טיול בעיר ברלין
ברלין - עיר רבת גוונים ורבדים, בעלת משמעות מיוחדת לעם היהודי בתקופת השואה ולפניה. עיר עם ניגודים רבים: בעלת שכיות חמדה ועושר תרבותי אך גם עם צדדים אפלים מתקופות חשוכות. היא סמל לתרבות ויופי אך גם לדיכוי והשמדה - אתר מעניין מאוד מהזווית היהודית ומקום ללימוד לקח לעתיד טוב יותר. זוהי גם עיר מרובת מיעוטים אתניים בהווה אך סמל לדיכוי המיעוט בעבר. לפני שמזמינים טיסות לברלין, בואו לגלות מה ישל עיר להציע לתיירים.
זוהי בירת גרמניה וגם העיר הגדולה ביותר ברפובליקה (קרוב ל-4 מיליון תושבים). על סמל העיר מופיע אמנם דוב, אך מקור השם הוא לא Bäre אלא brl – ביצה. את העיר חוצה נהר השפרה, אבל במשך עשרות שנים היא היתה מחולקת ע"י חומת ברלין הידועה לשמצה. לא כל חלקי העיר אלגנטיים כמו בערים ידועות אחרות באירופה, אך ברלין כוללת בהחלט כמה שכיות חמדה מעניינות.
שטחה של ברלין, אם נשווה אותו לישראל, משתרע בערך בין נתניה ועד אשדוד, עם חלוקה ל- 16 עיריות משנה. כאמור, העיר היתה מחולקת ע"י חומה (ברלין המערבית מול המזרחית) עד לשנת 1989. באופן פארדוקסלי, מעיר שהיתה בירתו של הרייך הנאצי, הפכה ברלין לסמל של ירידה מישראל. ולא בכדי: העיר מהווה מוקד משיכה למהגרים מארצות רבות, מה שמשפיע באופן ישיר על הדמוגרפיה והכלכלה בעיר.
המגיעים בטיסה נוחתים באחד משני שדות התעופה: טגל (נמצא בתוך שטח העיר) או שנפלד הממוקם דרומית מזרחית לעיר. מיליארדים של אירו נשפכו על פרויקט שדה התעופה העתידי של ברלין - BER אך למרות מועד השקתו המתוכנן בשנת 2010, הוא טרם נפתח עד היום, לאחר שנמצאו בו שלל ליקויים חמורים. הצפי לפתיחה הוא בין השנים 2018-2019 ורק אז יוחלפו שדות התעופה המיושנים שאינם מתאימים עוד לעיר בירתה של גרמניה.
התחבורה בעיר כוללת שתי מערכות של רכבות וגם אוטובוסים, החלק המזרחי של העיר מאופיין בפסי חשמליות על הכבישים, אולם בחלק המערבי, נעקרו בעבר הפסים על מנת לעודד את תעשיית הרכב המקומית.
פארק טירגארדן
הפארק המרכזי של ברלין ("סנטרל פארק" של העיר) נקרא טירגארדן, שימש בעבר כאזור הצייד של המלכים, הפארק נשרף במלחמת העולם השניה וכל השטח הירוק שרואים כיום נטע לאחר מכן. עמוד הניצחון בכיכר המרכזית (הכוכב הגדול - Grosser Stern) המחברת בין שמונה כבישים עיקריים העוברים בפארק נקרא כך על שם אלת הניצחון אלזה המוזהבת. המקומיים מתבדחים כי היא "הליידי הכי זולה בברלין" - לטפס עליה עולה רק 3 אירו, מה שדורש טיפוס של 170 מדרגות. התבליטים מסביב לבסיס הפסל נלקחו ע"י הצרפתים במלחמת העולם השניה אחרי כיבוש ברלין ע"י בעלות הברית והוחזרו לאחר עשרות שנים ע"י נשיא צרפת פרנסואה מיטראן בשנות ה-80. למעשה, הצרפתים רצו להרוס את הפסל כמעשה נקמה בגרמנים בתום מלחמת העולם השנייה (עמוד הניצחון נבנה במקור לחגוג את ניצחון פרוסיה על צרפת), אך הבריטים התנגדו לכך. באחד מצדי הפארק, נמצא רחוב יצחק רבין (ליד בניין הפרלמנט) והוא מהווה המשך של רחוב בן גוריון.
אנדרטת המלחמה הסובייטית - Sowjetisches Ehrenmal נבנתה ב-1949 בצד המערבי של ברלין, לצד אחד מכבישי הפארק – שדרת פושקין, ניתן לראות אנדרטה לחיילים הרוסיים שנהרגו במלחמה, יש בה אבנים שנלקחו במקור מאתר מאוד רגיש: לשכתו של היטלר ולצידם תותחים אמיתיים. כ- 80,000 חיילים רוסים נהרגו בקרב על העיר ורבים מהם קבורים בשטח שמאחורי האנדרטה. בצד המערבי של הפארק, נמצא שוק פשפשים הנקרא 17 ביוני - Berlin strasse des 17 Juni Trödel Markt, הוא פתוח בימים שבת וראשון.
אנדרטת השואה בברלין
לא רחוק ממרכז הממשל בעיר ברלין, ניצבת אנדרטה גדולה ומיוחדת במינה המוקדשת ליהודי אירופה שנרצחו ע"י הנאצים. פיטר אייזנמן (Peter Eisenman) - אדריכל יהודי אמריקאי עיצב את האנדרטה, אשר הושלמה בשנת 2005. היא ממוקמת בצידה המזרחי של העיר, מעט דרומית לשער ברנדנבורג, מול בניין השגרירות האמריקאית בברלין, במקום שבו שכן בימי הרייך השלישי בניין משרדי הקאנצלר של היטלר. אי אפשר לפספס אותה: 2,711 קוביות בטון מסודרות בגבהים שונים, על משטח גלי קשה והן נבנו על שטח של 19,000 מ"ר. מומלץ מאוד להכנס אל תוך האתר ולשוטט בין הקוביות, במבנה שיוצר אווירה של אי נעימות ובלבול. במקום אין סמלים יהודים כמו מגן דוד ומי שרוצה ללמוד על הנושא, מוזמן לרדת אל מרכז מידע תת-קרקעי אשר כולל תערוכה בנושא השואה ואת שמותיהם של כל הקורבנות הידועים של השואה אשר התקבלו ממוזיאון יד ושם.
את המציאות העכשווית בגרמניה, קשה לנתק לעיתים מהעבר: בעת הבנייה התברר כי חברת דגוסה שהיתה אחראית לספק חומר הגנה מיוחד על הקוביות בפני גרפיטי היא לא פחות מאשר החברה שייצרה את גז ציקלון B בימי השואה. לאחר דיונים בעניין, הוחלט להמשיך את מעורבות החברה והיא התחייבה לספק את הצבע לצביעת הקוביות בלא עלות בעת ההקמה וגם בכל צביעה עתידית של האנדרטה. לא רחוק מהאנדרטה, מצויות שתיים נוספות (וצנועות יותר): האחת לזכר הצוענים וכן אנדרטה נפרדת לזכר הנרצחים ההומוסקסואלים.
שער ברנדנבורג
אחד מהסמלים הבולטים של ברלין הוא שער הניצחון – ברנדנבורג בכיכר פריז, אפשר לראות אותו בתיעוד מצעדי הנאצים במלחמת העולם השנייה וכיום הוא גם מוטבע על מטבעות אירו סנט גרמניים. השער נבנה במקור בשנת 1788 והוזמן ע"י מלך פרוסיה פרידריך וילהלם השני ("פרידריך הגדול"). עיצוב השער נעשה בהשראה יוונית (הכניסה לאקרופוליס ביוון) והוא מתנשא לגובה 26 מטרים; על קצהו העליון הוצבה מרכבה המובלת ע"י ארבעה סוסים – קוודריגה, עם אלת הניצחון הנושאת ענף של זית, אך היא נלקחה לפריז ע"י נפוליאון ולאחר שהוחזרה לברלין, הוחלף ענף הזית בצלב ברזל. בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה – לאחר בניית חומת ברלין בשנת 1961, השער עמד בתוך רצועת המוות – שטח סגור שהפריד בין מזרח ומערב גרמניה ורק לאחר נפילת החומה הוא נפתח שוב וכיום מותר למעבר הולכי רגל, אופניים וכרכרות סוסים.
השער ניצב בפתחה של כיכר פריז, כאן התגורר הצייר הגרמני הידוע מקס ליברמן שהתמנה לנשיא האקדמיה הפרוסית בשנת 1920 והתפטר ב- 1932 בגלל שאסרו עליו להציג את יצירותיו כיהודי. למזלו, הוא נפטר בשנת 1935, אך אשתו התאבדה לפני שחיילים גרמניים הספיקו להגיע לביתה על מנת לשלחה אל אושוויץ.
בכיכר פריז, נמצא גם אחד המלונות המפורסמים ביותר בעיר: מלון אדלון (Adlon) שנהרס פעמיים במלחמות אך הפך למלון יוקרתי במיוחד. באחד מחדרי המלון, לעיני צלמים, אירעה תקרית "הנפת הילד מהחלון" של הזמר מייקל ג'קסון.
רייכסטאג – בנין הפרלמנט
משער ברנדנבורג נצעד לעבר בניין הפרלמנט – הרייכסטאג. בדרך – בשדרה הירוקה, נוכל לראות אנדרטה לזכר צוענים שנרצחו ע"י הנאצים (כ- 400,000) שעוצבה ע"י חתן פרס ישראל - האמן דני קרוון. השם רייכסטאג ניתן לבניין בו ישב הפרלמנט הראשון של גרמניה שהוקמה בשנת 1871 ע"י ביסמארק. הרייכסטאג ישב בבניין מאז שנת 1894, אבל כיום יושב בו הפרלמנט של גרמניה המודרנית – הבונדסטאג. לבנין הזה היה תפקיד מכריע בהשתלטות הנאצים על השלטון: הוא הוצת ע"י סטודנט הולנדי ב- 1933 והיטלר ניצל את האירוע להאשמת הקומוניסטים בדבר וקבלת סמכויות חירום נרחבות שהפכו אותו בפועל לדיקטטור כאשר הרייכסטאג הופך לחותמת גומי בלבד עד לשנת 1939 ופריצת המלחמה.
לאחד איחוד גרמניה המערבית והמזרחית, והחזרת הבירה הגרמנית מהעיר בון לברלין, שופץ בנין הפרלמנט ונבנתה כיפת זכוכית מרשימה בה הציבור יכול לסייר ולהשקיף על העיר מצד אחד ועל אולם המליאה מהצד השני. צריך להזמין סיור מראש לכיפה אשר מהווה נקודת תיירות מרכזית בעיר. מול הבניין יש רחבת דשא ענקית בה התקיימו הופעות ענק של להקות כמו פינק פלויד. מהצד השני של הדשא, נמצא מקום משכנה של קנצלרית גרמניה המכונה בפי המקומיים "מכונת כביסה" על שום צורתו עם קשת קדמית.
שוק האקה / האקשר - Hackescher Markt
שטח השוק מהווה מקום מוצלח לבילוי של ערב, עם שלל מסעדות טובות ובמהלך היום, זהו אתר שופינג ידוע עם מגוון חנויות. מהשוק (או אליו) מומלץ לבחור במסלול הליכה לצד נהר השפרה, בו ניתן לראות בשעות הערב זוגות רומנטיים וגם קבוצות גדולות של צעירים המשתרעים על כסאות נוח במדשאה על גדת הנהר. יש באזור שלל בתי קפה, ברים ומסעדות ואף ניתן ליהנות ממסיבת ריקודים פתוחה בנוסח העשורים הראשונים של המאה הקודמת.
אלכסנדרפלאץ – Alexanderplatz
כיכר אלכסנדר מצויה בצד המזרחי של ברלין והיא מהווה מרכז לקניות מלא חנויות, דוכנים וחיי רחוב תוססים למקומיים ולתיירים כאחד. ליד הככיר מצוי בית העירייה האדום של ברלין ומעליה מתנוסס מגדל הטלוויזיה שנבנה ע"י הקומוניסטים בשנות ה-60 (פרנזיטורם) והוא כיום המבנה השלישי בגובהו בכל אירופה – 368 מטרים. באופן פרדוקסלי, הקומוניסטים שהיו אנטי דת, נחרדו לראות כי השתקפות השמש על כדור הפלדה בראש המגדל יוצרת צורת של צלב נוצרי ולמרות ניסיונות לטשטש את התופעה בעזרת חומרי צבע שונים, היא לא נעלמה וכונתה בידי המקומיים "נקמת האפיפיור". בגובה 204 מטרים יש מרפסת תצפית ובראשה מסעדה מסתובבת אשר משלימה הקפה מלאה בכל 20 דקות. במלון פארק אין (Park Inn Alexanderplatz) האמיצים יכולים לעשות קפיצת באנג'י מגובה של 125 מטרים עם תצפית מרהיבה על העיר.
כיכר פוטסדאם - Potsdamer Platz
הכיכר מהווה גם היא מרכז עירוני מסחרי, נחרבה במלחמת העולם השניה ונבנתה לאחר איחוד גרמניה מחדש. כאן שכנה אחת מחנויות הכולבו הגדולות והמרשימות בעולם – כלבו ורטהיים שנפתחה בשנת 1897 ולאחר מכן התרחבה עוד יותר לשטח רצפה גדול יותר מבנין הפרלמנט, עם לא פחות מ- 83 מעליות. בשנת 1920 הוקם הרמזור השני באירופה שנבנה ע"י חברת סימנס והפך להיות אוטומטי שש שנים לאחר מכן, כיום מוצב בכיכר העתק של הרמזור המקורי. בכיכר התקיים גם קונצרט צדקה ענק The Wall עם רוג'ר ווטרס מפינק פלויד בשנת 1990. לצד הכיכר נצבים בנייני מתחם דיימלר בנץ עם מרכז קניות Arkden, מתחם סוני המתייחד במבנה ענק מחופה של זכוכית ופלדה, לגולנד, קזינו הגדול באירופה Spielbank Berlin, מתחם בתי קולנוע עם 30 אולמות, כולל IMAX וגם התיאטרון Theater am Potsdamer Platz בו מתקיים פסטיבל הסרטים של ברלין.
צ'ק פוינט צ'ארלי
המקום מהווה את אחד הסמלים הבולטים למלחמה הקרה בין המערב למזרח. מעבר הגבול בין ברלין המערבית לבין המזרחית היה בשימוש למשך 28 שנים בצומת הרחובות פרידריכשטראסה, צימר ומאואר. השם צ'ארלי אינו קשור לחייל אמריקאי כזה או אחר, אלא לאות C שסימלה את מעבר גבול מספר 3. צ'ק פוינט צ'ארלי התפרסמה במותחנים וסרטי ריגול, דרכה עברו כוחות הברית (לאחר אישור) לצד המזרחי. באוקטובר 1961 היה במקום עימות בו ניצבו טנקים סובייטים ואמריקנים משני צדדי הנקודה בגלל ויכוח שפרץ על סמכות השומרים המזרח גרמניים לבדוק את הניירות של דיפלומט אמריקאי שעבר שם. כיום נמצא במקום העתק מוקטן של המבנה המקורי, עם שחקנים הלבושים במדי חיילים המציעים לתיירים להצטלם איתם תמורת תשלום. בסמוך לנקודה, יש מוזיאון פרטי וברחוב עצמו מוצגות תמונות גדולות עם צילומים מהעבר. בסמוך לנקודה יש כמה מסעדות, מאפייה ובתי קפה.
אי המוזיאונים
אי המוזיאונים – Museumsinsel נמצא על נהר השפרה בברלין, בחלקו הצפוני מצוי מספר רב של מוזיאונים קרובים אחד לשני:
המוזיאון הישן - (הוותיק במקום, נבנה ב- 1830) מציג עתיקות של יוון ורומא, בנוי בסגנון ניאו קלאסי (ע"י האדריכל שינקל). קערה גדולה בחזית הבניין מהווה העתק של קערה ברומא, אבל לאחר בנייתה, לא הצליחו להעבירה בפתח הבניין ולכן היא הוצבה בחוץ. כר הדשא ממול למוזיאון שימש במקור גן מלכותי, אבל היטלר הרס אותו והפך את המקום לשטח כינוס לכנסים הגדולים ביותר של המפלגה הנאצית, כאשר הוא עצמו נואם מעל מדריגות המוזיאון. בצד השני של הכיכר, נבנה בימים אלו מוזיאון ענק חדש אשר יעוצב כארמון מבחוץ.
הגלריה הלאומית הישנה - Alte Nationalgalerie, בנין בסגנון מקדש רומאי, יש בה אוסף של קאספר דויד פרידריך, קארל פרידריך שינקל, אדוארד מאנה, קלוד מונה וגם הצייר מקס ליברמן.
המוזיאון החדש – כולל את האגף המצרי המרשים, כולל פסל נפרטיטי שנקראת בחיבה "האישה היפה בברלין". האוסף המצרי הגיע לכאן בזכות ג'יימס יעקב סימון שיזם שליחת משלחות למזרח התיכון ככוח עזר לעותומנים ונטילת פרטי ארכיאולוגיה במקום שכר.
מוזיאון פרגמון – נבנה ב- 1930 לדברים הכי מיוחדים: מזבח פרגמון (המזבח היווני הכי מרשים כיום), שער אישתר של בבל בגובה 5 קומות שנלקח מעירק ונבנה ע"י נבוכדנאצר וגם שער השוק ממילטוס.
קתדרלת ברלין – ברלינר דום, במקור נבנתה במקום כנסייה בשנת 1747, אבל ב- 1894 וילהלם השני הורה על בניית קתדרלה גדולה באי המוזיאונים בגובה של 116 מטר - שני מטרים יותר מזו של סיינט פאטרו בוותיקן. במלחמת העולם השנייה נפגעה הכיפה ולאחר שיפוצה הונמכה בשישה מטרים מתחת לזו של הוותיקן.
East Side Gallery
גלריית איסט סייד נמצאת ברחוב Mühlenstraße ברובע Friedrichshain במזרח ברלין. זוהי למעשה גלריה פתוחה של ציורי גרפיטי (אולי הגדולה בעולם) על גבי חלק ששרד מחומת ברלין באורך של 1.3 קילומטרים. רוח הציורים (מעל למאה) מביעה חופש ושחרור מדיכוי. אחד הציורים המפורסמים במיזם מתאר את הנשיקה של ברז'נייב (מנהיג ברית המועצות דאז) ואריך הונקר (מנהיג גרמניה המזרחית). הנשיקה אינה רומנטית במקור אלא מהווה מנהג רעים סובייטי והכיתוב שמתלווה אליה אומר "אלי, עזור לי לשרוד את האהבה הקטלנית הזו". הציור מבוסס על תמונה משנת 1979 מאירוע השנה ה-30 לייסוד גרמניה המזרחית.
לא רחוק מהחומה, נמצא גשר אוברבאום שעובר מעל נהר שְפְּרֶה. הגשר נבנה במקור בימי ביניים למטרת הטלת מיסים על ספינות עוברות ופירוש שמו הוא העץ ששימש כמחסום (באום – קורת עץ צפה). על הגשר עוברות כיום רכבות ויש עליו שני מגדלים. בשכונת פרידריכסהיין מתקיים שוק האכרים ביום שבת ושוק הפשפשים ביום ראשון בככר בוקסהאגן (Boxhagener Platz).