היי, חזרנו כרגע מחופשה מדהימה של 30 יום שכללה את דרום אפריקה ולאחר מכן סיישל. להלן עשרות טיפים, המלצות, מידע כללי, מחירים ופירוט המסלול שעברנו במהלך הטיול. המידע לגבי סיישל בעמוד נפרד בבלוג. הפוסט ארוך מאוד ויכלול שלל המלצות ורעיונות. בנוסף, אציין דברים שיכולים להוות אופציה (סימון בכוכבית) נוספת למקומות שאנחנו לא היינו בהם ויראו מתאימים עבורכם. אני בטוח שלאחרים יהיו אולי חוויות שונות או דעות אחרות, אז אומר מראש כי כל ברור לי שהחוויה סוביקטיבית. הפוסט הזה מרכז את כל החוויה שלנו ומידע עצום שנאגר במשך שבועות של עבודה קשה על פורומים, פוסטים, המלצות ושאר אתרים מהארץ ומהעולם.
דרום אפריקה
שפה: בדרום אפריקה ישנן הרבה שפות כאשר המרכזיות הן אפריקן (סוג של הולנדית) ואנגלית. לא ראינו אדם אחד שלא דובר אנגלית על בוריה במהלך הטיול וזה יתרון מעולה.
חיסונים ודרכונים: דרום אפריקה איננה מחייבת חיסונים מיוחדים במידה ותפנו למרפאת מטיילים יגידו לכם שהחיסונים המומלצים הינם כמו בכל יעד אחר בעולם (טטנוס, טיפוס הבטן, צהבת). ישנם אזורים ספציפיים בהם צריך כדורים נגד מלריה כמו קרוגר (שימו לב כי מחירה של מלרון ירד בצורה דרסטית כלפי מטה, קחו מרשם מרופא משפחה). במידה ושהייתם בדרך במדינה אשר צהבת לא מוגרה ממנה ליותר מ-x שעות יכול להיות כי תדרשו להציג חיסונים למחלה (למשל אתיופיה). הרשויות דורשות 2 עמודים רצופים ריקים בדרכון. ראיתי הנחיות נוספות לגבי ילדים שצריכים להציג תעודות לידה עבורם – ממליץ להעמיק בנושא זה.
מזג אוויר: מזג האוויר בדרום אפריקה למעשה הוא הפוך מישראל, כלומר כאשר אצלנו קיץ אצלם חורף ולהפך. העונה החזקה ביותר הינה ינואר – פברואר שהינה שיא הקיץ. חודשים פחות מומלצים לטיול הינם מאי – אוקטובר שהינם חורף/סתיו. למרות זאת, יש לקחת בחשבון שבמדינה כבר 3 שנים בצורת. אנחנו היינו כל אפריל במדינה ומזג האוויר היה מעולה, אך השתנה גם במהלך הטיול כמה פעמיים. הזמנים בהם יש לוותינים לרב הם יוני – נובמבר, הזמנים הטובים ביותר לצפייה בכרישים מאי – יולי (הראות במים הכי טובה, אבל יש כרישים כל השנה).
ביטחון אישי: למרות אינסוף הפחדות, סיפורים ושאר דיבורי שחורות לא ראינו שום דבר חריג או חשנו כך. כן, פחות רצוי להסתובב בחושך לבד ברחוב, אבל בזה זה נגמר. אציין כי גם המקומיים אמרו לי שהמקום היחידי שבו רצוי באמת לדעת איפה אתה מסתובב הוא יוהנסבורג שמלאה בשחיתות ולא מעט פשע. המקומיים בקרוגר ובדרך הגנים היו מדהימים ומנומסים להפליא, המקום היחידי שהאוכלוסייה הייתה מציקה היה בקייפטאון על שלל קבצניה.
ביטוח נסיעות: מי שיוצא לטיול ארוך והולך לברר בכמה מקומות כמו וובי וכדומה שימו לב כי אם תבחרו באפשרות של ביטוח תרמילאים התוצאה הסופית תהייה זולה יותר עם ביטוח מקיף יותר, לעומת בבחירת ביטוח רגיל והוספת ספורט אתגרי בנפרד. למה? אין לי מושג. אולם הם מכריחים אותך לקחת את הביטוח מטיילים ל-30 יום מינימום כלומר בטיול ארוך זה בטוח משתלם (גם אם אתם הולכים ל-20 יום תבדקו את האפשרות לשלם כאילו על 30 ויכול להיות שזה ישתלם עדין).
הזמנות: רצוי להזמין את המלונות והטיסות כמה שיותר מוקדם במיוחד לפארק קרוגר. סגרנו את כל הטיול כמה שבועות לפני ואני בטוח ששילמנו פרמיה לא קטנה על כך. שימו לב כי במידה ואתם מזמינים טיסות פנימיות בדרום אפריקה לרב אם תחליפו את צורת התשלום לראנד תגלו פתאום כרטיסים זולים יותר באופן משמעותי מאשר שתעמדו על הברירת מחדל של דולר/אירו במיוחד בחברה הלאומית שלהם. כמו כן, הזמנו לא פעם אחת 2 כרטיסים בודדים ולא כרטיס בזוג ויצא לנו מחיר זול יותר.
האתר הזה מעולה לחיפוש של טיסות פנימיות, אולם הוא נראה די פישי ולא הייתי מזמין ישירות ממנו, אלא אחרי שגיליתם את הטיסה הרצויה פשוט תיגשו לאתר החברה. מחיה: האוכל זול מאוד. סטייק מעולה יעלה 60 שקל ואפשר לסיים גם ארוחה טובה לזוג ב-80 שקל. רב מקומות הלינה הרגילים הם בטווח ה-50-150 דולר ללילה. לא הייתי מגדיר את המדינה כיעד שופינג בכלל. מוצרי הלבשה והאלקטרוניקה הם במחירי הארץ או אפילו יקרים יותר ברב הרשתות העולמיות המוכרות שכנסנו אליהן (hm נייק אדידס אפל). לגבי האטרקציות, יש כאלו אשר יקרות במיוחד ומצד שני יש כאלו במחירים זולים אז החלק הזה מאוד משתנה.
מפות וסים קארד: לא ידעתי על קיום החבילה שחברת גולן מציעה אחרת לחלוטין הייתי הולך עליה מלכתחילה. שבועיים ראשונים היינו ללא אינטרנט בלבד והשתמשנו אך ורק בגוגל מאפס ולא התקשנו בכלל. למי שלא יודע האפליקציה עובדת גם ללא אינטרנט ומשמשת לניווט בצורה מעולה. צריך להוריד מלכתחילה מפות לא מקוונות והכל בסדר. ממליץ בחום לשבת על המפה ולסמן את כל המקומות שאתם תרצו להיות בהם במהלך הטיול בכל הערים השונות זה יחסוך לכם הרבה זמן וקל מאוד לנווט לאחר מכן לכל נקודה. יש צורך במתאם חשמל במדינה.
במדינה פועלות 3 חברות MTN ,CELL C ,vodacom ההבדל הכי ניכר ביניהן היה במחיר של הסים שהן דורשות. הסים בסייל סי חינם בעוד וודקום רוצים 150 ראנד ו MTN-69. בסייל סי קיימת חבילה של וואטספ בלבד ב-4 שקל שתקפה ל-30 יום (כן זו לא טעות 4 שקל). חבילת גלישה של גיגה עולה 150 ראנד 2 250, 3 300 ו-5 400. בהחלט לא זול ועל כן החבילה של גולן משתלמת בהרבה וגם כוללת שיחות אז בכלל אין מה לדבר. כמעט בכל מקום בדרום אפריקה היה wifi, לעומת זאת בהרבה מקומות האינטרנט היה בלי קליטה.
מטבע: המטבע השימושי במדינה הוא ראנד. שימו לב כי המטבע הזה זז בצורה קיצונית ובעל סטיית תקן גבוהה מאוד (יכול לזוז 8% ביום) ושערו ללא ספק ישפיע על מחיר הטיול שלכם. לצערנו, היינו במדינה בדיוק כאשר המטבע היה בדיוק בגל התחזקות רציני שהחל בינואר 2016 (שער 16 מול הדולר) עד לרמת שער של 13. שינוי כזה משפיע ישירות על טיול ארוך שכזה ולכן העלויות עשויות להשתנות בצורה מהותית בין אנשים שביקרו במדינה (פער של 20% בטיול ארוך יכול להסתכם גם ב-5000 שקל לזוג). במהלך כל הטיול לא ראינו בשום מקום לעשות צ'ינג מעבר לשדה תעופה ובבנקים עצמם. למיטב הבנתי המטבע תחת פיקוח הדוק כנגד שחיתות וזיופים לכן הוחלט שרק בבנקים יהיה אפשר לבצע החלפות. קחו בחשבון שהפעולה לוקחת הרבה מאוד זמן ותצטרכו למלא טפסים באורך הגלות על כל המרה פעוטה. לשמחתנו, אחד מהמקומות שבהם התארחנו המנהל הסכים לעשות אתנו החלפה בשערי שוק וכך שני הצדדים הרוויחו ולא מעט.
נהיגה: הנהיגה הינה בצד שמאל. שימו לב כי לעיתים יהיו פניות ימינה אשר לכם יהיה ירוק ולמרות זאת לרכבים אשר ממשיכים ישר מהכיוון השני גם יהיה ירוק – הזוי, לא ברור ומסוכן בטירוף, לא יודע להסביר את הדבר הזה. כמעט בכל מקום במדינה אין אורות בכבישים, גם לא בכבישי האגרה. יש לקחת את זה בחשבון ורצוי בכל אופן להגיע למקום היעד שלכם עד 18:30 אז מתחילה עלטה מוחלטת. הכבישים בדרך הגנים די ריקים ואין פקקים בכלל. בקייפטאון יש פקקים, אך גם הם לא כאלו נוראיים. יש לא מעט כבישי אגרה לאורך הדרך, בחלקם תשלמו ישירות בקופה ובאחרים ייפתח לכם השאר כי לחברת ההשכרה יש הסכם עמם ותחויבו מתוך הפיקדון שהשארתם. ישנם כבישים משובשים בהם יש לא מעט חורים בכביש וצריך להיזהר במיוחד, סוף כביש הפנורמה לכיוון הייזויו הוא אחד מהם, כביש 535. דלק עולה כ-13 ראנד לליטר. רחובות ראשיים – שימו לב כי ברב הערים והעיירות הרחוב הראשי פשוט ייקרא main street.
השכרת רכב: מומלץ וחשוב לשכור רכב אשר יתאים למזוודות אשר אתם מביאים כך שהם יכנסו לתא המטען באופן מושלם ולא יהיו חשופות בחוץ. ציוד אשר יישאר חשוף באוטו מעמיד את הרכב בסכנת פריצה יחסית גבוהה - הדבר חשוב מאוד. במידה ותשכירו רכב ותחזירו אותו ביעד אחר תשלמו על כך עמלת כיוון אחד.
חברת first אינה גובה עמלת כיוון אחד אם תעשו הזמנה מראש (אופרן, ממסי) בין הערים קייפטאון ופורט אליזבת (יש עוד עיר גדולה אולי יוהנסבורג אבל אני לא בטוח). קראתי כמה ביקורות רעות על החברה הזו, אז אני אומר שהם היו מעולים ואפילו שדרגו לנו את הרכב ונתנו אחלה שירות וממליץ עליהם בחום
שימו לב לטיפ חשוב. בחברה זו ההשתתפות העצמית בגין נזק לרכב אינה עולה על 4000 ראנד (300 דולר), כאשר ברב החברות האחרות ההשתתפות הינה מעל 15 א'. במידה ולוקחים את הרכב לתקופה ארוכה יוצא לא משתלם רעיוניות לשלם על ביטול השתתפות עצמית. במקרה שלנו של השכרת רכב ל-14 יום התוספת הייתה כ-150 דולר על הביטוח הנוסף לכל התקופה. משמע, אני משלם 100% 150 דולר בשביל להגן על עצמי מנזק מקסימאלי של 300 דולר?! תעשו שיקולים אישיים שלכם לכדאיות של הנושא הזה כי זה לא מעט כסף.
סדרני חניה – אתם תתקלו ולא מעט באנשים עם וסטים שיעזרו לכוון אתכם לחניה ויגידו לכם שהם שומרים לכם על הרכב. האנשים הללו מצפים/דורשים טיפ מכם. רצוי להביא להם 3-5 ראנד בכל פעם, אולי קצת זה מעצבן אבל זה גרושים ואם הסחטנות הזו הורידה את מפלס פריצות הרכב במדינה בצורה דרסטית (לטענת המקומיים) אז ברכה.
ספארי: אתרי הספארי העיקריים הם בפארק קרוגר העצום, פיסברג ליד סאן סיטי ופארק הפילים אדו ליד פורט אליזבת. המיקוד שלי יהיה על קרוגר בו שהיינו.
יום 1 עד יום 3 – טיסה והגעה לקרוגר
טיסת קונקשן מעולה עם טורקיש הובילה אותנו ליוהנסבורג וממנה ישר המשכנו בטיסה לפלווארה בה שכרנו רכב ונסענו עימו ללדוג' בשמורה הפרטית שלנו בקרוגר. *אופציה: שהייה ביוהנסבורג ובילוי באתריה השונים.
קרוגר הוא פארק עצום מימדים הגדול מישראל בו החיות מסתובבות חופשי. בפארק אפשר לראות את מגוון החיות העצום שיש באפריקה כולל הביג 5: קרנף, אריה, באפלו, פיל, נמר. בפארק יש מס' מחנות מרכזיים (satara המוכר) בהם אפשר לישון בתנאי שטח או תנאי חצי שטח וכדומה. כמו כן, ישנה אפשרות של לינה בשמורה פרטית. חשוב להבין כי השמורות הפרטיות הן לא קרוגר רשמית, אך צמודות אליו והחיות יכולות לעבור באופן חופשי ללא מגבלה, כאשר אין כבישים אשר יכולים להעביר אתכם לקרוגר עצמו ועל כן לשמורות הפרטיות יש שער משלהן. יש אינספור שמורות ורצוי לחקור לעומק איזו המומלצת ביותר, אולם גם המחירים יהיו בהתאם. מומלצות שקראתי נמצאות באזור sabie sand, אך הייתה יקרה במיוחד. כמו כן, רצוי לבדוק עם הלודג' עם כמה לודג'ים אחרים הוא עובד בשיתוף פעולה – כל שמורה מחולקת לתתי שמורות וחלקות, בעבר חלק מהשמורות היו מוקפות בגדרות, אך רבים מהלודג'ים החליטו להוריד את הגדרות הללו ולהתחיל לשתף פעולה בלחפש חיות ביחד.
ההבדל בחוויה בין שהייה באחד הלודג'ים בשמורות הפרטיות לעומת לינה בקרוגר (או לחליפין לינה מחוץ לפארק וכניסה אליו בבקרים) שונה מאוד ואנסה להדגיש את ההבדלים. מתחם האירוח בלודג' יהיה מאוד אקסקלוסיבי ושקט. חדרים לרב יהיו ברמה גבוהה מאוד והשהות תכלול פנסיון מלא ו-2 טיולי ספארי ביום ב-6 בבוקר וב-4 בצהריים. כל טיול ספארי הוא של כ-3 שעות.
בקרוגר אפשר לנהוג על השבילים בלבד בעוד בשמורות הפרטיות רכבי הספארי של הלודג' שלכם יכנסו לעובי השמורה/יער/סוואנה.
רב בעלי הלודג' נמצאים בסנכרון מלא ביניהם ועובדים בשיתוף פעולה לאורך כל היום ועל כן במידה וימצאו "אטרקציה מעניינת" יקראו אחד לשני – דבר מאוד חשוב ומהותי בטיול ספארי בשטח עצום ממדים כאשר מחפשים חיות.
בעת ההזמנה שלנו רובם של הלודג'ים היו כבר מוזמן והלודג' הזול ביותר עלה כ-540 דולר ללילה לא כולל דמי לינה בשמורה שעלו 200 ראנד לאדם ועוד 140 ראנד דמי כניסת רכב לשמורה. במקרה יצא שזה לודג' שחברים שלנו היו בו לפנינו וקיבלנו המלצה עליו, שמו baobab ridge והוא מקבל גם מאיתנו המלצה חמה מאוד!! הלודג' נמצא בשמורת klaserie אשר קרובה להודספרוט.
אפשר לבדוק אפשרות לקחת סיור פרטי בקרוגר עם רכב ספארי במידה ובוחרים שלא ללון בשמורה פרטית. שורה תחתונה החוויה שונה לחלוטין ויקרה יותר על הנייר. רצוי לבדוק את העלות של הזמנת ספארי פרטי לצורך ההשוואה (יש לזכור כי אתה זכאי ל-2 כאלו ביום).
במידה ואתם בוחרים בשמורה פרטית ההמלצה שלי היא על יומיים של שהייה ולא יותר, כי 4 סיורי ספארי מספקים. דבר שחשוב הוא לתכנן כך שתגיעו ללודג' עד השעה 16:00 בשביל להספיק לסיור הערב כבר ביום ההגעה שלכם. קחו בחשבון שהתמחור הגבוה ללילה כולל את הספארי הזה וחבל להפסיד אותו. מציע לבדוק אפשרות של איסוף ע"י בעלי הלודג' מהשדה. אנחנו שכרנו רכב מהרגע הראשון ובפועל הוא עמד יומיים ללא תזוזה בלודג', יכול להיות שהסעה הלוך-חזור לשדה תהיה זולה יותר מאשר שריפת יומיים של השכרת רכב.
חשוב להבין שהצפייה בחיות כוללת לא מעט מזל. בעוד הסיור הראשון והשני היו די מאכזבים מבחינת החיות שראינו, בסיור השלישי והרביעי לא היה רגע בו לא היינו מוקפים בחיות. כמו שצינתי קודם, החיות חופשיות לנוע מקרוגר לשמורה ולהפך ללא הגבלה והשטחים עצומים. ספציפית בשמורה שהיינו, קליסארי, נדיר מאוד לראות קרנפים שחורים (אך שפע של לבנים) וצ'יטות כי הם לא אוהבים את השטח שלה, אך מעבר לכך כל החיות נמצאות גם שם.
יום 4 - הודספרוט
אחרי 2 לילות של אירוח מדהים ואחרי ספארי בוקר אחרון יצאנו מהשמורה והתחלנו את האטרקציות סביב הודספרוט. Hoedspruit Endangered Species Centre - מקלט לחיות בר וכולל כמויות אדירות של צ'יטות וסוג של צ'יטה נדירה. סיורים ל-12 איש מתקיימים מידי שעתיים, 150 ראנד לאדם. מומלץ להזמין מקום בסיור מראש. בפועל אמרו לנו שיהיה בסדר ופשוט נלך וכמובן שהיה מלא.... אז המשכנו לאטרקציה הבאה וחזרנו בהמשך.
Blyderivierpoort Dam – עליה וצפייה על הסכר העצום שבקניון בלייד. חשוב לשים לב שממשיכים עם הכביש ורגע לפני הסוף יש מעין עמוד קטן מצד שמאל שכתוב עליו wall ופה מחנים ויש מדרגות קצת חבויות לירידה עד הסכר העצום. 20 ראנד לאדם. נוף מרהיב ולא הייתי מפספס את העלייה על השכר.
ג'סיקה ההיפופוטם – פעמיים ביום אפשר להגיע לראות להאכיל וללטף היפופוטמים אשר הפכה להיות ידידותית ואטרקציה תיירותית מובילה באזור. 100 ראנד לאדם. לפני ההגעה לג'סיקה תראו שלט הכוונה לעץ באבובב ענק, אפשר לעשות עיקוף קל של כמה דק' ולעצור שם להצטלם עמו, וגם לאכול במסעדה למרגלותיו אם מעוניינים.
לנו ב- Unembeza Boutiqueמקום מדהים עם אירוח מושלם וארוחת בוקר מטורפת שממוקם בתוך שכונת מגורים בחיק הטבע, אך בפועל סתם יקר בשביל כמה שעות של לינת לילה (150 דולר).
יום 5 – מתחילים את דרך הפנורמה
האירוח המפנק גרם לנו קצת להתעכב ביציאה וגם לא מעט עבודות בכביש אז תמיד רצוי לקחת מרווחים מספקים. בכוונה הקדשנו יומיים לשלל המקומות לאורך הזו, בדיוק מהסיבה הזו. דרך הפנורמה נחשבת לאחת הדרכים היפות ביותר בדרום אפריקה ורובה עובר על קניון בלייד.
Forever Resort – הנקודה הראשונה שלנו הייתה בריזורט הענק הזה אשר בו קיימים לא מעט מסלולי טיולים ונקודות תצפית מרהיבות על הבלייד קניון. בדיעבד, הייתי סוגר לילה אחד במקום הזה במקום יומיים בהייזיויו שבסוף דרך הפנורמה מסיבות לוגיסטיות.
בריזורט נמצאת נקודת ה-upper lookout point אשר לדעתי הינה המרהיבה ביותר מכל נקודות התצפית לאורך המסלול. בחרנו לעשות מסלול של כשעה וחצי בשם KADISHI-TUFA TRAIL אשר היה נחמד ולא מרהיב במיוחד. במידה ואתם 2 רכבים אפשר לחנות אחד בתחתית המסלול ואחד למעלה. עלות כניסה לאנשים אשר לא לנים במקום 50 ראנד.
משם המשכנו לנקודות
Three Rondavels – 20 ראנד לאדם. נק' תצפית.
Bourke's Luck Potholes - 50 ראנד לאדם. מסלול הליכה של כ-30 דק' על גשרים ומצוקים – מרהיב במיוחד. ממקום זה יש אפשרות גם לצאת לטראקים שלא עשינו.
בשלב זה החשיך כבר ונסענו למקום הלינה בהייזיויו Idle & Wild - לא מרשים במיוחד. דרך 535 להייזיויו מלאה חורים ויש לנהוג בזהירות.
מול המרכזי המסחרי של הייזיו קיים מתחם עם הרבה מאוד מסעדות, אכלנו ב- Topolino's Italian והיה מעולה.
*אופציה – מערות echo בתחילת המסלול עוד לפני הריזורט
יום 6 – השלמות דרך הפנרומה
בפועל היום הזה תוכנן עם פוטנציאל להיכנס עצמאית לקרוגר עם הרכב מהייזיוו אשר מאוד קרובה לשער הכניסה phabeni, אך ביצענו השלמות לכל מה שלא הספקנו יום קודם.
מפלי ברלין – נחמד ולא משו. 10 ראנד לרכב
מפלי ליסבון – מפלי מרהיב. 10 ראנד לרכב
חלון האלוהים – האתר המפורסם ביותר בדרך הפנורמה עם נק' תצפית מרשימה על הקניון במקום קיים מסלול הליכה ליער גשם מדהים שלוקח כשעה הלוך חזור. 40 ראנד לרכב.
The Pinnacle Rock – סלע מזדקר מהאדמה. 20 ראנד לרכב
Graskop - טיול קצר בעיירה בעלת 2 רחובות מרכזיים לטיול של כמה דק' ואכילה במסעדה המפורסמת Harrie's Pancakes
Pilgrimsrest – אל תלכו כי אין שמה כלום
מפלי מיק מק – עוד מפל נחמד ולא חובה. 10 ראנד לרכב
חזרה ללינה בהייזיויו.
*אופציה: Shangana Cultural Villag , מקלט לפילים, הלוחש לפילים, אבובים Tubing.
יום 7 – נסיעה ליוהנסבורג וטיסה לפורט אליזבת
Perry's Bridge Reptile – במתחם המסעדות בהייזיוו קיימת חוות זוחלים עם עשרות סוגי נחשים, מקום נחמד ולא חובה. 120 ראנד לאדם.
החלטנו לנהוג את הדרך ליוהנסבורג במקום לטוס, דרך שלקחה כ-4.5 ש'.
Alzu Petroport N4 – מתחם ענק ומאוד פופולארי באמצע הדרך הכולל קניון, מסעדות, תחנת דלק ושטח עצום בעמק של חיות אשר משקיפים עליהן מתוך המתחם. חובה עצירה במקום.
טסנו לפורט אליזבת לקחנו את הרכב שלנו מחברת פירסט ולנו ב-hub boutique. מקום טוב להעביר בו את הלילה.
*אופציה: נסיעה מיוהנסבורג לסאן סיטי לכמה ימים – הלאס וגאס של דרום אפריקה.
דרך הגנים הקדמה – לדעתי החוויה הטובה ביותר בדרום אפריקה. דרך מרהיבה אשר כוללת עשרות עיירות לאורכה ואינסוף אטרקציות שאפשר לעשות. בכל מקום תמצאו ברושורים עם שלל הפעילויות לאורך הדרך. ההיצע אינסופי וצריך לתכנן מראש איזה אטרקציות אתם מעוניינים לעשות והיכן. לדוגמא, קיאקים יהיה אפשרות לעשות כמעט בכל עיירה, אך המקום המומלץ בעייני הינו בווילדרנס. התכנון האישי שלי לדרך הגנים שם דגש על לחוות את מיטב העיירות לאורכה, כאשר המטרה היא להגיע בכל יום בשעת הערב למקום הלינה שלנו מבלי לשרוף (או לחליפין לבזבז) שעות אור יום. אני באופן אישי ממליץ להתקדם בכל יום לאורך הדרך ולא ללון באותה עיירה יותר מיום אחד, בלווא הכי יש הרבה מה לראות וגם די אפשר למצות כל עיירה בכמה שעות כי רובן מתרכזות ברחוב עד שלושה רחובות מרכזיים.
יום 8 – יציאה מפורט אליזבת לג'פרי ביי, הגעה לציציקמה (סטורמס ריבר)
Seaview predator park – ביציאה מפורט אליזבת קיים פארק לחיות טורפות בו אפשר לצפות באריות לבנים וב2 טיגסים נדירים בצבע לבן וזהב. כמובן ישנן חיות נוספות ויש נסיעת שטח במרחב של החיות הצמחוניות. 70 ראנד לאדם.
jeffreys bay – עיירת גולשים יפה, אשר עיקר הפרסום שלה נובע מחנויות מוצרי הגלישה שבהם ובהם המפעלים של בילבונג קוויקסילבר וכו'. שימו לב שדווקא החנות ממול לחנות המפעל של בילבונג הייתה זולה יותר על אותם מוצרים בדיוק.
Zipline falls adventures - לפני העיירה storms river ישנו מתחם לעשות אומגות מעל המפלים, זאת בניגוד לחברת canopy אשר עושה גם היא טיולים של אומגות, אך בתוך יער ולא מעל למפלים (אך ארוכים ומורכבים יותר). בסופו של דבר החוויה היתה כיפית, אך יחסית יקרה לפעילות שארכה כ-40 דק'. 375 ראנד לאדם + 150 ראנד לווידאו ותמונות.
The big tree – מייד לפני הכניסה לstorms river קיים מסלול הליכה בחיק הטבע שבמרכזו עץ ענק. במקום קיימים מס' מסלולים שאפשר לבחור והלכנו על האמצעי שלקח כשעה. לא מסלול חובה אבל נחמד לטיול. 38 ראנד לאדם.
Marilyn's 60's Diner – מסעדת רטרו מגניבה עם תפריט שמעוצב כעיתון משנות ה-60 ובמקום יש מכוניות אספנים ולא מעט דברים יפים שבטוח תצטלמו איתם מרוח התקופה. מצד שני האוכל שמה לא היה משהו.
ישנו ב-tsisikamma village inn אשר מקבל המלצה חמה. בוטיק יפה עם עיצוב רטרו אשר כל בניין מחולק לנושא. יחסית גם די זול ושווה.
*אופציה – לטייל בפורט אליזבת (לא שיש שראיתי שיש שמה משהו), מקלט פינגווינים.
*אופציה – לנוסע לפארק הפילים אדו ולעשות שמה את הספארי במקום בקרוגר (אין מלריה במקום זה).
יום 9 – שמורת הטבע ציציקמה.
שמורת טבע מדהימה וענקית עם הרבה מסלולי טראק, אשר ניתן ללון בה באוהלים או קרוואן. בחרנו לעשות בה את 2 המסלולים המומלצים למטיילי יום. בעיקרון אפשר לפצל ולעשות את מסלול "הפה" קודם, אך תשלמו כניסה כפולה. כניסה 49 ראנד לאדם.
The mouth trail – מסלול של שעה במעלה מצוק עד אשר מגיעים ל2- גשרים תלויים מעל האוקינוס. נקרא "הפה" כי הגשרים מתוחים בין 2 קטעים צרים במצוק. מסלול חובה ומהנה.
Waterfall trail – קטע אחד מתוך מסלול שנקרא otter trail שנמשך מס' ימים. מסלול קשה מאוד שרובו הולכים על סלעים עד אשר מגיעים למפל מרהיב שנשפך מהמצוק. מומלץ למיטבי לכת בלבד. המים היו די קרים, אך רבים נכנסו באזור המפל. המסלול לקח לנו כמעט 4 שעות כולל עצירה של 45 דק' במפל. חזרנו סחוטים פיזית, קחו את זה בחשבון. מצורפת תמונה של הדרך לצורך ההבנה מזה ללכת על סלעים...
לאחר המסלול המשכנו לכיוון פלטנברג ביי. בדרך עוברים ב- Bloukrans Bridge שהוא נחשב אחד המקומות הטובים לעשות בהם באנג'י, וישנו ב-dolphins playground אצל פאם המקסימה. מקום מטופח יפה ומקסים – מומלץ מאוד. החדר קטן אבל ברמה גבוהה מאוד כולל המרפסת המשקיפה לאוקיאנוס. הדירה ממוקמת דקה הליכה מהחוף.
בפלטנברג ביי מס' מסעדות טובות כולל האיטלקית table. אנחנו הלכנו ל-the lookout deck . בגדול, מקום מעולה לשבת בו על בירה ולהנות מהאווירה כי המקום נמצא בדיוק בבניין גבוה על קו הים. מצד שני, האוכל יחסית יקר ולא היה טוב במיוחד.
*אופציה – פארק ציפורי עדן + פארק קופים שצמוד לו, באנג'י, פארק הפאזלים של plett.
יום 10 – פלטנברג ביי וניגניה
בבוקר עשינו סיבוב של שעה ברחוב הראשי של פלטנברג ביי והמשך לשמורת רוברג.
שמורת רוברג – במקום קיימים 3 מסלולים, כאשר המסלול האמצעי והמומלץ נקרא witsand. האטרקציה המובילה במסלול הינה מושבה ענקית של כלבי ים אשר נמצאת למרגלות ההר. בחזור המסלול עובר בתוך חולות, אז יש לקחת את זה בחשבון. במקום עשוי לשרור ערפל שגורם לטמפרטורות לצלול וגם לקלקל את הראות כפי שקרה אצלנו. בדרך חזרה עוברים באחד המקומות המרהיבים ביותר בעייני בכל הטיול - רצועת חוף קטנה שהפכה להיות חצי אי המוקפת אוקיאנוס מכל צדדיה. המסלול יחסית בדרגת קושי קלה -בינונית. המסלול הארוך מוגדר כמסוכן מאוד. 40 ראנד לאדם.
The heads – נסיעה לניג'ניה בה ממוקמים 2 מצוקים בצורת ראשיים. אכלנו ב-the heads east cafe אשר משקיפה לראשים – מומלצת.
Leisure island – בדרך למקום הלינה עצרנו לכמה דק' לסיבוב בשכונת יוקרה אשר נבנתה בלב הלגונה של העיירה עם נוף מרשים.
ישנו ב-aestas b&b שאני לא ממליץ על המקום.
בערב נסענו ל waterfront של העיר ואכלנו באחת מתוך עשרות המסעדות שיש שמה.
*אופציה - להעביר יום שלם נוסף בפלנטברג ביי, לדעתי העיירה הכי יפה בדרך הגנים.
*אופציה – פארק פילים בדרך לניג'ניה, שייט בלגונה, סיור במבשלה של מיטשל בטיילת.
יום 11 – נסיעה לווילדרנס ומאסל ביי
יום זה נפתח במזג אוויר גרוע ששיבש לנו את התוכניות. אז התחלנו את היום בקניון בניג'ניה – קניון סביר ושינוי אווירה קצת.
הפארק הלאומי wilderness – בפארק יש הרבה מסלולי הליכה ופעילויות לעשות, המומלץ שבניהם הוא מסלול ה- Kingfisher Trail. לדעתי, עדיף לעשות את הקייאקים במקום הזה (לא סביר לעשות גם וגם). Eden adventures - הקייאקים המומלצים ביותר בדרך הגנים. יש להם 2 מסלולים, אחד מהם כולל עצירה עם הקיאק וטיול של 40 דק' בתוך הפארק. לצערנו לא יכלנו לעשות עקב מזג האוויר את המסלול או הקייאקים והמשכנו לנקודה הבאה.
Pomodoro Restaurant – מסעדה פופולרית בווילדרנס.
Map Of Africa View Point – נקודת תצפית מרהיבה על נכס הרים אשר נראה בדיוק כמו מפת אפריקה. שימו לב כי הגוגל מאפס יביא לתחתית ההר וצריך לטפס הרבה מדרגות, הפעם היחידה שוויז היה עדיף והוביל עם הרכב בדיוק למיקום העליון.
Dolphin's Point – נק' תצפית באמצע הכביש לצפייה על מפרץ שבו לרב יש דולפינים.
הגעה למאסל ביי וטילנו בטיילת, מסעדה טובה על הים Delfinos
ישנו ב-Oceans Hotel – לא משהו מיוחד ויחסית מרוחק מהמרכז, אולם המרכז יקר משמעותית וזה לא באמת משנה.
Garden Route Casino – בערב ביקרנו בקזינו במאסל ביי.
*אופציה – להעביר את היום הבא/לעשות אטרקציות בעיירה המרכזית ג'ורג' (לא חקרתי לעומק).
יום 12 – סקי חולות במאסל ביי ונסיעה ארוכה לאגולאש
סקי חולות dragon dune – למרות מזג אוויר גרוע במיוחד החלטנו לא לוותר ולעשות את הסקי חולות תחת גשם שוטף. היתרון בדיונה הזו שהיא עשויה מחול נהרות ולא חול ים, ועל כן גם בגשם ניתן לעשות את הפעילות והיא הופכת לעוצמתית הרבה יותר (מהירות גבוה עקב רוח וחיכוך). בגדול חוויה טובה אבל יקרה. המפעיל לוקח אתכם לחווה ושמה מסיעים אתכם לדיונות, מקבלים מגלשיים ועושים את הפעילות. העלות היא 400 ראנד לאדם. בגדול אפשר לנסות לבדוק אפשרות לשוחח עם החווה ישירות ולבדוק מולם עלות, לי נראה כי המפעיל גוזר קופון שמן על הדרך על זה שהוא מפרסם אותם. בכל אופן טלפון לשוחח עימו בוואטספ לתיאום וכדומה 27829711405 + .
בנקודה זו יש מס' אפשרויות איך רוצים להתקדם במסלול:
• מערבה להרמנוס
• צפון לOudtshoorn
• דרום מערב לאגולאש ואח"כ להגיע להרמנוס
עקב חוסר בזמנים וכמובן העובדה שאי אפשר להספיק הכל ויתרנו על Oudtshoorn. מס' דברים מרכזיים שישנם בעיירה הזו: חוות יענים ענקית בה אפשר לרכב על יענים, מערת הנטיפים המפורסמת ביותר בדרום אפריקה cango caves בה יש 2 מסלולים רגיל ואתגרי (הבנתי שהאתגרי מטורף) וביקור בCango Wildlife Ranchשזה פארק שבו אפשר לגעת כמעט בכל חיה שתדמיינו כולל לשחות עם תנינים וכו'.
נסענו כ-3 שעות בדרך הארוכה לאגולש, בדרך עצרנו במסעדה פלצנית די טובה בשם Delish. באגולאש קיימת הנקודה הדרומית ביותר ביבשת אפריקה בה האוקיאנוסים מתחלפים.
התאחרנו במקום מדהים שנקרא Agulhas Ocean House שמקבל סופר המלצה. בערב אכלנו במסעדה בשם Zuidste Kaap המצוינת לסטייקים. שנינו הסכמנו שזהו הייתה הארוחה הטובה ביותר שלנו בכל 30 ימי הטיול. מומלץ בטירוף וחובה להזמין מקום.
*אופציה – ויתור על אגולאש ונסיעה להולדסטרום.
*אופציה- עצירה בשמורת De Hoop Nature Reserve בדרך.
יום 13 – הנקודה הדרומית באפריקה, הרמנוס, דה קלדרס.
Southernmost Tip Of Africa – ביקור בנקודה הדרומית ביותר ביבשת אפריקה.
Cape Agulhas Lighthouse – המגדלור של אגולאש. 28 ראנד לאדם.
Parrie the Stingray – אחת האטרקציות המרכזיות של אגולאש הינם דגי סטינג-ריי ענקיים הנמצאים בנמל. כאשר יש גאות או שספינות הדיג חוזרות הם מגיעים לנמל. הדגים הללו הפכו להיות ידידותיים וניתן להאכילם ביד. המוכר והענק שבהם הוא פארי.
מפה חלק זה תוכנן בשביל להתאים עבורנו לצלילת הכרישים אשר תוכננה ליום המחרת – מי שאינו מתכוון לעשות זאת יכול להמשיך לBetty's Bay לצפות בפינגווינים ואז לחזור ללון בהרמנוס.
נהיגה להרמנוס – עיירת הלוויינים. טיילת ארוכה, הרבה מרכזי קניות, שוק אמנים קטן ושפע מסעדות. מכיוון שזו לא עונת הלוויתנים העיירה הפכה להיות פחות אטרקטיבית עבורנו והעברנו בה רק כמה שעות. אכלנו במסעדה איטלקית מעולה בסמטה צדדית מהטיילת Fabio's Authentic Ristorante Italiano.
מי שאינו מצליח לראות לוותינים מומלץ לנהוג ל-דה קלדרס המרוחקת כ-30 דק' בלבד מהרמנוס דרומה ונחשבת כמקום הטוב ביותר לצפייה בהם. הם עשויים להגיע גם למרחק של מטרים ספורים מהחוף במקום זה.
עזבנו את הרמנוס ונסענו ללון בפרבר דה קלדרס רק בשביל להיות קרובים ל-Gansbaai בה עושים צלילות עם כרישים. מלבד צפייה בלוויתנים, שכאמור לא היו בתקופה שלנו, אין מה לעשות בדה קלדרס.
לנו באחד המקומות היותר פופולאריים בעיירה בשםThe Roundhouse , שם גם יש ג'קוזי על הגג. רצוי להזמין מקום באחת המסעדות בעיירה לערב, כי די התקשנו למצוא מקום לאכול והמבחר עלוב.
*אופציה – לינה בהרמנוס, שמורת פינגוונים באטי ביי.
יום 14 – צלילה עם כרישים בחאנשבי, נסיעה לפרנצ'וק.
חאנשבי נחשבת המקום הטוב ביותר בעולם לצלילה עם העמלץ הלבן – הכריש הגדול והמסוכן ביותר. הצלילה מתקיימת לאורך כל השנה, כאשר מה שמבדיל בין החודשים היא הראות בתוך המים. במקום קיימים עשרות מפעילים שמבצעים גיחות לים אפילו 3 פעמיים ביום עקב הפופולאריות של האטרקציה. טווח המחירים נע בין 1200 – 1800 ראנד לאדם, לא כולל סרט וידיאו שאפשר לרכוש בסוף, אך כולל את כל הציוד הנדרש, ארוחה קלה ומלתחות לאחר הפעילות. מומלץ מאוד להזמין מקום מראש לפעילות, אנחנו כמעט החמצנו אותה.
הזמנו בתחילה מ-gansbaybackpackers את הסיור, אך הם ביטלו לנו יום קודם בתירוצים מוזרים שבתחילה אין מקום ולאחר מכן הסיור בוטל ושאר שטויות – ממליץ להתרחק מהם לגמרי.
ההזמנה לבסוף בוצעה באמצעות סוכנות sharkbookings אשר מרכזת כמה מפעילים ועובדת עימם. יתרון נוסף היא העובדה שהם משיגים לך מחיר זול יותר מאשר לפנות למפעיל עצמו ובפערים לא קטנים. מוזמנים לפנות לג'נין בטלפון 27824664519+ שהייתה מדהימה ועשתה הכל לסגור לנו ברגע האחרון את הסיור. הסיור לבסוף בוצע עם Shark Diving Unlimited בעלות של 1200 ראנד במקום 15000 שהם רצו בפניה ישירה. כמו כן, מסתבר שג'נין היא הבעלים של המלון roundhouse שבו התארחנו ביום הקודם.
מה ההבדל בין החברות שיש פערים מחיר עצומים כאלו? בגדול לא נראה לי שיש. פגשתי אנשים שהיו עםgreat white shark tours by brian אשר מחשיב את עצמו כמלך בתחום (כולל הביקורות בטריפ אדוויזר), ולכן דורש גם את המחיר הגבוה ביותר. אנשים אלו סיפרו לי על אותה פעילות בדיוק שאני עשיתי ואף פחות טובה, כאשר הוא מעמיס גם 40 איש בסיור בעוד שאנחנו היינו פחות מ-20. חלק מהחברות מתחייבות להחזיר את הכסף במידה ולא רואים כרישים ואחרות נותנות לכם אפשרות להצטרף לסיור ביום אחר.
החוויה עצמה הייתה מטורפת מלאת אדרנלין ומומלצת בטירוף. המים אמנם קרים אבל לא קפואים, ומרב אדרנלין לא תשימו לב לזה. הצלילה נעשית ע"י הצמדת כלוב לאחת הצדדים של הסירה כאשר בכל פעם מס' אנשים נכנסים לכלוב (אצלנו 7) ונזרק פתיון לכרישים בקרבת הכלוב ע"מ למשוך אותם.
- Franschhoekלאחר הצלילה יצאנו צפונה לעיירת היין פרנצ'וק. הדרך לעיירה מדהימה ביופייה במיוחד בשקיעה. הדרך מלאה בעיקולים וסיבובים כאשר יורדים לעיירה הנמצאת בעמק בין מס' הרים. מומלץ לעצור באחת מנק' העצירה הרבות בכביש בדרך לתמונות מרהיבות. הכביש נקרא Franschhoek Pass ומספרו 455.
הסיפור המרכזי של העיירה הוא מס' עצום של יקבים ומחלבות השוכנים בה ומסביבה עקב תנאי המזג האוויר האידאלים לגידול ענבים. הרחוב המרכזי נקרא Huguenotweg ויש בו עשרות מסעדות וגם את תחנת ההתחלה של רכבת היין.
שהיינו ב- Auberge Alouettיש לקחת בחשבון כי השהייה בעיירה יחסית יקרה. המקום הזה סביר ביחס למחיר שלו. מסעדה מומלצת לארוחת הערב היא The French Connection, פאב טוב לאחר מכן הוא Franschhoek Station Pub.
*אופציה - Mont Rochelle Nature Reserveטראק בהר המרכזי הסובב את העיירה.
יום 15 – טעימות יין ונסיעה לסימונס טאון
Franschhoek Wine Tram– רכבת היין בעלת מס' קווים אשר עוברת בין היקבים השונים לטעימות יין. אנחנו החלטנו לוותר עליה ולנהוג בעצמנו ליקבים. מעבר לעלות גבוה יחסית, אין בה תועלת מלבד עבור אנשים שלא רוצים לנהוג. כמו כן, תאלצו לבלות בכל יקב שעה. קחו בחשבון שהיא גם לא עוצרת בכל היקבים בעיירה ויש מבחר אינסופי נוסף מעבר לתחנות שהרכבת מגיעה אליהן. עלות הטעימות של יין בלבד נע בין 20 – 50 ראנד.
La Couronne – יקב מעולה אשר בו קיימת אפשרות לעשות גם מאצ'ים של טעימות יין עם שוקולד ופיצות.
Franschhoek Motor Museum – מוזיאון הרכב של פרנצ'וק, מקום 1 בטריפ אדוויזר. בגדול מבין כל עשרות הפעילויות שעשינו עד כה זה הדבר היחידי שהייתי מוותר עליו בדיעבד. 800 ראנד לאדם.
Fairview Wine and Cheese – טיפ שקיבלנו מאחד המקומיים שלח אותנו למקום זה הנמצא מחוץ לעיירה. המקום ענק ומתוייר פי כמה מכל יקב שהיינו בו. יש במקום חנות גבינות ומטבלים ענקית, יקב וכמה מכלאות עם עיזים. במקום קיימת מסעדה בשם goatshed שהייתה טובה מאוד לארוחת גבינות.
לאחר מכן המשכנו בדרכנו לעיירה סימונס טאון המפורסמת בעיקר בזכות חוף הפינגווינים בולדרס ביץ ואשר מהווה מקום טוב להעביר את הלילה ע"מ להיות קרובים בבוקר למחרת לכף התקווה הטובה. שהיינו ב-Residence William French הדירה המדהימה ביותר שהיינו בה במהלך כל הטיול בדרום אפריקה, מומלץ בטירוף! אין אפילו מה לחשוב על מקום אחר. וויליאם מארח אדיר עם דירת פאר ענקית ובריכה המשקיפה אל האופק. דילגנו על יציאה בערב לעיירה מרב שהחדר היה כל כך מדהים.
*אופציה – להמשיך בדרך היין ל- Stellenbosch
*אופציה – להמשיך ישר לקייפטאון
יום 16 – בולדרס ביץ', כף התקווה הטובה, צ'אמפס מן פיק הגעה לקייפטאון.
Boulders Beach – שמורת טבע על רצועת חוף מגודרת בה מקננים פינגווינים. 70 ראנד לאדם. ניתן לחסוך את העלות וללכת לחוף הצמוד אשר גם אליו מגיעים כל הזמן הפינגווינים.
כף התקווה הטובה – שמורת טבע מהמתוירות ומהמפורסמות ביותר בדרום אפריקה, ניתן אף להעביר בה את הלילה והיא כוללת שלל אפשרויות בילוי. המחיר בהתאם - 135 ראנד לאדם.
האטרקציה המרכזית היא עלייה לקייפ פוינט והמגדלור. ניתן לעשות זאת ברגל או באמצעות הרכבל (ההולנדי המעופף) בעלות של 50 ראנד. בחרנו לעלות ברכבל ולרדת ברגל. לאחר ההגעה למגדלור הראשי ישנו שביל עם מסלול של כ-45 דק' אשר מביא אותך קרוב למגדלור השני, אך עדין ממרחק.
מקייפ פוינט קיים מסלול הליכה צמוד לחוף עד כף התקווה עליו העדפנו לוותר עקב עודף מסלולים שכבר עברנו בדרכנו.
Cape of Good Hope – יש המתבלבלים וחושבים כי זוהי הנקודה הדרומית ביותר ביבשת אפריקה, אך היא הנקודה הכי דרום מערבית ביבשת (הנכונה היא באגולאש בה ביקרנו לפני כמה ימים). במקום קיים השלט המפורסם המציין את שם המקום ועשרות תיירים המצטלמים עמו.
Chapmans Peak – דרך בתשלום לכיוון קייפטאון החצובה בתוך ההר. אחת הדרכים היותר מרהיבות שעברנו בהן ושווה לעשות גם עיקוף במיוחד אם אתם לא באזור בשביל לעבור בה. 422 ראנד לרכב.
Hout Bay – עיירה קטנה מדרום לקייפטאון אשר הדבר המרכזי בה הוא שייט לאי כלבי הים Duiker Island. בעיירה גם קיים שוק אשר פעיל בסוף השבוע. ההפלגות יוצאות לאורך כל הבוקר ויש גם מס' אחר הצהריים בעלות של 70 – 80 ראנד לאדם. התכנון המקורי שלנו היה לקחת את ההפלגה של שעה 15:00, אך עקב מיעוט אנשים ההפלגה לא יצאה. במקום קיימים מס' מפעילים, אשר אחד מהם עושה גם שיט פרטי עם סירת גומי לאי בעלות של כ-250 ראנד לאדם לאורך כל היום. החוש הישראלי עבד שעות נוספות והצלחתי לגייס עוד 9 אנשים שגם התאכזבו שאין את השייט הרגיל וסגרתי עימו מחיר סוף יום של 100 ראנד לאדם J.
Duiker Island – הפלגנו לשיט של כשעה לאי כלבי הים בסירת הגומי עם תקווה גם לראות דולפינים. האי הקטנטן מפוצץ באלפי כלבי ים והייתה חוויה מעולה ומומלצת, במיוחד עם סירת הגומי הנמוכה כאשר המפעיל עשה לנו קצת אקסטרים בחזור. אכלנו במסעדה The Lookout Deck Hout Bay מייד לאחר השייט. מסעדה עם אוכל טוב, אבל די יקרה בעיקר בגלל המיקום והתיירים.
תם ונשלם החלק של דרך הגנים והגענו לקייפטאון. בחלק זה פחות אתמקד בחלוקת ימים אלא אמנה מס' אטרקציות ודברים מעניינים אשר בעיר. אנחנו בילינו בה 4 ימים מלאים לפני הטיסה לסיישל וזה הרגיש די והותר.
קייפטאון
רכב: סוגיה מרכזית אשר רבים מתלבטים בה היא האם להחזיר את הרכב או להישאר עמו. אנחנו בחרנו להישאר עם הרכב ולא להיות מוגבלים למוניות בלבד, למרות שהבנו כי הן זולות יחסית. רצינו גם לבקר בלא מעט תחנות כולל הקזינו העצום שהוא די מרוחק מהמרכז. מבחינת חניה לא הייתה לנו בעיה בשום מקום למצוא כזו, חלק בתשלום וחלק בחינם. בעיר יש פקקים מעטים מאוד שבטח לא מזכירים את מה שקורה אצלנו ואולי מוסיפים דק' בודדות לנסיעה.
שהייה: שכונות מרכזיות ללון בהן הם גרין פוינט, סיי פוינט וקאמפס ביי. אנחנו בחרנו ללון בדירה בגרין פוינט בסוף רחוב York באזור עם הרבה מסעדות על הרחוב הראשי. לא הייתי ממליץ לישון באזור הגרין מרקט כי הוא פחות סימפטי בערבים.
Camps bay – החלק היוקרתי יותר של העיר ומלאה בברים, אנשים ומסעדות על קו החוף. חוף הרחצה של העיר נמצא בה. מדהים ללכת על החוף בשקיעה. לא הייתי ממליץ לישון שם מכיוון שהיא מרוחקת יחסית והפקקים הלוך-חזור יהיו ארוכים בהרבה וגם בערבים אחרי השעה 22:00 הכך סגור וזו שוב נהיגה למרכז או מונית.
Waterfront – הטיילת המפורסמת והעצומה של קייפטאון. שפע של מסעדות ומקומות בילוי, טיולים וסיורי מסוק וכל דבר שאפשר לחשוב עליו. במרכזה מגדל השעון. Two Oceans Aquarium ממוקם בה, ויתרנו עליו כי תצוגת הטורפים הייתה סגורה. חיות: האקווריום, עולם הציפורים, עולם הפרפרים.
קניונים: בגדול המחירים די יקרים והרשתות המוכרות לנו כמעט לא קיימות מלבד נייק אדידס וhm שנתקלנו בהן. קניונים מובילים הם v&a בטיילת, canal walk העצום והאווטלאט access park. נקודות עניין: גרין מרקט, גני החברה, טירת התקווה הטובה והגן הבוטני (לא היינו).
רחובות מומלצים: long, kloof, loop
מסעדות מומלצות שבלטו: Hudsons רשת המבורגרים מעולה, Kloof Street House,beerhouse בר מפורסם עם עשרות סוגי בירות. Eastern Food Bazaarמרכז מס'דוכני אוכל מהמזרח, המקום עמוס מאוד ואפשר לבחור מתוך עשרות מנות עצומות במחירים נמוכים במיוחד.מסעדה שהרבה המליצו עליה היא nelson eye , אך לא יצא לנו להיות בה.
סיורי הליכה: מידי יום לאורך כל השנה יוצאים סיורים רגליים בחינם (מתבססים על טיפים) מהשוק: Historic tour, Bo-kaap tour, District six tour. עשינו באותו היום את הבאו-קאפ ואת מחוז 6 ואני ממליץ עליהם מאוד, אולם רצוי שלא תלכו עם אותו מדריך כי הוא חוזר על הרבה דברים בסיפורים הכללים על קייפטאון. סיור נוסף מתקיים בטיילת.
הר השולחן: ניתן לעלות ולרדת באמצעות רכבל או לעשות טראק באחד מהשבילים הרבים שבמקום. חובה לבדוק לפני ההגעה באינטרנט את הראות באותו יום כי אם יש ערפל אין טעם ללכת. בימי ו' בלבד יש הנחת סטודנטים של 50% לרכישות במקום (המקום היחיד בדרום אפריקה שראיתי הנחת סטודנט למי שלא מהמדינה). רצוי לרכוש כרטיסים באינטרנט ולהימנע מהתור בקופות ובנוסף יש מספיק תור לרכבל בלווא הכי...
אנחנו בחרנו לחנות ברכבל התחתון, לעלות עם הרכבל ולרדת ברגל וזו הייתה טעות. במידה ומחליטים לעשות את אחד הצדדים ברגל חובה שזו תהייה העלייה ולא הירידה. רב הדרך היא על סלעים ולעשות אותם בירידה קשה ומסוכן משמעותית מאשר בעלייה. התקשנו מאוד למצוא את השביל ללמטה לרכבל התחתון והתברברנו לא מעט. הוא מסומן באבן על האדמה ומתואר כשעה וחצי של ירידה. בפועל, הירידה לוקחת מעל שעתיים וחצי והשלט מטעה מאוד ולרבים שעשו את הדרך למטה נגמר המים והם סיימו את המסלול תשושים לגמרי.
ראש האריה + גבעת האיתות: מסלול מפורסם נוסף אותו ניתן לעשות ברגל בלבד. לצערנו לא הייתה לנו את ההזדמנות לעשות אותו ונהגנו עם הרכב רק לתצפית בגבעת האיתות בה ניתן לעשות מצנחי רחיפה.
GrandWest Casino– זה לא עוד קזינו אלא עיר של ממש. יש בו עשרות מסעדות כאשר חלקן סניפים של המסעדות הטובות בדרום אפריקה.
האי רובן: הפלגה לאי אשר שימש בית כלא לאסירים פוליטיים בימי האפרטהייד וכמובן של האסיר שהפך להיות נשיא – נלסון מנדלה. חלק מההדרכה נעשית ע"י אסירים ששהו בעבר בכלא. טיול חובה ומומלץ במיוחד. יוצא 3 פעמים מיום מהטיילת, רצוי להזמין מראש 320 ראנד לאדם.
זהו. אמרנו להתראות לדרום אפריקה ושלום לסיישל. מידע מקיף על הטיול שלנו בסיישל בטיפ הזה. תהנו !