בשל גודלה של טורקיה, האקלים בה משתנה מאוד מאזור לאזור; בדרום טורקיה, אזורי החוף הגובלים בים האגאי והים התיכון מאופיינים באקלים ים תיכוני ממוזג, עם קיץ חם ויבש, וחורף מתון ורטוב. בצפון טורקיה, אזורי החוף הגובלים בים השחור מאופיינים באקלים אוקיינוסי ממוזג עם קיץ חם ורטוב, וחורף קר עם כמות המשקעים הגבוהה ביותר. זהו האזור היחיד בטורקיה שמקבל כמות גבוהה של משקעים לאורך כל ימות השנה. אזורי החוף של טורקיה הגובלים בים המרמרה (כולל איסטנבול), מאופיינים בקיץ חם עד לוהט, ויבש במתינות, ובחורף קר ורטוב. כמעט בכל חורף יורד שלג באזורי החוף של ים המרמרה והים השחור במשך מספר ימים, לעומת אזורי החוף של הים האגאי והים התיכון בהם הוא נדיר למדי. פנים המדינה, כמו אנקרה, הנו צחיח יותר ולכן תנאי האקלים עשויים להיות הרבה יותר קשים, ומאופיינים בעונות מנוגדות באופן מובהק; הקיץ חם ביותר (עם לילות קרירים), והחורפים קרים מאוד ואף מושלגים. ככלל אצבע, ככל שתיסעו מזרחה כך החורפים יהיו קרים יותר.
עונות
עונות השנה בטורקיה מקבילות לאלו שבישראל. מבחינה תיירותית, לכל עונה יש יתרונות וחסרונות, אך יהיו אלו עונות המעבר והקיץ הפופולריות ביותר בקרב המבקרים.
עונת האביב (אפריל עד אמצע יוני): זוהי העונה המומלצת ביותר לביקור בטורקיה מבחינת האקלים, וקצת פחות בכל הנוגע להמוני התיירים ולמחירים. מזג האוויר מתון בכל אזורי המדינה ושעות השמש ארוכות. בעונה זו יש לדאוג להזמין מראש מקומות במלונות שכן רבים מהם עמוסים עד אפס מקום, בעיקר באזור איסטנבול וחבל קפדוקיה. המחירים פורחים כמו העונה ומגיעים לשיאם. יחד עם זאת, שימו לב כי באתרי הנופש (אזור חופי הים האגאי והים התיכון), אין זו העונה החמה ביותר ולכן ניתן למצוא מחירים טובים.
עונת הקיץ (אמצע יוני עד אמצע ספטמבר): בעונה זו הטמפרטורות גבוהות וכך גם כמות המבקרים באתרי הנופש, הסמוכים לים האגאי ולים התיכון. כמו החום, המחירים באתרים הללו מגיעים לשיאם. לעומת זאת, בחבל קפדוקיה ובאיסטנבול, קהל המבקרים מצומצם יותר, והמחירים אטרקטיביים ביותר.
עונת הסתיו (אמצע ספטמבר עד אוקטובר): עונה זו אף היא ידועה כפופולרית בקרב המבקרים, בעיקר באיסטנבול וחבל קפדוקיה, אולם קצת פחות מעונת המעבר הפרחונית. מזג האוויר מתון אך היום מתקצר ומחשיך מוקדם יותר, וגם גשמים עלולים לצוץ לקראת סוף העונה. זוהי עונה טובה להגיע לאתרי הנופש הדרומיים (הסמוכים לים האגאי ולים התיכון), שכן המחירים נמוכים, ללא המונים של מבקרים וגם מי הים נותרים חמימים מהקיץ.
עונת החורף (נובמבר עד מרץ): אין ספק שהמחירים בעונת החורף הם מהנמוכים ביותר וכך גם כמות המבקרים בטורקיה. היתרונות של העונה הם כמובן צניחת המחירים, זמינותם של בתי מלון, וירידה בכמות ההמונים. יחד עם זאת, מזג האוויר קר ועשויים לפקוד אתכם גשמים במהלך היום. זהו זמן מצוין לביקור באתרי הסקי, שמספקים מסלולים לכל סוגי הגולשים בכל הרמות, במחירים סבירים ביותר ביחס למדינות אירופאיות כמו אוסטריה ואיטליה.
באיזה עונה הכי כדאי להגיע לטיול בטורקיה?
הזמנים הפופולריים ביותר לתיירות - בשל מזג אוויר נוח ופעילויות מגוונות - הם האביב והסתיו.
אביב (מרץ עד מאי): עם טמפרטורות מתונות ונוחות. סוף האביב חם יותר אבל עדיין לא חם כמו הקיץ. האביב יפה במיוחד עם פרחים פורחים ונופים ירוקים. זרם התיירים מתחיל לעלות, במיוחד לקראת סוף האביב, אבל הוא לא צפוף כמו שיא חודשי הקיץ. זה זמן אידיאלי לסיורים, לטיולים באתרים ארכיאולוגיים, סיורים בעיר, וליהנות מאזורי חוף לפני שהם מתחממים מדי. ביקור בקפדוקיה באביב נהדר לטיסות בכדור פורח עם שמיים בהירים וטמפרטורות מתונות.
סתיו (ספטמבר עד נובמבר): לאחר הקיץ החם, הטמפרטורות מתחילות לרדת, ומציעות אקלים נוח. לא קר מדי, וגם לא חם מדי.בחודשים שלאחר הקיץ רואים ירידה במספר התיירים, מה שהופך את היעד לפחות צפוף ושליו יותר, מה גם שהמחירים יורדים במקומות הלינה ובאטרקציות. הסתיו הוא זמן טוב לטיולים רגליים, סיורים בעיר, פעילויות חוף (במיוחד בתחילת הסתיו) ולסיורים באתרים היסטוריים. בציר ענבים ופסטיבלי יין באזורים כמו קפדוקיה הם אטרקציה נוספת.
קיץ (יוני עד אוגוסט): אמנם זו שיא עונת התיירות, במיוחד באזורי החוף, אבל זה יכול להיות צפוף. חופי הים האגאי והים התיכון פופולריים עבור חופשות חוף וספורט ימי בתקופה זו.
חורף (דצמבר עד פברואר): אם אתם בעניין של ספורט חורף, זה הזמן לבקר. מקומות כמו Uludağ ליד בורסה ו-Erciyes בקייסרי מציעים הזדמנויות סקי. איסטנבול בזמן שלג היא קסומה, אם כי ייתכן שהקור לא מתאים לכולם.
בגדים וציוד
מה תארזו במזוודה ? זה תלוי בעונה; אם אתם מגיעים לטורקיה באחד מחודשי הקיץ וגם באביב, מומלץ לארוז קודם כל אמצעים להגנה מפני השמש (כובע רחב שוליים, קרם הגנה עם מקדם גבוה, משקפי שמש ואולי גם ג'ל אלוורה למקרה שתישרפו). רוב הבגדים שאתם צריכים הם בגדים קצרים (חולצות טי קצרות ומכנסיים קצרים) ובגד ים. מומלץ בכל מקרה לקחת גם מעט בגדים ארוכים כיוון שבשעות הערב נעשה לעתים קריר. שימו לב שביקור במסגדים מצריך קוד לבוש צנוע.
אם אתם מגיעים למדינה בחודשי החורף ובחודשי הסתיו, מומלץ לקחת בגדים ארוכים ולהתכונן למזג אויר דומה פחות או יותר לזה שקיים בחודשי החורף בישראל. אם אתם מתכננים להגיע לאזור הים השחור, מומלץ להצטייד בבגדים חמים עוד יותר ולהתכונן למשקעים רבים עם מעילי גשם ומטריות (שימו לב שבאזור זה קיימים משקעים לכל אורך השנה). אם אתם חובבי טבע, מומלץ לקחת תרמיל גב, אוהל, שק שינה, נעלי הליכה איכותיות, ביגוד חם ופנס. וכמובן, לא לשכוח לארוז מצלמה.