרפואה המודרנית – היפוקרטס, אותו היפוקרטס משבועת הרופאים שנאמרת בסיום הלימודים בבית ספר לרפואה. מזג האויר באי נוח יחסית, בקיץ כמובן חם והטמפרטורות נעות סביב 30 מעלות ביולי ואוגוסט, אם כי הרוח בכמה מחלקי האי מצננת קצת את האויר(ה).
עיר הבירה קוס
עיר הבירה נקראת גם היא קוס והיא ממוקמת בצד הצפון מזרחי של האי, כאמור, רבים מהדילים המוצעים לישראלים כוללים מלונות הממוקמים מסביב לעיר והם נמצאים על רצועות חוף ארוכות שפונות צפונה / צפון מערב. גם העיר שוכנת על החוף, סביב אזור מעגן הספינות מצויים רחובות וסמטאות בהן ניתן למצוא שלל מסעדות ובתי קפה. באזור של העיר הישנה, סביב כיכר Eleftherias אפשר למצוא סמטאות מלאות בחנויות מזכרות, בגדים, מסעדות קטנות וחנויות מזון המציעות מוצרים מקומיים כמו שמן זית ותבלינים. בעיר העתיקה, ליד מצודת האבירים הצלבנית Neratzia הצמודה לחוף הנמל ומוקפת תעלת מגן, נמצא עץ דולב ענק בן כמה מאות שנים והוא מכונה גם עץ היפוקרטס (מספרים כי היפוקרטס לימד בצלו את תלמידיו רפואה, אבל בפועל, העץ צעיר יותר). למתעניינים בהיסטוריה ועתיקות, מומלץ לבקר במוזיאון הארכיאולוגי הממוקם בעיר. במקום התנהלה בעבר גם קהילה יהודית שרובה נרצחה בשואה והותירה בית כנסת ברחוב דיאקו שהפך למרכז תרבות. החופים החוליים כמו Tigaki המפורסם או Marmari לא נמצאים בעיר עצמה אלא משתרעים מספר קילומטרים ממנה לכיוון מזרח או מערב.
הכביש שממשיך מהעיר לכיוון צפון מזרח, עובר באזור השטוח של החוף (לצד מלונות עם שטחים גדולים) מגיע אל "קצה השפיץ" של האי ומשם פונה דרומה ומתנהל על צוקים מעל הים – עד שמסתיים באזור החוף הסלעי של אתר המעיינות החמים Bros Therma (נסיעה של כ-10 ק"מ מהעיר קוס). באזור הזה, היה ממוקם גם המלון בו בחרנו והוא הציע אווירה של שקט ונוף מהמם של ים כחול ואיים באופק. אם אתם מחפשים אווירה "סוערת" יותר, אזי כדאי לבחור במלונות סמוכים לעיר.
טיול באי
בסמוך למלונות המרכזיים, מציעים אנשי קוס השכרת מכוניות, אופנועים או כלי שטח נוספים. בהשכרת אופנוע, כמו תמיד, אל תוותרו על שימוש בקסדה מצילת חיים, למרות אווירת החופש המפתה.
כאמור, האי אינו ענק ואפשר להקיף אותו בטיול של יום ארוך, או לצאת לגיחות נינוחות יותר במשך 2-3 ימים. בצד החוף הצפוני ישנו כביש מרכזי המוביל לצד השני של האי, אבל אם אתם מחפשים דרך יפה יותר, מומלץ לצאת מהעיר לכיוון אתר העתיקות Asclepieion - מקדש מהתקופה ההלניסטית המוקדש לאל הרפואה אסקלפיון בנו של אפולו. הכיוון הוא דרום מערב, בצד שמאל שלכם תראו רכס הרים Dhikeos אשר מתנוסס לגובה של יותר מ- 800 מטרים, הכביש עולה מעלה בפיתולים הדוקים ועובר בתוך יער של עצי מחט – מה שנותן גוון אחר לאווירה, מעט יותר אירופאי מאשר החופים למטה.
הנסיעה תוביל אתכם אל הכפר Zia הבנוי מרחוב מרכזי אחד המוקף בטברנות מוקפות ירק וצבועות בצבע הכחול המוכר של יוון המציעות ארוחה יוונית עם תצפית מרהיבה אל שטח האי שלמטה (מומלץ מאוד בשעת השקיעה). לא תמלטו גם כאן משלל חנויות מזכרות ואם תכנסו לסמטה הגדושה מכולן תגיעו אל שביל מרוצף ומדרגות שעולות לכיוון ראש ההר.
הכביש יורד מטה בסיבובים מהכפר וממשיך לכיוון דרום מערב, הנסיעה מתבצעת על דופן ההרים תוך מעבר בכפרים שונים, עד שהרכס מגיע לקראת סופו, הכביש סובב אותו ומתגלה לפנינו נוף החוף הדרומי של האי. מכאן, הכביש ירד מטה עד שנגיע אל העיר Kardamaina. זוהי עיר קיט שטוחה, עם סמטאות המובילות אל חוף ים ארוך, מבנים פשוטים במראה שלהם ומסעדות תיירותיות. לא מצאנו את המקום מיוחד מדי, מכאן אפשר לצאת בהפלגה אל האי Nissiros ומכתש הר הגעש הפעיל שלו או אל מעיינות חמים של Loutra.
בצד הדרום מערבי של האי קוס שוכן הכפר Kefalos, הכביש עולה אליו בסיבובים ומספק תצפית אל החוף "פרדייז" עם מימיו הצלולים שנחשב לאחד הטובים באי (עם מנזר הממוקם על אי קטנטן קרוב לחוף). אני ממליץ להמשיך דרומה יותר: האי מסתיים באזור הררי יפה, הכביש הופך להיות רעוע יותר ויותר, עם שלל בורות, אבל הנוף מרהיב, עם נקודות תצפית על הים והסביבה. בסופו של הכביש (סעו בזהירות) מגיעים אל מגרש חניה וממנו צועדים מרחק קצר אל מנזר קטן Agios Ioannis. כאן שתינו כוס אוזו קטנה וטעמנו סלט עם גבינה שנחתך באותו הרגע ע"י המארח המקומי החביב מאוד.
קוס מהווה גם נקודת יציאה למספר טיולי שיט לאיים קרובים באזור. מלבד אי הגעש ניסירוס אפשר לשוט גם אל האי קאלימנוס שהיה בעבר מרכז עבור שולי אלמוגים וליהנות מחופים שקטים וצלולים ועיר הבירה המיוחדת פותיה עם בתיה הצבעוניים. מהעיר קוס, אפשר לשוט גם אל טורקיה השכנה (כשעה עד לעיר בודרום).
מידע נוסף: טיסות לקוס | מלונות בקוס