הכתבה מאת איתמר קוטלר פורסמה בתאריך 21/02/23 18 לייקים   |   9.8K צפיות
אזור בעולם:   אפריקה
מדינה:   דרום אפריקה

אנחנו בד"כ לא חוזרים לאותו יעד פעמיים (יש המון מקומות יפים לטייל בהם בעולם), אבל כבר תוך כדי הטיול הראשון שלנו בדרום אפריקה ידענו שלכאן אנחנו הולכים לחזור. בדרום אפריקה יש שילוב יוצא דופן של טבע, חיות, אטרקציות ופעילויות מגוונות שהופכות את המדינה ליעד מושלם לטיולי משפחות (וכל סוג אחר של מטיילים). תוסיפו לזה את עלויות השהייה הנמוכות (שמאפשרות לטייל ממש בזול או להתפנק במקומות לינה יוקרתיים ומסעדות מעולות) ואת העובדה שכל המקומיים דוברי אנגלית ותקבלו ביעד אחד את כל האלמנטים שהופכים טיול למהנה במיוחד.

את הטיול הנוכחי של 18 ימים מלאים בדרום אפריקה עשינו עם 3 ילדים קטנים (בני 8, 5 ושנתיים וחצי) והצטרפו אלינו זוג חברים עם ילדים בני 11 ו- 8. המסלול שלנו כלל נחיתה ביוהנסבורג, טיול בשמורת פילנסברג, דרך הפנורמה ופארק קרוגר. טיסה לקייפטאון וטיול בעיר ובדרך הגנים וחזרה לארץ בטיסה מקייפטאון. המסלול תוכנן עצמאית ואת כולו עשינו עם רכבים שכורים. גם אחרי הפעם השנייה המסקנה שלנו ברורה. אנחנו נחזור לטייל שוב בדרום אפריקה.

 


 
מתי כדאי לטייל בדרום אפריקה

עונות השנה בדרום אפריקה הפוכות לחלוטין מהעונות בישראל. בקיץ (דצמבר-מרץ) חם וגשום ובחורף (יוני-אוגוסט) קר ויבש באופן יחסי (אנחנו עדיין מדברים על יעד שיורד בו גשם לאורך כל השנה). למרות שאפשר לטייל במדינה כל השנה, התקופות הטובות ביותר לטיול הן עונות המעבר ובמיוחד החודשים אוקטובר ואפריל אז הטמפרטורות לא חמות ולא קרות מידי וכמות המשקעים נמוכה. גם החודשים ספטמבר ומרץ נחשבים לחודשים מצוינים לטיול.

לנו הישראלים עונות השנה בדרום אפריקה מסתדרות מצוין והחודשים הכי טובים לטיול נופלים בד"כ על חגי תשרי ועל חופשת הפסח. כן כדאי לקחת בחשבון שבשביל למצוא טיסות זולות לדרום אפריקה בראש השנה, סוכות או פסח, תצטרכו להזמין את הכרטיסים הרבה מאוד זמן מראש (אחרת תשלמו סכומים גבוהים מאוד). גם שירותים אחרים (מלונות והשכרת רכב) כדאי להזמין כמה שיותר זמן מראש כדי לשלם מחירים נמוכים. ההבדל בעלויות של טיול לדרום אפריקה שהוזמן שנה מראש לטיול שהוזמן 2-3 חודשים מראש יכול להגיע לחצי מחיר.
 

חוויות מטיול בדרום אפריקה



כמה דברים שכדאי לדעת על דרום אפריקה

דרום אפריקה היא מדינה ענקית ולא תצליחו להגיע לכל האזורים שלה בכמה שבועות. יש בדרום אפריקה אזורים שלא כדאי להגיע אליהם מבחינה בטיחותית (שכונות מסוימות ביוהנסבורג, עיירות בחלק הדרומי של פארק קרוגר שנמצאות קרוב לגבול עם מוזמביק וכמה אזורים לא מתויירים ברחבי המדינה). הנהיגה במדינה היא בצד שמאל של הכביש וברוב המוחלט של הכבישים אין תאורת לילה (מה שאומר שלא נוהגים מרחקים ארוכים אחרי שעות החשכה ואם ניתן, עדיף להימנע מזה כמעט לחלוטין). בין אזורים מרוחקים עדיף לקחת טיסה פנימית (המחיר לרוב זול) מאשר לנהוג שעות ארוכות.

דרום אפריקה היא מדינה זולה יחסית עם תשתיות מערביות בחלקים גדולים שלה. האוכל מצוין ולא יקר (סטייקים ב- 40 ש"ח) ומקומות הלינה ברמה גבוהה מאוד. המטבע המקומי נקרא ראנד ועדיף להביא אותו מהארץ בכדי לא להסתבך עם המרות או משיכת כספים מכספומטים שידועים כמקומות בהם יש ניסיונות להונאות (ניתן להזמין מט"ח מראש שיחכה לכם בנתב"ג לפני הטיסה). למרות הדימויים שאולי עולים לכם בראש, דרום אפריקה הוא כנראה המדינה הכי מערבית ביבשת ויש בה המון דברים לעשות שהם לא ספארי. למען האמת מדובר על אחד מיעדי הטיול הכי מגוונים ומהנים שיש בעולם.
 

טבע עוצם נשימה בדרום אפריקה



איך לתכנן את המסלול בצורה מיטבית

בהנחה ויש לכם פרק זמן מספיק לטיול (בין שבועיים וחצי לחודש), תוכלו לשלב את שני אזורי הטיול המרכזיים בדרום אפריקה - דרך הפנורמה ופארק קרוגר ודרך הגנים כולל קייפטאון. אם יש לכם שלושה שבועות ויותר, תוכלו להוסיף גם את שמורת פילנסברג ואטרקציות באזור של סאן סיטי ו/או שמורה פרטית נוספת בדרך הגנים. את טיסת ההלוך מומלץ להזמין ליוהנסבורג (עדיף לעשות את פארק קרוגר בתחילת הטיול שכן מדובר בימים ארוכים ומעייפים) ואת החזרה אפשר לעשות בטיסת קונקשן מקייפטאון, ג'ורג' או פורט אליזבת' בהתאם למסלול המתוכנן. במעבר בין האזורים תצטרכו לכל הפחות טיסת פנים אחת.

את הטיול בדרום אפריקה צריך לעשות עם רכב (אין באמת אופציה אחרת אלא אם מטיילים רק בקייפטאון והסביבה שלה). מומלץ לתכנן מסלול שברוב הימים כולל לא יותר מ- 2-3 שעות נהיגה ועצירות לאטרקציות לאורך הדרך. יוצאי דופן הם ימי הספארי שם תנהגו לאורך רוב שעות היום, אבל מדובר בנהיגה איטית מסוג אחר שכל מטרתה היא לאתר את החיות בטבע. בכל מקרה לא נוהגים בשעות הלילה (למעט נסיעות קצרות למסעדה / מקום בילוי במרחק קצר ממקום הלינה). 
 

קרנפים בדרום אפריקה



איך לבחור מקומות לינה

למעט בערים הגדולות (בעיקר יוהנסבורג וקייפטאון), רוב מקומות הלינה בשאר האזורים בדרום כוללים מלונות בוטיק קטנים, צימרים (Bed and Breakfast) בתים ווילות. כמעט בכל האזורים ניתן למצוא מקומות לינה ברמה טובה במחיר שווה לכל נפש (70-100 דולר ללילה) ומקומות לינה ברמה גבוהה מאוד במחירים שנעים סביב 150-300 דולר ללילה. אל תתפשרו על המיקומים של מקומות הלינה לא מבחינת מרחקי הנסיעה (אתם לא רוצים לנהוג מרחקים גדולים מדי בין האטרקציות השונות) ולא מבחינת החוויה שהם מציעים (יש מקומות לינה על החוף, בתוך שמורות, על צלע ההר או בתוך היקב).

בטיול עם ילדים קטנים אנחנו מעדיפים תמיד בתים או וילות על פני בתי מלון. הילדים אוהבים שטחים גדולים שמאפשרים להם לרוץ ולהשתולל בחוץ ואם יש גינה או חוף ים צמוד זה בכלל מעולה. אם בוחרים מקום לינה עם בריכה ואתם מטיילים מחוץ לחודשי הקיץ (נובמבר-מרץ), כדאי לוודא שהבריכה מחוממת שכן אחרת לא באמת יהיה ניתן להשתמש בה (באוקטובר ואפריל קריר מידי בחוץ לבריכות לא מחוממות וגם לכניסה לים). בלינה בתוך שמורות עם בעלי חיים מה שבאמת חשוב זה שתוכלו לראות חיות ישירות מהמרפסת.
 

וילה מהימה בווילדרנס בדרום אפריקה



איפה ואיך עושים ספארי

דרום אפריקה היא המדינה בה הספארי הוא הנגיש ביותר מבין מדינות אפריקה. יש כמות עצומה של שמורות שמתאימות לטיולי ספארי, כל אחד יכול לבחור את הסגנון שמתאים לו (יש שמורה אחת ענקית, כמה שמורות בינוניות, שמורות קטנות וגם לא מעט שמורות פרטיות) וניתן לבחור בין נהיגה עצמאית לסיורים מודרכים (למעט בשמורות פרטיות שברובן לא ניתן לנהוג עצמאית).

לפני שבוחרים באילו שמורות רוצים לבקר, כדאי לבדוק אילו חיות יש בכל שמורה (עדיף כמה שיותר חיות מבין “חמשת הגדולים”), מה הגודל שלה וכמה ימים צריך בשביל למצות אותה ואם השמורה נמצאת באזור נקי ממלריה (עבור ילדים קטנים עדיף לבחור בשמורות שאין בהם מלריה או לכל הפחות לטייל בעונה היבשה ולישון מחוץ לשמורה שכן הסיכון ליתושים הוא בעיקר בעונה הגשומה ובעיקר אחרי החשכה).
 

זברות בפארק קרוגר


אנקדוטה מעניינת קשורה לאותה קבוצת חיות המכונה “חמשת הגדולים” או “הביג פייב”. הקבוצה כוללת אריות, נמרים, פילים, קרנפים ובאפלו. מעבר מהיר על החיות בקבוצה מגלה שיש חיות אחרות בספארי שהן יותר גדולות פיזית מחיות שנמצאות בה (לדוגמא היפופוטמים גדולים מרוב החיות בקבוצת הביג פייב). 

ההסבר של המקומיים הוא שמה שמייחד את החיות בקבוצה הוא לא הגודל הפיזי אלא משהו אחר לחלוטין. אלו הן החיות היחידות מבין חיות הספארי שאם נקלעות לעימות עם אנשים הן יתקפו וירדפו ולא יברחו. באופן מפתיע, החיה המסוכנת ביותר ברשימה היא הבופאלו שאחראית לכמות הגדולה ביותר של תקיפות ומקרי מוות של בני אדם בספארי באפריקה לאורך השנים.
 

באפלו - החיה הכי מסוכנת בספארי


בטיול האחרון ביקרנו בשלוש וחצי שמורות שונות. שמורת פילנסברג היא שמורה קטנה במרחק שעתיים נסיעה מיוהנסברג, פארק קרוגר שמהווה את השמורה הגדולה ביותר בדרום אפריקה ואחת מהשמורות הגדולות בעולם (הגודל שלה יחדיו עם השמורות הפרטיות מסביבה גדולים יותר משטח מדינת ישראל כולה) ושמורה פרטית בדרך הגנים בשם בוטליירסקופ שם שהינו בווילות באמצע הסוואנה. על מה שאני מכנה “חצי שמורה” ארשום עוד מעט. השמורות שביקרנו בהן שונות לחלוטין אחת מהשנייה ובכל אחת מהן צוברים חוויות אחרות.

לגבי השאלה אם כדאי לנהוג עצמאית בשמורות או לקחת סיורים מאורגנים, אני נוטה באופן מובהק לטובת הנהיגה העצמאית (וגם אם לוקחים סיורים, כדאי שהם יהיו בנוסף לנהיגה עצמאית ולא במקום). הסיבה לכך פשוטה. בשביל להגדיל את הסיכוי לראות כמה שיותר חיות וסיטואציות בספארי, פשוט צריך לבלות בשמורה כמה שיותר זמן. נכון שהחיות פעילות יותר בשעות הבוקר המוקדמות והערב כשפחות חם ונכון שיש יותר סיכוי למצוא אותן בקרבת מאגרי מים (לפחות בעונה היבשה), אבל בסוף זה עניין של סבלנות וגם קצת מזל. הסיורים המאורגנים הם לרוב סיורים של 3-4 שעות וזה פשוט לא מספיק זמן בשביל למצות את הספארי.
 

נמר ישן על עץ בדרום אפריקה



שמורת פילנסברג

מדובר בשמורה קטנה יחסית שקל להגיע אליה (שעתיים נסיעה מיוהנסבורג ובערך רבע שעה נסיעה מסאן סיטי). ניתן להיכנס ליום שלם או לכמה שעות בכל פעם. היתרון המשמעותי בשמורה קטנה (ובמיוחד בפילנסברג שיש בה כמות גדולה יחסית של חיות ואת כל “חמשת הגדולים”) הוא שמרחקי הנסיעה קצרים יחסית ואין הרבה “שעות מתות” בהן נוסעים ולא רואים חיות. יש לא מעט מקורות מים והשטח מדברי יחסית עם מעט צמחייה גבוהה מה שמקל על איתור החיות.
 

אין שום צורך לישון בתוך השמורה וגם אין בכך שום יתרון משמעותי (מיותר לשלם מחירים מופקעים) ויש סיכוי טוב לראות כאן מקרוב בעלי חיים כמו עופות דורסים, תנינים והיפופוטמים שיותר קשה לאתר בשמורות גדולות כמו הקרוגר. בטיול עם ילדים, שמורת פילנסברג היא המקום המושלם להתחיל את ימי הספארי בדרום אפריקה בלי להיכנס ישר לימים מלאים של נסיעות ארוכות. אם אתם לא מתכננים להגיע לקרוגר, מומלץ להשקיע בפילנסברג בין יום וחצי ליומיים מלאים. אחרת ניתן להסתפק ביום בודד או בשני חצאי ימים.
 

עופות דורסים בשמורת פילנסברג



הפארק הלאומי קרוגר

כאן מדובר כבר במשהו אחר לגמרי: שמורת טבע עצומה שדורשת התארגנות לוגיסטית מבחינת לינה (האם ישנים בתוך השמורה או מחוץ לשמורה), מסלולים יומיים (באיזה אזור של השמורה מטיילים בכל יום, איפה אוכלים ואיפה ניתן לבצע עצירות למנוחה והתרעננות) ושיפור הסיכויים לראות כמה שיותר בעלי חיים (אחרי היום הראשון שיהיה מלהיב בכל מקרה, בימים הבאים כנראה שתתמקדו בלחפש את החיות המיוחדות שעדיין לא ראיתם). לקרוגר מומלץ להקדיש לכל הפחות 2-3 ימים מלאים (אלא אם אתם אותם בני מזל נדירים שיצליחו לראות את כל החיות על היום הראשון. רמז, כנראה שזה לא יקרה).

צריך לקחת בחשבון שהקרוגר הוא אזור שיש בו מלריה (הסיכון גובר משמעותית בעונה הגשומה) כך שאם אתם מטיילים עם ילדים קטנים, מומלץ לישון מחוץ לשמורה בעיירה שנמצאת מחוץ לאזורי הסיכון ולהיכנס לשמורה לטיולים יומיים. כדאי לשים לב היטב לשעות הפתיחה ובעיקר הסגירה של השערים ולחשב נכון את מרחקי הנסיעה (מהירות הנסיעה המותרת בקרוגר היא 50 קמ"ש בכבישים הראשיים ו- 40 קמ"ש בדרכי העפר הצדדיות). ניתן לקרוא טיפ מפורט שכתבתי על תכנון ימי הטיול בקרוגר ובחירת מקומות הלינה בקישור הזה.
 

אריות בפארק הלאומי קרוגר


מה שמייחד את הקרוגר לעומת כל אופציות הספארי האחרות בדרום אפריקה הוא הסיכוי להיתקל בסיטואציות מיוחדות שנחרטות בזיכרון (זה קורה בעיקר בקרוגר בגלל כמות החיות שיש בו). הילדים שלנו זוכרים היטב את “הקופים שהלכו מכות” (קבוצה של מעל 100 קופים שדילגו מעץ לעץ תוך כדי שהם צורחים, קופצים ומרביצים אחד לשני בלי הפסקה). ואת זוג הצ'יטות והצבוע שעקב אחריהן בתקווה שהן ישאירו לו משהו לאכול אחרי הציד (עקבנו אחריהם עם הרכב במשך יותר משעה עד שהם נעלמו אל תוך הסוואנה).

ויש גם חוויות שמשנות סדרי עולם אצל ילדים. תשאלו כל ילד איזו חיה יותר חזקה - אריה או פיל, והתשובה תהיה חד משמעית לטובת האריה. עד שהילדים שלנו ראו במציאות כיצד עדר של פילים מבריח על נפשם להקה של 3 אריות בוגרים תוך כדי שהם מגינים על גורי הפילים הקטנים. אלא חוויות שנחרטות בזיכרון גם עבור ילדים קטנים מאוד.
 

צ'יטה מסתובבת בסוואנה



שמורות ספארי פרטיות

יש בדרום אפריקה לא מעט שמורות פרטיות שמציעות חוויית ספארי יוקרתית. לרוב מדובר בשמורות בהן ניתן לראות את כל “חמשת הגדולים”, רמת הלינה גבוהה מאוד והאירוח הוא על בסיס הכל כלול (אוכל + סיורים מודרכים בשמורה). אין אפשרות לנהוג עצמאית בשמורות הללו והחיסרון העיקרי שלהן הוא שהמחיר שהן דורשות הוא אסטרונומי ($1,000 ללילה וצפונה). בחלק גדול מהשמורות הפרטיות הגיל המינימלי להצטרפות לסיורים הוא 5 או 6 כך שזה לא מתאים לילדים קטנים. 

היתרון הגדול של השמורות הפרטיות הוא שמדובר בשטחים קטנים יחסית בהם ניתן לצפות כמעט בוודאות בכל החיות שבשמורה (בניגוד לשמורות הציבוריות, המדריכים בשמורות הפרטיות יכולים לרדת מהדרכים ולנסוע בשטח כך שניתן להגיע ממש עד החיות). בשמורות הפרטיות הטובות מדובר בחוויה נהדרת. בשמורות הפחות טובות זה עלול להרגיש קצת כמו סיור בגן חיות מאשר חוויה אותנטית בטבע.

אנחנו בחרנו לבקר בשמורת בוטליירסקופ (Botlierskop) שנמצאת בדרך הגנים לא רחוק מהעיירה ג'ורג' (אזור שבאופן כללי אין בו כמעט שמורות עם בעלי חיים). מה שמייחד את השמורה הוא שיש בה וילות באמצע הסוואנה צמוד לאגם שבו חיים היפופוטמים ובעלי החיים מסתובבים בכל שעות היום בסמוך למקום הלינה (אפשר לראות אותם מרצפת הדק שבחצר וחלקן (בעיקר האימפלות) קופצות מידי פעם מעל הגדר ונכנסות לחצרות הווילות. הילדים עפו על זה. מדובר באופציה יחסית זולה לשמורה פרטית כיוון שזה על בסיס לינה בלבד ללא ארוחות. עוד מוסיפה לחוויה העובדה שהשמורה נמצאת באזור שהוא מאוד הררי ורוב הסיור בה מרגיש כמו טיול שטח משודרג.
 

שמורת בוטליירסקופ בדרום אפריקה



העיירה בתוך הסוואנה

חוויה מיוחדת לא פחות מהסיורים בשמורות הייתה לנו בעיירה קטנה שנקראת הוידספרויט (Hoedspruit). מדובר בעיירה קצת פחות מוכרת שנמצאת במרחק שעה נסיעה משני שערי כניסה לפארק קרוגר לאזורים הצפוניים והמרכזיים של הפארק. מה שמיוחד בעיירה הוא שהיא נבנתה כולה בתוך הסוואנה. יש בה המון חיות שמסתובבות באופן חופשי (זברות, ג'רפות, אימפלות, חזירי בר ועוד ועוד) אבל אין בה חיות טורפות (מה שמאפשר להסתובב רגלית או עם אופניים ליד החיות בלי שום חשש).

בכל בוקר הגיעו לבקר אותנו לא מעט חיות בזמן ארוחת הבוקר במקום בלינה שבו ישנו והילדים היו עסוקים יותר בללטף ולהאכיל את החיות מאשר בארוחה עצמה. מדובר בחוויה יוצאת דופן שמאפשרת מפגש אינטימי עם בעלי חיים בסביבת החיים הטבעית שלהם וזה מסוג החוויות שכולם הכי זוכרים מהטיול.
 

חזירי בר באים לבקר בארוחת הבוקר

 


מה עוד יש לעשות בדרום אפריקה

במילה אחת - המון. למרות שאולי נדמה לכם שהספארי הוא האטרקציה המרכזית בדרום אפריקה, בסופו של דבר מדובר לרוב על בסה"כ 4-5 ימים מהטיול בהם תבלו בסוואנה. מה עושים בשאר ימי הטיול? בואו נתחיל. טיולים יומיים, אתרי טבע, אטרקציות, חופים, ספורט אתגרי, תרבות מקומית, מפגשים עם בעלי חיים שאין בספארי, צפייה בלווייתנים, סיורי טעימות יין, הופעות חיות ועוד ועוד ועוד.

אזורי הטיול המרכזיים בדרום אפריקה (מלבד הפארק הלאומי קרוגר) הם דרך הפנורמה שנמצאת כשעה - שעה וחצי נסיעה מהקרוגר, דרך הגנים שנמתחת על הים בחלק הדרומי של המדינה, שמורת אדו ואטרקציות באזור העיר פורט אליזבת', אזור הרמנוס וגנסביי שהם מקומות אידאליים לצפייה בלווייתנים, דרך היין וכמובן העיר קייפטאון וכף התקווה הטובה.
 

מסלולי טיול בדרום אפריקה



הדרך הפנורמית וביקור אצל ג'סיקה

דרך הררית של בערך שעתיים נסיעה מקצה אל קצה שכוללת המון נקודות תצפית, מפלים, מסלולי הליכה ואטרקציות. תחילת מסלול הנסיעה מתחיל לרוב מהעיירה גרסקופ (Graskop) בקצה הדרומי של הדרך הפנורמית ועולה צפונה. בחזור ניתן לחזור על עקבותיכם באותה הדרך או לרדת לדרך מהירה יותר אבל פחות מעניינת מבחינת הנופים. אם ישנים בעיירה הודספרויט, ניתן לעשות את המסלול בכיוון ההפןך מצפון לדרום.

בדרך הפנורמית יש המון אטרקציות ופעילויות אבל לא באמת צריך לעשות את כולן כי בשלב מסוים זה מתחיל לחזור על עצמו. אפשר לעשות את כל הדרך ביום אחד מרוכז או לחלק אותה ליומיים. בין המקומות שאסור לפספס לטעמי בדרך הפנורמית ניתן למצוא את שלושת הרונדבלים (Three Rondavels), בורות המזל (Bourkes Lak Potholes), מפלי ליסבון ומעלית בגרסקופ (George Lift). אם יש לכם יומיים, אפשר להוסיף את חלון האלוהים (God Window) מפלי ברלין, ומפלי מיק מק.
 

מפלי ברלין בדרך הפנורמית


ג'סיקה ההיפופוטמית

הסיפור של ג'סיקה הוא סיפור מדהים בכל קנה מידה. זוג מקומי הציל את ג'סיקה אי שם בשנת 2,000 אחרי הצפות כבדות בנהרות שמחברים בין דרום אפריקה ומוזמביק. ג'סיקה שהייתה אז רק תינוקת איבדה את הוריה בשטפונות והופיעה יום אחד בנהר בקניון בלייד מול ביתם של שירלי וטוני כשהיא עייפה וחבולה. למרות החששות הכבדים, טוני ושירלי אימצו אותה אליהם הביתה והם מגדלים אותה ודואגים לה מעל ל- 20 שנה (למרות שהיא חופשייה ללכת ולבוא כרצונה). וכן, ג'סיקה היא היפופוטמית, אחת מהחיות הכי מסוכנות בטבע. וזהו המקום היחיד בעולם בו ניתן ללטף היפופוטם באופן בטוח.

מדובר בחוויה יוצאת דופן, מרגשת ומשעשעת שילדים עפים עליה. ג'סיקה אוכלת בכל יום עשרות קילוגרמים של תפוחי אדמה ושותה המון בקבוקים של תה (המשקה האהוב עליה). במהלך הביקור צופים בסרטון שמציג את כל ההיסטוריה של ג'סיקה, מאכילים אותה, נותנים לה לשתות ומלטפים אותה. לאחרונה נוסף למשפחה גור היפופוטמים נוסף בשם סיאן שהתחיל לחקות את ההתנהגות של ג'סיקה ולהתיידד עם אנשים וגם אותו ניתן לפגוש ברוב הימים כחלק מהסיור. הבית של ג'סיקה נמצא מעל צפונית לדרך הפנורמה, כרבע שעה נסיעה מהעיירה הודספרויט. אל תפספסו.
 

ג'סיקה ההיפופוטמית בדרום אפריקה



דרך הגנים - נתיב החיים הטובים

זהו האזור היפה ביותר בדרום אפריקה. עיירות מודרניות עם מקומות לינה ברמה גבוהה, מסעדות מצוינות בכל הסגנונות, חיי לילה ואינספור מסלולי טיול, אטרקציות ופעילויות לכל הגילאים. הטבע באזור מרהיב ביופיו ומרחקי הנסיעה לא ארוכים כך שניתן להתמקם במקום לינה או לכל היותר שניים ולצאת לטיולי כוכב יומיים. מומלץ להשקיע בדרך הגנים לכל הפחות 3-4 ימי טיול מלאים ואם יש לכם זמן, תוכלו גם למלא כאן שבוע בקלות. העיירה המרכזית בדרך הגנים אליה ניתן לטוס בטיסה פנימית מיוהנסבורג היא העיירה ג'ורג אבל ניתן גם לנחות בקייפטאון או בפורט אליזבת' ולעשות מסלול מלא מעיר אחת לשנייה.

מסלול הטיול היפה ביותר לטעמי בדרך הגנים נמצא בשמורת רוברג (Robberg). השמורה נמצאת כחצי שנה נסיעה מהעיירות נייזנה ופלטמברג ביי. בשמורה שנמצאת כולה בחצי אי קטן על הים ישנם 3 מסלולי הליכה באורכים ורמות קושי שונות. המסלול הקצר קל למדי ולוקח פחות משעה. המסלול הבינוני לוקח משהו כמו 3-4 שעות והמסלול הארוך הוא מסלול של יום שלם. לטעמי, המסלול הבינוני הוא המומלץ ביותר (כולל ירידה בדיונת חול ענקית וחלק שלם של הליכה על החוף). שמורה נוספת בה יש לא מעט מסלולי הליכה היא שמורת צ'יצ'יקמה הפופולרית. בשמורה ניתן גם לעשות קיאקים במסלול מרשים למדי ומגוון רחב של פעילויות אקסטרים.
 

שמורת רוברג בדרך הגנים


בין האטרקציות הטובות ביותר בדרך הגנים ניתן למצוא את פארק הקופים (Monkey Land) בו ניתן לראות סוגים רבים של קופים ולמורים חופשיים בטבע (הפארק הוא בעצם יער גשם מגודר שבו הקופים חיים באופן חופשי). פארק נוסף וצמוד (שבד"כ עושים ביחד עם פארק הקופים) הוא פארק הציפורים (Birds of Eden) בו ניתן לראות מקרוב ציפורים, תוכים ושלל בעלי כנף מכל העולם.

גם כאן הציפורים חופשיות ואינן נמצאות בכלובים. עוד אטרקציות מומלצות הן פארק הפילים בנייזנה, גלישת חולות במוסול ביי ונקודת התצפית נייזנה הדס (Knysna Heads). מבחינת מיקום לינה מומלץ להתמקם באחת או שתיים מהעיירות הבאות: ווילדרנס, נייזנה, ופלטנברג ביי (או במקומות לינה בחופים שבינהם) ומשם לצאת לטיולי יום. 
 

למורים בפארק הקופים בדרך הגנים



צפייה בלווייתנים בטבע

אם אתם מטיילים בין החודשים יוני-אוקטובר, את תפספסו את ההזדמנות לראות לווייתנים פנים מול פנים. העיירה שנחשבת לבירת הלווייתנים של דרום אפריקה נקראת הרמנוס והיא עיירה מתויירת מאוד עם המון מקומות לינה, מסעדות, מקומות בילוי, שוק וחנויות מזכורות. במהלך העונה ניתן לצפות בלווייתנים מהטיילת שמקיפה את הרמנוס וניתן גם לצאת לסיורי שייט שייקחו אתכם לראות את הלווייתנים עוד יותר מקרוב (אל תצאו לסיורים האלה אם מזג האוויר לא מושלם. הים באזור הזה קשוח למדי). 
 
אופציה נוספת ועדיפה בעיני היא לישון בעיירה פחות מוכרת שנקראת גנסביי ובמיוחד בשכונה שנקראת דה קלדרס (De Kelders). מדובר בשכונת וילות יוקרתית שנמצאת כולה על צוקים מעל הים במפרץ שבו שוחים הלוויתנים (הרמנוס ממוקמת בדרום המפרץ ודה קלרס בחלק הצפוני של המפרץ). את הלווייתנים ניתן לראות מהמרפסת או החצר של רוב מקומות הלינה שממוקמים בשורת הבתים הראשונה שצמודה ליד. ישנה גם טיילת ארוכה שניתן לטייל בה ולחפש לווייתנים. לעומת הרמנוס הממוסחרת, כאן כמעט ולא תראו תיירים.
 

לווייתנים בהרמנוס בדרום אפריקה



קייפטאון, דרך היין וכף התקווה הטובה

העיר הכי כיפיית וצבעונית בדרום אפריקה נמצאת במרחק של פחות משעה נסיעה משני אזורים פופולרים נוספים - דרך היין ושמורת כף התקווה הטובה. קייפטאון היא עיר תוססת עם מסעדות מעולות ואופציות רבות לחיי לילה (מה שחסר קצת במקומות אחרים בדרום אפריקה). שכונת היוקרה סי פוינט (Sea Point) נמצאת ממש על הים וצמוד אליה נמצא קניון פתוח ענק (V&A Waterfront) עם שלל מסעדות חנויות (גם של מותגים וגם של אומנות מקומית) וגם כמה אטרקציות נחמדות כמו אקווריום ענק שיש בו אפילו כרישי עמלץ לבן.

האטרקציה הפופולרית ביותר בקייפטאון (בפער ענק) היא הרכבל להר השולחן המפורסם. מדובר בהר שמשקיף כל המפרץ עליו בנויה קייפטאון והנופים מלמעלה עוצרי נשימה. כדאי להזמין מראש כרטיסים לרכבל כי התורים שהם גם ככה ארוכים הופכים לעוד הרבה יותר ארוכים אם צריך גם לעמוד בתור לקניית כרטיסים. כדאי גם להתעדכן יום לפני ההגעה במזג האוויר הצפוי ולהתלבש בהתאם (אם ההר מכוסה עננים והראות גרועה עדיף לדחות את הביקור למועד אחר). 
 

הר השולחן בקייפטאון


דרך היין נמצאת כ- 45 דקות נסיעה מקייפטאון והעיירה המרכזית בה נקראת סטלנבוש. במקום יש יקבים רבים וסיורי טעימות לחובבי הז'אנר. חלק ממקומות הלינה נמצאים ממש בתוך היקב וסיורי הטעימות כלולים כחלק מעלות הלינה. אם אתם מגיעים לדרך היין עם ילדים שפחות מתעניינים באטרקציה המרכזית כאן, מומלץ לשלב ביקור בחוות שיקום לעופות דורסים שנקראת Eagle Encounters. בחווה ניתן לצפות במופע עופות דורסים אינטראקטיבי עם אפשרות להאכיל, ללטף ולהצטלם עם בעלי הכנף.

כף התקווה הטובה היא שמורה שנמצאת דרומית לקייפטאון ובה נמצאת למעשה הנקודה הדרומית ביותר ביבשת אפריקה ונקודת מפגש של שני אוקיינוסים. בשמורה ניתן לצפות בכלבי ים, יענים ומגוון ציפורים. מחוץ לשמורה ישנו חוף מפורסם שנקרא בולדרס ביץ' (Boulders Beach) שבו חיים פינגווינים בטבע. זהו ללא ספק אחד מאתרי החובה לביקור לכל מי שמגיע לקייפטאון.
 

פינגווינים בבולדרס ביץ' ליד קייפאטון



תמונות נוספות מהטיול (אלבום התמונות המלא נמצא כאן)
 

ג'ירפה בשמורת פילנסברג

 

זברות בטבע בדרום אפריקה


 

תצפית בהר השולחן

 

שמורת צ'יצ'יקמה בדרום אפריקה

 

שמורת רוברג
על מנת להגיב עליכם
X