הפארק הלאומי קרוגר מהווה את שמורת הטבע הגדולה ביותר בדרום אפריקה (השטח שלה יותר גדול מישראל) ואת אחת מהשמורות הגדולות ביותר ביבשת אפריקה. בשמורה ניתן לראות מקרוב את חמשת הגדולים (אריות, נמרים, קרנפים, פילים ובאפלו) לצד מגוון עצום של בעלי חיים וציפורים.
אחד מהיתרונות הגדולים של שמורת קרוגר ביחס לשמורות אחרות בדרום אפריקה הוא היכולת לנהוג ברחבי השמורה באופן עצמאי עם הרכב שלכם ללא תלות בסיורים / מדריכים. מסביב לקרוגר יש מספר שמורות פרטיות (במה שמכונה Greater Kruger) שמציעות חוויית "הכל כלול" ברמה גבוהה.
עלות הכניסה לשמורה מחושבת לפי ימים (בין אתם נכנסים ויוצאים כל יום או נכנסים למספר ימים וישנים בתוך השמורה). אם אתם מטיילים כמשפחה עם ילדים או מתככנים להגיע למספר גדול של ימים (4-5 ומעלה), כדאי לבדוק האם משתלם לכם לקנות כרטיס מנוי Wild Card שמאפשר כניסה חופשית לשנה לכל השמורות הציבוריות בדרום אפריקה. שמורת קרוגר היא אזור שיש בו מלריה (בעיקר בעונה הגשומה) ויש לקחת זאת בחשבון.
ההחלטה הראשונה שתצטרכו לקבל בתכנון הטיול לקרוגר היא איפה ישנים. שערי השמורה נפתחים כל יום סביב 6:00 בבוקר ונסגרים באזור 17:00-18:00 (בהתאם לשער ולעונה). לכל אחת מהאופציות הלינה יש יתרונות וחסרונות (אפשר כמובן לשלב בין כמה אופציות לינה שונות):
לינה בתוך השמורה: בתוך שמורת קרוגר יש מחנות מסודרים בהם ניתן ללון. היתרונות הם שניתן להתחיל את יום הטיול בשמורה מוקדם מאוד (כולל סיורי זריחה) ואף לצאת לסיורי לילה אחרי שהשערים כבר סגורים. החסרונות הם שהבקתות במחנות הן לרוב בסיסיות מאוד, המחירים גבוהים יחסית והן מתמלאות במהירות. גם מבחינת אוכל אין הרבה אפשרויות.
לינה מחוץ לשמורה בסמוך לאחד מהשערים: מקומות הלינה ברמה גבוהה יותר והם זולים משמעותית. עדיין ניתן להיכנס לקרוגר בשעה מאוד מוקדמת ולצאת ממש לפני שהשערים נסגרים. ועדיין מקומות הלינה הללו נמצאים באמצע שומקום כך שחוץ מלשהות במקום הלינה, אין מה לעשות באזור.
לינה בעיירה במרחק נסיעה סביר מאחד השערים: העיירות המרכזיות בהן ניתן ללון הן Hazyview, Sabie ו- Graskop (לכניסה לחלק הדרומי של השמורה) ו- Hoedspruit (לכניסה לחלק המרכזי של השמורה). החסרון המיידי הוא שצריך לנסוע כל בוקר בשביל להיכנס לשמורה. היתרונות הם בדמות המבחר הגדול של מקומות הלינה והמסעדות וכן האפשרות לשלב פעילויות נוספות בימי הטיול.
יתרון נוסף ומשמעותי ביותר (במיוחד אם אתם מטיילים עם ילדים), הוא שרוב העיירות נמצאות באזורים בהם אין סיכון ממשי למלריה וניתן ללון בהן בבטחה ולהיכנס לשמורת הקרוגר לטיולי יום בלבד אז הסיכון ממלריה הוא מזערי (וכך ילדים קטנים שלא יכולים לקחת כדורים נגד מלריה יכולים לטייל בבטחה בשמורה).
לינה בשמורה פרטית: סגנון אחר לחלוטין שמשלב לינה יוקרתית בתוך השמורה. היתרונות הם רמת הלינה והאוכל וסיכוי כמעט ודאי לראות את כל החיות (בגלל השטח הקטן יחסית של השמורות). החסרונות הם המחירים האסטרונומיים (זה לרוב מתחיל מ- $1,000 ללילה) והחוויה ההרבה פחות אותנטית ממה שיש בקרוגר עצמו.
ההחלטה השנייה והלא פחות משמעותית היא איך עושים את הסיורים בתוך השמורה ואיך מגדילים את הסיכוי לראות כמה שיותר חיות. יש מי שימליץ לכם להתמקד באזור מסוים (נגיד בחלק הדרומי של השמורה) או באזורים בהם יש הרבה מקורות מים. אחרים ימליצו לצאת לסיורים מוקדם בבוקר או לקראת השקיעה כשפחות חם. ויש מי שיגיד שחייבים לקחת סיור עם מדריך שיודע איפה למצוא את החיות.
התשובה הנכונה היא שאין באמת פיתרון קסם איך למצוא את החיות. לפעמים נוסעים שעות באזור שאמור להיות מלא בחיות ולא רואים כלום ולפעמים (כמו שקרה לנו) דווקא באזורים שוממים בלי שום מקור מים קרוב ובשעות הכי חמות של היום, מוצאים את החיות הנדירות ביותר.
כנראה שהדרך הטובה ביותר לאתר כמה שיותר חיות היא פשוט לנסוע כמה שיותר זמן ברחבי השמורה, באזורים השונים שלה. לשים לב איפה רכבים אחרים עוצרים (ולאו דווקא הרכבים של הסיורים המאורגנים) וגם קצת מזל בטוח לא מזיק.
את כל הדברים הללו צריך לקחת בחשבון כשבוחרים איך לטייל בשמורה. סיורים מאורגנים במחיר שווה לכל נפש מופעלים ע"י צוות השמורה וניתן לסגור אותם מראש באינטרנט או במחנות הלינה בתוך השמורה. היתרון המשמעותי היחיד של הסיורים המאורגנים הוא הסיורים שניתנים מחוץ לשעות הרגילות (סיורי זריחה ושקיעה). גם אם החלטתם לקחת סיור מודרך, אל תוותרו על סיורים גם ברכב שלכם.
רוב הסיורים הם בני 3-4 שעות לכל היותר והעובדה שבקרוגר נוסעים לאט (עד 50 קמ"ש בדרכים הראשיות ועד 40 קמ"ש בדרכים הלא סלולות), גורמת לכך שהסיור לוקח אתכם לאזור קטן יחסית ושאין לכם הרבה זמן להישאר בכל מקום שעוצרים. זה פשוט לא מספיק זמן ושטח בשביל לראות כמות מספקת של חיות.